Επιτέλους! Η Φιλανδία συζητά για την κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλει στείρωση στους τρανς ανθρώπους

Επιτέλους! Η Φιλανδία συζητά για την κατάργηση της νομοθεσίας που επιβάλει στείρωση στους τρανς ανθρώπους

Picture3

Η Φιλανδική Κυβέρνηση πρόκειται να αναθεωρήσει τη νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου προς τη κατεύθυνση της αφαίρεσης της προϋπόθεσης της στείρωσης για τους τρανς ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ισχύουσα Φιλανδική νομοθεσία, ένας τρανς άνθρωπος πρέπει πρώτα να έχει στειρωθεί ώστε να αναγνωριστεί νομικά η ταυτότητα φύλου του. Επιπλέον, προϋπόθεση είναι και ψυχιατρική διάγνωση «τρανσεξουαλισμού» αλλά και να περάσει από εκτενείς εξετάσεις ψυχικής υγείας.

Είχαν προηγηθεί οι συστάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών προς τη Φιλανδική Κυβέρνηση ώστε να αφαιρέσει αυτές τις προϋποθέσεις (περισσότερα εδώ). Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου είχε αποφασίσει τον Απρίλιο που μας πέρασε ότι η προϋπόθεση της στείρωσης για την αλλαγή των εγγράφων των τρανς ανθρώπων παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (περισσότερα εδώ).

Οι οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών της Φιλανδίας που κάνουν καμπάνια για το θέμα αυτό μεταφράζουν τα παραπάνω σε νομοθετική αλλαγή όταν θα συνεδριάσει το Κοινοβούλιο της χώρας.

Δύο ακόμη Σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία είχαν παρόμοιες προϋποθέσεις, όμως τις αφαίρεσαν πριν από λίγα χρόνια (περισσότερα εδώ). Συγκεκριμένα η Σουηδία προχώρησε ακόμη παραπέρα και θα νομοθετήσει την αποζημίωση περίπου 800 τρανς ανθρώπων που λόγω της προηγούμενης νομοθεσίας υπέστησαν στείρωση (περισσότερα εδώ), ενώ νωρίτερα το 2017, η Σουηδία αφαίρεσε εντελώς την τρανς κατάσταση από τους καταλόγους των ψυχιατρικών ασθενειών (περισσότερα εδώ). Συνολικά σε 20 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης η στείρωση αποτελούσε τέτοια προϋπόθεση έως τον Αύγουστο του 2017.

Οι προϋποθέσεις αυτές για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου στέκεται εμπόδια απόλαυσης δικαιωμάτων για τους τρανς ανθρώπους στη Φιλανδία στη καθημερινότητά τους, καθώς ο προσωπικός αριθμός ταυτότητας που είναι στη χώρα ισοδύναμος με τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης συνδέεται αυστηρά με το φύλο και χρησιμοποιείται σε όλες τις συναλλαγές.

Αυτό γεννά μία απίστευτη γραφειοκρατία που κάνει πρακτικά αδύνατο για ένα τρανς πρόσωπο να αποκαλύπτει την ταυτότητά τους παρά μόνον εάν αναγνωρίζεται νομικά το φύλο του. Συγκριτικά, η διαδικασία της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου στο Ηνωμένο Βασίλειο γίνεται όλο και πιο απλά, όχι όμως δίχως δυσκολίες, καθώς στο Η.Β. δεν υπάρχουν χειρουργικές ή ορμονικές προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί νομικά το φύλο. Ωστόσο στο Η.Β. παραμένει η προϋπόθεση των ψυχιατρικών διαγνώσεων, που όμως έχει καταδικαστεί ως πρακτική από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Πηγή:http://t-zine.gr

171

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση