Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν στο κέντρο της πόλης του Σουονσι κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ακροδεξιών που προσέλκυσε μια χούφτα υποστηρικτών.
Η λεγόμενη διαδήλωση «Λευκής Υπερηφάνειας» (WhitePride) είδε μόνον λίγο περισσότερους από είκοσι υποστηρικτές που ξετύλιξαν τα πανό του Εθνικού Μετώπου και άλλα μπροστά από το Κάστρο του Σουόνσι, ενώ πλήθη στην Πλατεία του Κάστρου που είχαν έρθει για να ενωθούν με το SwanseaUnites, μια γιορτή για την πολυπολιτισμικότητα της πόλης έπνιξαν κάθε θόρυβο που έκαναν οι πρώτοι.
Υπήρξε έντονη παρουσία της αστυνομίας στο κέντρο της πόλης, αλλά τα πράγματα εκτυλίχθηκαν χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Οδοφράγματα και ισχυρή αστυνομική παρουσία κράτησαν χωριστά τις δύο πλευρές, την μία απέναντι από την άλλη.
Ο GlynJones, του UniteAgainstFascism, είπε: «Κάνουμε μια γιορτή της πόλης του Σουόνσι και της κοινότητάς μας, και η πόλη μας είναι ένα ζωντανό μέρος και κάτι που λατρεύουμε. Σεβόμαστε και γιορτάζουμε τις διαφορές μας. Σήμερα, μια ομάδα φασιστών επισκέπτονται την πόλη μας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επικράτηση αυτού του είδους της ιδεολογίας.
Έχουμε ένα μήνυμα για εκείνους. Δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Σουόνσι. Δεν σας θέλουμε. Η «λευκή υπερηφάνεια» σας αποτελεί προσβολή για τους κατοίκους του Σουόνσι, οπότε φύγετε και μην ξαναγυρίσετε».
Και ο επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου του Σουόνσι RobStewart, είπε: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι καλοδεχούμενοι εδώ. Το Σουόνσι είναι μια πόλη ανοχής και διαφορετικότητας και καλοσορίζουμε ανθρώπους όλων των φυλών και των θρησκειών. Ελπίζω ότι θα λάβουν το μήνυμα ότι οι άνθρωποι που κηρύττουν το μίσος και την μισαλλοδοξία δεν είναι καλοδεχούμενοι».
Το UniteAgainstFascism οργάνωσε την αντιδιαδήλωση, η οποία είχε μεγάλη συμμετοχή, παρά την βροχή που έπεφτε καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων της SwanseeUnite ήταν βουλευτές, μέλη της εθνικής συνέλευσης και μέλη του συμβουλίου.
Ο GeriantDavies, Μέλος του Κοινοβουλίου για το Δυτικό Σουόνσι, είπε: «Βρίσκομαι εδώ για να πω όχι στον διαχωρισμό και να δείξω αλληλεγγύη με όλες τις κοινότητες του Σουόνσι. Το Σουόνσι είναι μια πόλη ιερή που γιορτάζει την διαφορετικότητα και σε εποχές περικοπών και λιτότητας είναι εύκολο για την άκρα δεξιά να κατηγορεί μειονότητες», ανέφερε.
Η CarolynHarris, Μέλος του Κοινοβουλίου για το Ανατολικό Σουόνσι, περιέγραψε την Λευκή Υπερηφάνεια ως αδαή, διαχωριστική και εμπρηστική.
«Δεν υπάρχει χώρος για τέτοια πράγματα στο Σουόνσι. Λέω στην ομάδα Λευκής Υπερηφάνειας – Φύγετε», είπε.
«Το φεστιβάλ αυτό δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και να διασκεδάζουν όπως ακριβώς έχουν πλησιάσει οι κοινότητες μεταξύ τους στο Σουόνσι».
Η JulieJames, μέλος της εθνικής συνέλευσης για το Δυτικό Σουόνσι, είπε : «Είναι εκπληκτικό που έχουμε τόσο πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους που διαδηλώνουν κατά αυτών των τραμπούκων. Δεν ήταν καλοδεχούμενοι την τελευταία φορά που είχαν έρθει και δεν είναι ούτε τώρα καλοδεχούμενοι. Δεν είναι κάν από το Σουόνσι. Το Σουόνσι είναι μια πόλη που αντιστάθηκε στον φασισμό στον πόλεμο. Είμαστε μια πολυπολιτισμική πόλη και ένα μάτσο τραμπούκοι, ένας θεός ξέρει από πού, δεν πρόκειται να το αλλάξουν αυτό».
Η κυρία James χαρακτήρισε όσους συμμετείχαν στη διαδήλωση Λευκή Υπερηφάνεια «μια ομάδα άτιμων ανθρώπων γεμάτων μίσος».
Κατά τη διάρκεια της ημέρας ακούγονταν τραγούδια εκατέρωθεν.
Ένας εκπρόσωπος της διαδήλωσης Λευκή Υπερηφάνεια ονόμασε τους διαδηλωτές «φοιτητές που ντρέπονται να δουλέψουν».
«Δεν έχει σημασία πόσοι στέκονται εκεί, θα επιστρέψουμε», είπε.
«Δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μέρα στη ζωή τους».
Ο GlynJones, πρόεδρος του SwanseaUniteAgainstFascism είπε: «Αυτό που έχουμε εδώ είναι ένα ευρύ φάσμα του Σουόνσι, από εργαζόμενους σε σχολεία μέχρι δημόσιους υπάλληλους».
«Η ιδέα ότι δεν έχουμε δουλέψει ποτέ αποτελεί προσβολή».
«Κάθε φορά που υπάρχει άνοδος του φασισμού, πρέπει να αντιστεκόμαστε και να λέμε ότι δεν είναι αποδεκτό. Δε νομίζω ότι θα έπρεπε να τους επιτρέπεται να βρίσκονται στο Σουόνσι και να διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων».
«Λέμε ότι το μήνυμα του μίσους αντιβαίνει σε όλα όσα πρεσβεύει το Σουόνσι. Εδώ καλοσωρίζουμε ανθρώπους στην κοινότητά μας».
Ο ποιητής του LoughorTonyWebb, ο οποίος συμμετείχε στο φεστιβάλ, είπε: «Εργάστηκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για 35 χρόνια και γνωρίζω τη συμβολή τους. Χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό από Φιλιππίνες και χωρίς Ινδούς γιατρούς, το ΕΣΥ θα είχε καταρρεύσει. Το Σουόνσι έχει μια υπερήφανη ιστορία αφομοίωσης πολλαπλών πολιτισμών και είμαι εδώ για να υποστηρίξω την αντιρατσιστική ιδέα»
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές της Λευκής Υπερηφάνειας είχαν ταξιδέψει από διαφορετικά μέρη της Αγγλίας.
Μετάφραση: Τατιάνα Αναγνωστοπούλου
Πηγή:http://www.southwales-eveningpost.co.uk/Hundreds-turn-shout-White-Pride-rally/story-28998414-detail/story.html#1







