Στην Ιορδανία καταργήθηκε ο νόμος «παντρέψου τον βιαστή σου» αλλά στην Ελλάδα ισχύει ακόμα

Στην Ιορδανία καταργήθηκε ο νόμος «παντρέψου τον βιαστή σου» αλλά στην Ελλάδα ισχύει ακόμα

1Silvia Swinden

«Το Κοινοβούλιο της Ιορδανίας κατήργησε τη διάταξη του ποινικού κώδικα που δεν τιμωρούσε έναν βιαστή αν παντρευόταν το θύμα του, αναφέρει το AP. Χαμόγελα ανέτειλαν σε όσους παρακολούθησαν την έντονα φορτισμένη συναισθηματικά συζήτηση που έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο της χώρας και την οποία ακολούθησε ψηφοφορία. Ορισμένοι νομοθέτες υποστήριζαν ότι χρειαζόταν μια τροποποιημένη έκδοση της υπάρχοντος νόμου για να προστατεύει τα θύματα του βιασμού από το κοινωνικό στίγμα, δίνοντάς τους την επιλογή του γάμου. Η κυβέρνηση της Ιορδανίας είχε υποστηρίξει την κατάργηση. Η Ιορδανία ακολουθεί πλέον την Τυνησία, το Μαρόκο και την Αίγυπτο που έχουν επίσης καταργήσει το νόμο «παντρέψου το βιαστή σου», που ίσχυε για πολλά χρόνια.» Τα παραπάνω μεταδίδει το iFeminists.

Σύμφωνα με τους New York Times «στο Λίβανο πρόσφατα έκαναν την εμφάνισή τους γιγαντοαφίσες με γυναίκες που φορούσαν ματωμένα και σκισμένα νυφικά ακολουθούμενες από λεζάντες που έγραφαν στα Αραβικά: «ένα λευκό φόρεμα δεν μπορεί να καλύψει το βιασμό». Αυτή την άνοιξη, μια ομάδα γυναικών, η Abaad, κρέμασε παρόμοια φορέματα κατά μήκος του διάσημου παραλιακού δρόμο όπου χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι κάνουν περίπατο.

«Τέτοιες προκλητικές κινήσεις ευαισθητοποίησης είναι μέρος μιας νέας τάσης διεκδίκησης – στο Λίβανο και σε ολόκληρη την Μέση Ανατολή – κατάργησης της μακροχρόνιας νομοθεσίας που επιτρέπει σε βιαστές να αποφύγουν την ποινική δίωξη, αν παντρευτούν τα θύματά τους. Οι νόμοι αυτοί προέκυψαν από πατριαρχικές συμπεριφορές που συνδέουν την οικογενειακή τιμή με την αγνότητα της γυναίκας. Η επιλογή του γάμου του βιαστή αποσκοπεί στη θωράκιση της οικογένειας του θύματος από «το κοινωνικό σκάνδαλο». Αυτά είπε ο αδελφός μιας γυναίκας που είχε πέσει θύμα βιασμού, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.

Η Human Rights Watch δηλώνει ότι το Λιβανέζικο Κοινοβούλιο και ο Πρωθυπουργός συμφωνούν να καταργηθεί η ισχύουσα εν λόγω νομοθεσία. Ωστόσο, «υπάρχουν χώρες της γεωγραφικής ζώνης που διατηρούν αυτές τις διατάξεις όπως η Αλγερία, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, η Λιβύη, η Παλαιστίνη, η Συρία, και η Τυνησία.» Μερικές από αυτές όπως είδαμε ξεκινούν να τις καταργούν ήδη. Τέτοιους νόμους όμως δεν είχαν μόνο οι χώρες της Μέσης Ανατολής. Τα τελευταία 30 χρόνια οι παρακάτω χώρες, που πριν είχαν αντίστοιχες νομοθεσίες, τις έχουν διαδοχικά καταργήσει: η Κόστα Ρίκα (2007), η Ουρουγουάη (2006), η Ρουμανία (2000), το Περού (1998), η Γαλλία (1994) και η Ιταλία (1981).

Παραδείγματα γυναικών, γενικά ανηλίκων, που μένουν έγκυες μετά από βιασμό και αναγκάζονται να παντρευτούν τους βιαστές τους έχουν αναφερθεί και μέσα σε θρησκευτικές κοινότητες στις ΗΠΑ. Μια άλλη τέτοια περίπτωση έχει αναφερθεί στη Φλόριντα. Με τον τρόπο αυτό ο δράστης γλιτώνει την τιμωρία, ενώ το θύμα συνεχίζει να δέχεται σεξουαλική και σωματική κακοποίηση για το υπόλοιπο της ζωής της. Κινήσεις γυναικών που τολμούν να προσβάλουν αυτές τις καθιερωμένες πατριαρχικές πρακτικές, αγωνίζονται ενάντια σε μια βασική μορφή βίας και αξίζουν τη μέγιστη υποστήριξή μας.

ΠΗΓΗ: PRESSENZA International Press Agency

Σημειώνουμε ότι το άρθρο 339 του Ποινικού Κώδικα της Ελλάδας, προβλέπει αυτό ακριβώς, για ανήλικες κάτω των 15 ετών.. Το Μωβ έχει εδώ και μήνες φέρει στην επιφάνεια την αντιδραστική αυτή πρόνοια του νόμου, και ζητεί να καταργηθεί. 

Πηγή: https://tomov.gr

771

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση