Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: Να μην ξανασηκώσουν κεφάλι οι νεοναζί

Τρία χρόνια από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: Να μην ξανασηκώσουν κεφάλι οι νεοναζί

1του Θανάση Κούρκουλα, συντονιστή της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

Τρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος το Σεπτέμβρη από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι.

Από τότε μέχρι σή­με­ρα η κι­νη­το­ποί­η­ση του μα­ζι­κού κι­νή­μα­τος, η γε­νι­κευ­μέ­νη λαϊκή κα­τα­κραυ­γή και οι απο­κα­λύ­ψεις για τη δο­λο­φο­νι­κή δράση των ταγ­μά­των εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής, οδή­γη­σαν στην ποι­νι­κή δίωξη και στην έναρ­ξη της δίκης της να­ζι­στι­κής ορ­γά­νω­σης για τα εγκλή­μα­τά της που κο­ντεύ­ει ήδη τον ενά­μι­ση χρόνο. Τα τάγ­μα­τα εφό­δου απο­σύρ­θη­καν με εντο­λή άνω­θεν, οι ρα­τσι­στι­κές επι­θέ­σεις μειώ­θη­καν αι­σθη­τά και για με­γά­λο χρο­νι­κό διά­στη­μα επι­χει­ρή­θη­κε από την ηγε­σία των νε­ο­να­ζί να προ­σποιού­νται το νό­μι­μο πο­λι­τι­κό κόμμα που ου­δε­μία σχέση έχει με τρα­μπου­κι­σμούς. Ακόμα και οι εκ­φο­βι­στι­κές προ­κλή­σεις των νε­ο­να­ζί εντός της δι­κα­στι­κής αί­θου­σας ήταν πιο.. .εξευ­γε­νι­σμέ­νες για να μην απο­κα­λύ­ψουν σε ευ­ρύ­τε­ρα ακρο­α­τή­ρια το πραγ­μα­τι­κό τους πρό­σω­πο.

Φα­σι­στι­κές προ­κλή­σεις

Το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα, η διά­χυ­τη απο­γο­ή­τευ­ση από τη μνη­μο­νια­κή δια­χεί­ρι­ση της κυ­βέρ­νη­σης Τσί­πρα, καθώς και η ξε­νο­φο­βι­κή ισλα­μο­φο­βι­κή πο­λι­τι­κή της Ευ­ρω­παϊ­κής Ένω­σης που οδη­γεί σε εκλο­γι­κή άνοδο ακρο­δε­ξιών κομ­μά­των σε χώρες της ΕΕ, έχουν κάνει τους νε­ο­να­ζί να εντεί­νουν τις δη­μό­σιες προ­κλή­σεις τους επι­χει­ρώ­ντας να καρ­πω­θούν τμήμα της αγα­νά­κτη­σης και της απελ­πι­σί­ας των μι­κρο­α­στι­κών και εξα­θλιω­μέ­νων στρω­μά­των της κοι­νω­νί­ας. Έχουν ξα­ναρ­χί­σει τα σόου της τζά­μπα μα­γκιάς προς το μνη­μο­νια­κό πο­λι­τι­κό προ­σω­πι­κό εντός της Βου­λής και πυ­κνώ­νουν οι φα­σι­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις μί­σους από το Βίτσι και τις Θερ­μο­πύ­λες έως το­πι­κές φα­σι­στι­κές εκ­δη­λώ­σεις που επι­χει­ρούν να προ­βάλ­λουν δια­δι­κτυα­κά. Σε «προ­νο­μια­κές» για την ακρο­δε­ξιά πε­ριο­χές όπως οι Γαρ­γα­λιά­νοι της Μεσ­ση­νί­ας ιδρύ­ουν δήθεν «Αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κούς Συ­νε­ται­ρι­σμούς», ενώ πα­ρί­στα­νται σε το­πι­κές εθνι­κές εορ­τές, θρη­σκευ­τι­κούς εορ­τα­σμούς και χου­ντο­συ­νά­ξεις επι­χει­ρώ­ντας να επα­να­νο­μι­μο­ποι­ή­σουν τη δη­μό­σια πα­ρου­σία τους. «Δράση» που ολο­έ­να και συ­χνό­τε­ρα συ­νο­δεύ­ε­ται από τρα­μπου­κι­σμούς μέρα με­ση­μέ­ρι: στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής νε­ο­να­ζί επι­χεί­ρη­σε να μπει στη δι­κα­στι­κή αί­θου­σα με μα­χαί­ρι, ο Μπαρ­μπα­ρού­σης συ­νο­δεία μπρά­βων ξυ­λο­φόρ­τω­σε στο Αγρί­νιο αστυ­νο­μι­κό μέσα στο κα­φε­νείο που σύ­χνα­ζε γιατί «τόλ­μη­σε» να του κάνει πα­ρα­τή­ρη­ση για μια προ­σπέ­ρα­ση, ενώ στον Ασπρό­πυρ­γο Πα­κι­στα­νοί με­τα­νά­στες δέ­χτη­καν επί­θε­ση αμέ­σως μόλις επέ­στρε­ψαν στο σπίτι τους αφού κα­τέ­θε­σαν μή­νυ­ση για προη­γού­με­νο ξυ­λο­δαρ­μό στο αστυ­νο­μι­κό τμήμα της πε­ριο­χής.

Μετά τις αστυ­νο­μι­κές επι­χει­ρή­σεις εκ­κέ­νω­σης κα­τα­λή­ψε­ων στέ­γα­σης προ­σφύ­γων στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, ακο­λού­θη­σε φα­σι­στι­κή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση στα Εξάρ­χεια στην κα­τά­λη­ψη της οδού Νο­τα­ρά. Στη Χίο, τη Λέσβο και τη Λέρο τους προη­γού­με­νους μήνες οι νε­ο­να­ζί εκ­με­ταλ­λεύ­τη­καν την πο­λι­τι­κή εγκλω­βι­σμού προ­σφύ­γων που έχουν επι­βά­λει ΕΕ και κυ­βέρ­νη­ση για να στή­σουν το­πι­κές ορ­γα­νώ­σεις και μά­λι­στα διορ­γά­νω­σαν ρα­τσι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις με την ανοχή έως σύ­μπλευ­ση το­πι­κών δη­μο­τι­κών πα­ρα­γό­ντων. Το ίδιο προ­σπα­θούν να κά­νουν τώρα στην Κρήτη όπου εμ­φα­νί­ζο­νται ως υπο­στη­ρι­κτές των ξε­νο­δό­χων που δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την μελ­λο­ντι­κή «δια­τά­ρα­ξη της του­ρι­στι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας» από τη δη­μιουρ­γία προ­σφυ­γι­κών στρα­το­πέ­δων στο νησί.

Δυ­σκο­λί­ες

Η επι­χεί­ρη­ση επα­νεμ­φά­νι­σης του «στι­βα­ρού» προ­σώ­που της Χρυ­σής Αυγής, σκο­ντά­φτει ωστό­σο σε προ­φα­νείς δυ­σκο­λί­ες: τα τάγ­μα­τα εφό­δου δεν είναι δυ­να­τόν να επα­να­συ­γκρο­τη­θούν εν μέσω της δίκης με πολ­λούς πρω­το­κλα­σά­τους τρα­μπού­κους να κά­θο­νται ήδη στο εδώ­λιο του κα­τη­γο­ρου­μέ­νου και η δίκη να βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη με χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα ολο­κλή­ρω­σης του­λά­χι­στο άλλον ένα με ενά­μι­ση χρόνο. Τα αντα­να­κλα­στι­κά της αλ­λη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες είναι ακόμα ισχυ­ρά σε με­γά­λα τμή­μα­τα του πλη­θυ­σμού, ενώ η ισλα­μο­φο­βι­κή προ­πα­γάν­δα δεν έχει ρι­ζώ­σει στην ελ­λη­νι­κή κοι­νω­νία όπως σε κε­ντρο­ευ­ρω­παϊ­κές χώρες.

Πα­ρό­τι ακόμα δεν υπάρ­χει τόσο ισχυ­ρός αρι­στε­ρός εναλ­λα­κτι­κός πόλος που θα μπο­ρού­σε να συ­σπει­ρώ­σει τη διά­χυ­τη λαϊκή αγα­νά­κτη­ση από τα μνη­μο­νια­κά μέτρα λι­τό­τη­τας του Τσί­πρα, η αντι­μνη­μο­νια­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή αρι­στε­ρά στην Ελ­λά­δα πα­ρα­μέ­νει ισχυ­ρός παί­κτης που μπο­ρεί να κι­νη­το­ποιεί στους δρό­μους πολ­λές χι­λιά­δες κό­σμου. Αν οι φα­σι­στι­κές προ­κλή­σεις εντα­θούν, οι νε­ο­να­ζί θα κλη­θούν να αντι­με­τω­πί­σουν τα αντι­φα­σι­στι­κά αντα­να­κλα­στι­κά της πλειο­ψη­φί­ας της κοι­νω­νί­ας και πάλι, σε γει­το­νιές, πό­λεις και χωριά. Παρ’ όλα αυτά η φα­σι­στι­κή απο­θρά­συν­ση δεν πρέ­πει να υπο­τι­μη­θεί κα­θό­λου, ιδιαί­τε­ρα την πε­ρί­ο­δο διά­ψευ­σης των προσ­δο­κιών του κό­σμου από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Κάθε σπι­θα­μή κερ­δι­σμέ­νου εδά­φους για τους νε­ο­να­ζί θα δυ­σκο­λεύ­ει την κοι­νω­νι­κή πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­σή τους εκ των υστέ­ρων. Ακρι­βώς γι’ αυτό το λόγο, η μα­ζι­κό­τη­τα των δια­δη­λώ­σε­ων στις 10 Σε­πτέμ­βρη στη ΔΕΘ και οι αντι­φα­σι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις και εκ­δη­λώ­σεις γύρω από τη φε­τι­νή επέ­τειο δο­λο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσσα, έχουν ξε­χω­ρι­στή ση­μα­σία.

Κι­νη­το­ποι­ή­σεις

Μια σειρά από συν­δι­κά­τα, φο­ρείς και αντι­ρα­τσι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις, ανά­με­σά τους η Κί­νη­ση «Απε­λά­στε το Ρα­τσι­σμό» προ­ε­τοι­μά­ζουν αντι­φα­σι­στι­κές δια­δη­λώ­σεις και εκ­δη­λώ­σεις με αφορ­μή τη δο­λο­φο­νία του Π. Φύσσα και την ώρα που γρά­φο­νταν αυτές οι γραμ­μές βρί­σκο­νταν σε εξέ­λι­ξη συ­σκέ­ψεις φο­ρέ­ων για να εξα­σφα­λι­στεί η με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή συ­σπεί­ρω­ση και ο συ­ντο­νι­σμός των δυ­νά­με­ων. Οι φε­τι­νές αντι­φα­σι­στι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις θα χρεια­στεί να έχουν ανα­βαθ­μι­σμέ­νο το αντι­ρα­τσι­στι­κό και αντι­μνη­μο­νια­κό στίγ­μα για να επι­διώ­ξου­με τη με­γα­λύ­τε­ρη δυ­να­τή ενό­τη­τα ντό­πιων, προ­σφύ­γων και με­τα­να­στών απέ­να­ντι στις πο­λι­τι­κές που μας χτυ­πούν όλους μαζί και κα­θέ­ναν ξε­χω­ρι­στά. Για τα συν­δι­κά­τα, για το κί­νη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης στους πρό­σφυ­γες καθώς και για τη ρι­ζο­σπα­στι­κή και αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά, ο φε­τι­νός Σε­πτέμ­βρης θα χρεια­στεί να γίνει αφε­τη­ρία εκ­κί­νη­σης της αντε­πί­θε­σης στα μέτρα Τσί­πρα-ΕΕ, με στόχο την ανα­τρο­πή του κλί­μα­τος απο­γο­ή­τευ­σης που έχει ακο­λου­θή­σει την προ­δο­σία του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Η ισχυ­ρο­ποί­η­ση και η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της αντί­στα­σης στη λι­τό­τη­τα και την ανερ­γία καθώς και η ενί­σχυ­ση της ρι­ζο­σπα­στι­κής Αρι­στε­ράς απο­τε­λεί τον πιο ση­μα­ντι­κό πα­ρά­γο­ντα πε­ρι­θω­ριο­ποί­η­σης της φα­σι­στι­κής απει­λής που μπο­ρεί να απο­τρέ­ψει το πο­λι­τι­κό ψά­ρε­μα στα θολά νερά από τα ορ­φα­νά του Χί­τλερ.

Πηγή:https://rproject.gr

207

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση