Το άγαλμα του Κολόμβου στη λίστα των «μνημείων του μίσους»

Το άγαλμα του Κολόμβου στη λίστα των «μνημείων του μίσους»

1Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του δημάρχου της Νέας Υόρκης να συμπεριλάβει το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στα «μνημεία του μίσους» που θα αφαιρεθούν από την πόλη. Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της κρίσης που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ εξαιτίας των επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ και της κλιμακούμενης έντασης μετά την αφαίρεση των μνημείων του φυλετικού μίσους στις πόλεις του Νότου.

Η ρατσιστική βία στο Σάρλοτσβιλ φαίνεται ότι άνοιξε το κουτί της Πανδόρας και καθώς η πόλη της Νέας Υόρκης διαθέτει αγάλματα και άλλα μνημεία που σχετίζονται με τις φυλετικές διακρίσεις στη χώρα, ο δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάσιο αποφάσισε να δημιουργήσει μια επιτροπή η οποία θα εξετάσει ποια είναι τα «μνημεία του μίσους» και να προχωρήσει στην αφαίρεσή τους.

Στην επιτροπή θα μετάσχουν ιστορικοί, αλλά και εκπρόσωποι από κάθε διαμέρισμα της πόλης.

Το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου, που ανακάλυψε την Αμερική, στη νοτιοανατολική γωνία του Σέντραλ Παρκ είναι μεταξύ αυτών, διότι σύμφωνα με όσα δήλωσε η δημοτική σύμβουλος Μελίσα Μαρκ-Βιβερίτο, «πρόκειται για αμφιλεγόμενη προσωπικότητα», κυρίως λόγω όσων συνέβησαν στη νησιά της Καραϊβικής από τους Ισπανούς αποίκους κατά την άφιξή τους εκεί.

Αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου υπάρχουν σε διάφορες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.

Άλλο άγαλμα που αναμένεται να αποσυρθεί είναι αυτό του Μαριόν Σιμς, πρωτοπόρου γυναικολόγου, ο οποίος ωστόσο για να την έρευνά του χρησιμοποιούσε στα πειράματά του σκλάβες από την Αφρική.

Ωστόσο, η απόφαση έχει ήδη συναντήσει αντιδράσεις. Ήδη την Πέμπτη ομάδα κατοίκων διαδήλωσε έξω από το δημαρχείο της Νέας Υόρκης διαμαρτυρόμενη για την απόφαση απομάκρυνσης του αγάλματος του Κολόμβου, ενός από τα πλέον εμβληματικά μνημεία στην πόλη.

Επίσης, εκπρόσωποι της ιταλικής κοινότητας δήλωσαν ότι η απόφαση του -ιταλικής καταγωγής- δημάρχου Ντι Μπλάσιο είναι λάθος και συνιστά «χαστούκι» στην κοινότητα των Ιταλο-αμερικανών.

«Δεν πρόκειται να το ανεχθούμε» δήλωσε ο ιταλικής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος Τζόσεφ Μπορέλι.

«Οι ρίζες του αγάλματος του Κολόμβου είναι πολύ βαθιές», συμπλήρωσε.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

212

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση