Απόλυση εκπαιδευτικού σε άδεια λοχείας από ιδιωτικό σχολείο

Απόλυση εκπαιδευτικού σε άδεια λοχείας από ιδιωτικό σχολείο

Screen Shot 2016-11-12 at 8.14.10 AMΗ εκπαιδευτικός στην επιστολή της υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη δικηγόρο της ιδιοκτήτριας του σχολείου | Dreamstime

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) καταγγέλλει ότι το ιδιωτικό Εσπερινό Λύκειο «Β. Κοροπούλη» προχώρησε σε απόλυση εκπαιδευτικού που βρίσκεται εντός του νόμιμου χρονικού ορίου προστασίας της μητρότητας.

Η ίδια η εκπαιδευτικός απέστειλε επιστολή/καταγγελία, στις 9 Νοεμβρίου, στο υπουργείο Παιδείας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δ’ Αθήνας και την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία μάλιστα κοινοποίησε και στην ΟΙΕΛΕ. Η εκπαιδευτικός στην επιστολή της υποστηρίζει ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τη δικηγόρο της ιδιοκτήτριας του σχολείου ότι καταγγέλλεται η σύμβασή της, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε άδεια λοχείας που λήγει στις 15 Νοεμβρίου. Η εκπαιδευτικός χαρακτηρίζει την καταγγελία της σύμβασης «παράνομη και άκυρη» γιατί βάσει του νόμου απαγορεύεται ο τερματισμός απασχόλησης ενόσω βρίσκεται σε άδεια λοχείας και δεν συντρέχει σπουδαίος λόγος απόλυσης όπως α) η μισθωτή να είναι ένοχη σοβαρού παραπτώματος, β) η επιχείρηση έπαυσε να λειτουργεί ή γ) η περίοδος διάρκειας της σύμβασης εργασίας έχει λήξει.

Η καταγγέλλουσα περιγράφει ότι από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού ζει με τον φόβο της απόλυσης γιατί όταν επέστρεψε στην εργασία της από την άδεια λοχείας που πήρε για το πρώτο της παιδί, μειώθηκε το ωράριό της από τις 10 ώρες την εβδομάδα σε μόλις τέσσερις. Μάλιστα οι φόβοι της επιβεβαιώθηκαν όταν η ίδια η ιδιοκτήτρια της ζήτησε να παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι ήταν έγκυος (έχασε το παιδί αργότερα) και προστατευόταν από τον νόμο λόγω του πρώτου της παιδιού το οποίο δεν είχε κλείσει ακόμη τους 18 μήνες ζωής. Η εργαζόμενη φυσικά αρνήθηκε να υπογράψει την παραίτηση.

Η καταγγελία της σύμβασής της έρχεται λίγες μέρες πριν τη λήξη της άδειας λοχείας και αφού υπέβαλε τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου, γεγονός που ωθεί την εργαζόμενη να υποστηρίξει ότι πρόκειται για «εκδικητική και παράνομη» απόλυση.

«Θεωρούμε αδιανόητο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα να παραβιάζονται τα πλέον θεμελιώδη ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στη μητρότητα και στην προστασία των εργαζόμενων μητέρων. Κάποιοι επιχειρηματίες, που δυστυχώς δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης, λειτουργούν ως αφεντάδες άλλων εποχών και αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους ως κατώτερα όντα» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ, η οποία δηλώνει ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας και τα εποπτικά όργανα του κράτους την εξέταση της σοβαρότατης καταγγελίας της εκπαιδευτικού, τον εξονυχιστικό έλεγχο του συγκεκριμένου ιδιωτικού σχολείου και την παραδειγματική τιμωρία των παρανομούντων.

PDF iconΗ Επιστολή-Καταγγελία

*Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με το σχολείο, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό.

Πηγή:https://www.efsyn.gr

138

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση