Μίσος στο Πόρτλαντ

Μίσος στο Πόρτλαντ

Screen Shot 2017-05-31 at 9.49.42 AMAP Photo/ Gillian Flaccus

 

Σάλο έχει προκαλέσει στην αμερικανική, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη η άγρια δολοφονία δύο ανδρών από νεοναζί μαχαιροβγάλτη στο Πόρτλαντ – μία από τις -υποτίθεται- πιο προοδευτικές και λιγότερο μισαλλόδοξες πόλεις των ΗΠΑ.

Ο Ρίκι Τζον, 53 ετών, και ο Ταλιέσιν Ναμκάι-Μέτσε, 23 ετών, άφησαν την τελευταία τους πνοή την περασμένη Παρασκευή, όταν προσπάθησαν να υπερασπιστούν δύο νεαρές μουσουλμάνες στο τρένο, που δέχονταν λεκτικές προσβολές από έναν λευκό άντρα: ο δράστης, ο 35χρονος Τζέρεμι Κρίστιαν, μαχαίρωσε τα θύματά του στον λαιμό, ενώ τραυμάτισε σοβαρά άλλον έναν επιβάτη του μοιραίου συρμού.

Ο δολοφόνος συνελήφθη λίγο αργότερα και ήδη πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι σχετίζεται με νεοναζιστικές και ρατσιστικές ομάδες του λεγόμενου κινήματος «White Power» («Λευκή Υπεροχή»): μάλιστα κυκλοφορούν ήδη φωτογραφίες που τον δείχνουν να χαιρετά ναζιστικά σε συγκέντρωση εθνικιστών τον περασμένο μήνα. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως ο Κρίστιαν επιτέθηκε με σαφή πρόθεση να σκοτώσει:

Κατά του προέδρου

«Μας είπε να γυρίσουμε στη Σαουδική Αραβία, ότι δεν θα έπρεπε να βρισκόμαστε εδώ και να φύγουμε από τη χώρα. Μας έλεγε ότι δεν αξίζουμε τίποτα και να πάμε ν’ αυτοκτονήσουμε», κατέθεσε μία από τις δύο παθούσες, επιβεβαιώνοντας πως δεν γνώριζαν τους άνδρες που τις υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους.

Οσο για τον τραυματία, τον 21χρονο Μίκα Φλέτσερ, νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση και σε ανάρτησή του στο Facebook συνόψισε την περιπέτειά του σε έναν στίχο: «Εφτυσα στο μάτι του μίσους και επέζησα»!

Το ειδεχθές έγκλημα μίσους προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με πολλούς προοδευτικούς Αμερικανούς να καταγγέλλουν ευθέως τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την καλλιέργεια της ισλαμοφοβίας.

Πολλοί χαρακτήρισαν -και δικαίως- «αληθινούς ήρωες» τους δύο άτυχους άντρες που υπερασπίστηκαν τις κοπέλες, ενώ αρκετοί στηλίτευσαν την απουσία οποιασδήποτε αντίδρασης του Ντόναλντ Τραμπ για το έγκλημα, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε τον χρόνο και τη διάθεση να αναρτήσει… δεκατρία αυτοεγκωμιαστικά μηνύματα στο Twitter μετά την επιστροφή του από την πρώτη περιοδεία του σε Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Ο διάσημος δημοσιογράφος Νταν Ράδερ, με ανοιχτή επιστολή του, κάλεσε τον Τραμπ να σπάσει τη σιωπή του, έστω και «αν αυτή η ιστορία δεν βολεύει καθόλου τη δική σας εκδοχή των πραγμάτων»…

Τελικά, με μεγάλη καθυστέρηση, ο Τραμπ χαρακτήρισε χθες «απαράδεκτη» τη δολοφονία των δύο αντρών:

«Οι βίαιες επιθέσεις στο Πόρτλαντ την Παρασκευή είναι απαράδεκτες. Τα θύματα αντιστάθηκαν στο μίσος και τη μισαλλοδοξία. Τα συνοδεύουν οι προσευχές μας» έγραψε ο Τραμπ.

Λεπτομέρεια-κλειδί: το μήνυμα αυτό αναρτήθηκε στον επίσημο προεδρικό λογαριασμό στο Twitter (@POTUS) και όχι στον προσωπικό του λογαριασμό, ώστε οι συνήθεις «ακόλουθοί του» να μην το δουν ποτέ…

Πηγή: http://www.efsyn.gr

153

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση