Το 67,5% λέει «ναι» στα κέντρα προσφύγων στους δήμους

Το 67,5% λέει «ναι» στα κέντρα προσφύγων στους δήμους

1Υπέρ της υποδοχής προσφύγων από τη χώρα μας τάσσεται το 55,7% των ερωτηθέντων έρευνας που πραγματοποίησε στην Αττική η Κάπα Research, με δείγμα 1120 ατόμων και για λογαριασμό της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής.

Ωστόσο, το 60% επιθυμεί η κυβέρνηση «να ελαττώσει με κάθε δυνατό τρόπο την είσοδο προσφύγων» αντίθετα με ένα 37,5 % που επιθυμεί να διευκολύνει την διέλευσή τους. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το 93,6% κρίνει αρνητικά τους χειρισμούς των Ευρωπαίων ηγετών στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας το 86,9 % κρίνει αρνητικά τις απαιτήσεις της Άγκυρας.

Στην έρευνα που διενεργήθηκε το διάστημα 23 – 28 Μαρτίου, αλλά παρουσιάστηκε σήμερα, το 49,3% των ερωτηθέντων θεωρεί απειλή την παρουσία των προσφύγων και μόλις το 23% μια ευκαιρία για τη χώρα μας.

Στα συναισθήματα η ανησυχία είναι πρώτη με 67,4% και ακολουθούν η αλληλεγγύη (48,5%), η συμπόνια (47,6%), ενώ ο θυμός έχει 46,5%, ο φόβος 29,6% και η ανοχή 12,9%. Και αυτό διότι θεωρούν ότι η παρουσία των προσφύγων θα συμβάλλει στη μείωση των μισθών, σε αύξηση της παραβατικότητας, αλλοίωση της εθνικής ταυτότητας κ.α

Οι δήμοι Αθήνας, Πειραιά και η Δυτ. Αττική συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά απέχθειας από τους υπολοίπους. Το αντιφατικό είναι στην Δυτική Αττική, όπου ενώ συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό στην απέχθεια και στην μη υποδοχή από την χώρα μας προσφύγων, ταυτόχρονα συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο ποσοστό στην ανοχή, σε αντίθεση δε και με όλες τις άλλες περιοχές στην αποδοχή κέντρων φιλοξενίας ανοιχτού τύπου. Πάντως, οι μισοί περίπου πολίτες, βλέπουν σαν απειλή τους πρόσφυγες ή μετανάστες. Γενικότερα, φαίνεται πως η ανησυχία πηγάζει κύρια από τους φόβους για χειροτέρευση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι το 67,5% τάσσεται υπέρ της δημιουργίας κέντρου προσφύγων στο δήμο του. Το 46,5% ύστερα από σχετική υπόδειξη του δήμου και το 20,5 % με απόφαση της κυβέρνησης. Αντίθετο είναι το 28,4%. Και τη διαχείριση αυτών των κέντρων επιθυμούν σε ποσοστό 60% να την έχει ο δήμος, έναντι 20,2% που θέλει την κυβέρνηση και 8,8% τις ΜΚΟ.

Σ’ ότι αφορά τα Κέντρα, το 57,9% επιθυμεί να είναι κλειστού τύπου και το 35,1% ανοιχτού τύπου. Ακόμα, το 68,2% δηλώνει ότι θα δεχόταν την εγκατάσταση οικογένειας προσφύγων σε διαμέρισμα της πολυκατοικίας του ή στη γειτονιά του, ενώ αντίθετο είναι το 29,8%.

Για το ποιός ευθύνεται για το προσφυγικό πρόβλημα στη χώρα μας, το 36,1% δηλώνει η ΕΕ, το 27,1% η κυβέρνηση και το 36,8% και οι δυο. Το 57,2% θεωρεί ότι «το προσφυγικό είναι ένα θέμα που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας μας και όποιο κόμμα και αν ήταν στην κυβέρνηση θα είχε να διαχειριστεί το πρόβλημα με την ίδια ένταση». Αντίθετη άποψη, έχει το 41,8%.

Σχετικά με την Ε.Ε. γενικά η στάση της κοινής γνώμης είναι αρνητική και δεν αποδέχεται το κλείσιμο των συνόρων με την κατάργηση της συμφωνίας Sengen. Παράλληλα, αποδέχεται την λήψη μέτρων κύρια στο χτύπημα των διακινητών και την οικονομική ενίσχυση των χωρών που πλήττονται από την κρίση.

Οι πολίτες, είναι ικανοποιημένοι επίσης, από την συμβολή των δήμων εκτός από την Αθήνα και την Ανατ. Αττική, ενώ εμπιστεύονται περισσότερο τους δήμους στη διαχείριση των προσφορών τους.

Η έρευνα, θα παρουσιαστεί και στο συνέδριο για το προσφυγικό, που πραγματοποιεί η ΚΕΔΕ αυτή την εβδομάδα στη Σάμο.

φωτο Μάριος Λώλος

137

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση