Απέσυραν την τροπολογία για τα κινητά μετά την αντίδραση

Απέσυραν την τροπολογία για τα κινητά μετά την αντίδραση

Screen Shot 2017-08-05 at 5.22.54 AMAπό το ρεπορτάζ της efsyn.gr

Στην απόσυρση της ρύθμισης που απέκλειε τη δυνατότητα των προσφύγων και των μεταναστών να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο καθώς δεν έχουν διαβατήριο εν ισχύι προχώρησε η κυβέρνηση. Η ρύθμιση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη στην ανακοίνωσή της μιλούσε για «ρατσιστικό και απάνθρωπο μέτρο».

Η ρύθμιση, που είχε ενταχθεί σε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον τηλεοπτικό χρόνο διαφήμισης προέβλεπε ότι για να μπορεί αλλοδαπός κινητό τηλέφωνο θα έπρεπε να έχει διαβατήριο εν ισχύ, κάτι που απέκλειε αυτή την δυνατότητά σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Κατόπιν επικοινωνίας του επισπεύδοντα υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, και του αρμόδιου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα το θέμα επιλύθηκε και αποσύρθηκε η σχετική διάταξη.

Συνεπώς, παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των προσφύγων και των μεταναστών, που κατέχουν τρίπτυχο της αίτησης ασύλου, να αποκτήσουν κινητό τηλέφωνο.

«Συναγερμός»

Συναγερμός σήμανε σε συλλογικότητες προσφύγων και σε οργανώσεις δικαιωμάτων από την τροπολογία που προωθήθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, και η οποία εμπόδιζε την πρόσβαση στην κατοχή ελληνικού αριθμού κινητής τηλεφωνίας σε όσους δεν διαθέτουν ταξιδιωτικό έγγραφο σε ισχύ, όπως είναι μεγάλο μέρος όσων ζητούν άσυλο.

Η τροπολογία επικαλούνταν λόγους ασφάλειας και προέβλεπε την κατάργηση της δυνατότητας να αποκτήσει κανείς ελληνικό αριθμό κινητής τηλεφωνίας με επίδειξη φωτοτυπίας «δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου ή προκειμένου περί αλλοδαπών, άλλου αντίστοιχου εγγράφου, όπως φωτοτυπία άδειας παραμονής στην Ελλάδα ή ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού ή ειδικού δελτίου αιτούντος άσυλο αλλοδαπού ή ειδικού δελτίου ταυτότητας αλλοδαπού φυγάδα ή ειδικού δελτίου υπό ανοχή διαμονής αλλοδαπού που δεν έχει αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας ή πιστοποιητικού μη απέλασης αλλοδαπού που έχει υποβάλει αίτηση για πολιτογράφηση ή ειδικού ταξιδιωτικού εγγράφου (T.DV) για πρόσφυγες, ανιθαγενείς ή αδείας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος 3783/2009 (άρθρο 2 παρ. 4).

Σύμφωνα με την τροπολογία θα ζητούσαν «φωτοτυπία εν ισχύ δελτίου ταυτότητας ή εν ισχύ διαβατηρίου για ημεδαπούς και φωτοτυπία εν ισχύ διαβατηρίου για αλλοδαπούς».

573

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση