Ντόναλντ Τραμπ, το «θύμα του Σάρλοτσβιλ»

Ντόναλντ Τραμπ, το «θύμα του Σάρλοτσβιλ»

1Στο φιλικό γι’ αυτόν ακροατήριο του Φίνιξ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε κυρίως κατά των ΜΜΕ, που διαστρεβλώνουν ό,τι λέει και «διχάζουν την πατρίδα» | AP Photo/Alex Brandon

Σημεία και τέρατα βγήκαν από το στόμα του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος σε μια νέα προσπάθεια να καταστείλει τις αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του και το γεγονός ότι δεν καταδικάζει ξεκάθαρα τη ρατσιστική βία, επιτέθηκε κατά πάντων. Όπως είπε μιλώντας στο Φίνιξ, σε συγκέντρωση οπαδών του, το πραγματικό θύμα του Σάρλοτσβιλ είναι εκείνος, ο οποίος βάλλεται τόσο δημοσιογράφους όσο και από τους Δημοκρατικούς και κάποιους Ρεπουμπλικάνους.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για τον διχασμό στις ΗΠΑ δεν είναι φυσικά ο ίδιος, αλλά τα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιογράφοι «που δεν αγαπούν την πατρίδα μας».

Για να αποδείξει ότι δεν φταίει ο ίδιος που του ασκείται κριτική, αλλά ο τρόπος που καλύπτονται οι δηλώσεις του, είπε:

«Ήρθε η ώρα να εκτεθούν όλοι αυτοί στα ΜΜΕ που εξαπατούν και να ξεσκεπάσουμε πώς προκαλούν διχασμούς. Θέλουν να μας κλέψουν την ιστορία και την κληρονομιά μας».

Και φυσικά οι οπαδοί του, σε μια περιοχή που υπήρξε από αυτές που καθόρισαν και την εκλογική του νίκη τον περασμένο Νοέμβριο, γύρισαν προς το μέρος των δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός φωνάζοντας: «Το CNN βρομάει! CΤο CNN βρομάει!».

Και ακολούθησε το κατηγορητήριο κατά του Τύπου.

Έβγαλε από την τσέπη του το χαρτί με τη δήλωσή του μετά τα γεγονότα του Σάρλοτσβιλ και είπε:

«Εσείς ξέρετε τι αγαπώ περισσότερο. Αυτό το κάνω για να σας δείξω πόσο ανέντιμοι είναι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν θέλω να σας κουράσω, αλλά αυτό το αποδεικνύει».

Το διάβασε, αλλά κάπου… ξέχασε τη φράση για την ευθύνη και των «δύο πλευρών».

Προς επίρρωσιν των λεγομένων του, ονομάτισε και τα ΜΜΕ του… κακού, που ευθύνονται για τη διαστρέβλωση των δηλώσεών του: Είναι «οι αποτυχημένοι New York Times» και η Washington Post, που λειτουργεί ως «εργαλείο άσκησης πιέσεων για την Amazon», αλλά και το CNN, που «είναι το κακό καο αξιολύπητο ώστε χάνει συναχώς ακροαματικότητα».

Ξανά αποδοκιμασίες για το «βρόμικο CNN» από το κοινό.

Επόμενος στόχος, οι διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το συνεδριακό κέντρο όπου μιλούσε και αντιμετώπισαν βίαιη καταστολή από την αστυνομία.

Εκτός του ότι τους εξομοίωσε με τους ρατσιστές του Σάρλοτσβιλ, λέγοντας ότι, «μη νομίζετε, κι αυτοί φορούν μάσκες και κράνη και κρατούν και ξύλα», σήκωσε τη γροθιά του και φώναξε «Αντιφά!», το σύνθημα όσων εναντιώνοται σε κάθε μορφής φασιστική και ρατσιστική βία.

Και αφού διάβασε και τις άλλες δηλώσεις του σχετικά με το Σάρλοτσβιλ, ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι οι ελίτ τον ζηλεύουν «γιατί έχει σε μεγαλύτερο και πιο όμορφο σπίτι», ενώ «ζει και στον Λευκό Οίκο».

Και επειδή είναι μεγαλόψυχος και αγαπά τον λαό του, συμπλήρωσε:

«Μπορεί τα ΜΜΕ να μου επιτίθενται, αλλά για μένα είναι κόκκινη γραμμή να επιτίθενται σε σας, στους έντιμους υποστηρικτές μου», είπε απευθυνόμενος στο κοινό.

«Είστε έντιμοι, δουλεύετε σκληρά, πληρώνεται φόρους -υπερβολικούς και γι’ αυτό θα τους μειώσουμε-, αγαπάτε το έθνος μας, υπακούτε τους νόμους και νοιάζεστε για τον λαό μας».

«Ήρθε η ώρα να τους ξεσκεπάσουμε όλους».

Αλλά συμπλήρωσε:

«Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι ανέντιμοι, αλλά οι περισσότεροι είναι», τόνισε.

Και πρόσθεσε:

«Αυτοί που δίνουν βήμα στις ομάδες του μίσους είναι τα ίδια τα ΜΜΕ και όσοι υπηρετούν τις ψευδείς ειδήσεις».

Γυρίζοντας δε προς τους δημοσιογράφους, είπε ότι κλείνουν τις κάμερες και δεν καλύπτουν ζωντανά τα γεγονότα.

«Είναι άρρωστοι άνθρωποι. Μπορεί να νομίζετε ότι θέλουν να κάνουν ξανά μεγάλη την Αμερική, αλλά εγώ ειλικρινά δεν το πιστεύω. Αν θέλετε να ανακαλύψετε ποιοι διχάζουν τη χώρα μας, κοιτάξτε προς τα διεστραμμένα ΜΜΕ και τις ψευδείς ειδήσεις τους, που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ακροαματικότητα και τα κλικ, όχι η αλήθεια».

Φυσικά, διαχώρισε από τον σωρό το FOX News, που «τον αντιμετωπίζει δίκαια».

Νωρίτερα, σε άλλη συγκέντρωση, είχε υπερασπιστεί έναν σερίφη -παρόντα στο ακροατήριο-, που καταδικάστηκε από δικαστήριο για βίαιη συμπεριφορά εναντίον μεταναστών και παραβίαση των νόμων για τις περιπόλους στα σύνορα, λέγοντας ότι «ο άνθρωπος αυτός καταδικάστηκε γιατί έκανε καλά τη δουλειά του».

Απειλεί να «κλείσει» το Δημόσιο

Και φυσικά, απείλησε και το Κογκρέσο ότι αν δεν δώσει λεφτά για να χτιστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, τότε θα «κλείσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση». Δηλαδή, εν όψει της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του κράτους, αν δεν εγκριθούν και τα λίγα χρήματα που έχουν ήδη προβλεφθεί για το τείχος, θα προχωρήσει στο ακραίο μέσο του «λουκέτου» για κάποιο διάστημα στο Δημόσιο των ΗΠΑ, θέτοντας σε υποχρεωτική αργία μεγάλο μέρος του προσωπικού.

Όπως είπε, αυτό είναι το μήνυμά του προς τους Δημοκρατικούς που το μόνο που κάνουν είναι να θέτουν εμπόδια και θα θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ωστόσο, αντιδράσεις για το τείχος υπάρχουν και από μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους και στη Γερουσία δεν φαίνεται πιθανό να περάσει το κονδύλι για το τείχος.

«Αν είναι να κατορθώσουμε να χτίσουμε το τείχος μας, θα το κάνουμε ακόμη και κλείνοντας την κυβέρνηση. Ο αμερικανικός λαός ψήφισε για να υπάρξει μεταναστευτικός έλεγχος».

Φράση που καταχειροκροτήθηκε ενώ γέμισε ο χώρος συνθήματα: «Χτίσε το τείχος! Χτίσε το τείχος!».

Τελευταίος στόχος του Ντόναλντ Τραμπ, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζεφ Φλέικ και Τζον ΜακΚέιν, που του ασκούν κριτική, αν και απέφυγε να τους ονοματίσει, διότι τον συμβούλευσαν να το αποφεύγει:

«Είμαι πρόεδρος και δεν μπορώ να λέω ονόματα. Αλλά τι να πεις για τον γερουσιαστή που έχει πολύ χαλαρή στάση στο θέμα των συνόρων και της εγκληματικότητας (το καρφί πήγαινε στον Φλέικ); Ποιος στον διάολο είναι αυτός; Βλέπετε, δεν λέω ονόματα και όλοι είναι ευχαριστημένοι…».

Πηγή: http://www.efsyn.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση