Παραμένει κέντρο διαμαρτυρίας για τους Αφγανούς πρόσφυγες η πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη

Παραμένει κέντρο διαμαρτυρίας για τους Αφγανούς πρόσφυγες η πλατεία Σαπφούς στην Μυτιλήνη

1Παραμένει κέντρο διαμαρτυρίας η πλατεία Σαπφούς για τους Αφγανούς πρόσφυγες για τέσσερις ημέρες, με μόνο διάλειμμα τη νύχτα της Δευτέρας όπου γυναίκες και παιδιά αποχώρησαν άρον -άρον προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο εν όψει της ισχυρής νεροποντής. Στο μεταξύ πληθαίνουν μέρα με τη μέρα οι οργανώσεις και οι φορείς, ντόπιοι και διεθνείς που ζητούν αποσυμφόρηση της Λέσβου με τη μετακίνηση των ευάλωτων ομάδων του προσφυγικού πληθυσμού στην ενδοχώρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη Λέσβο βρίσκονται πλέον 7.303 πρόσφυγες και μετανάστες, με τους 5.571 να διαμένουν στη Μόρια. Αυτές τις μέρες μεταφέρθηκαν 138 άτομα από το Κέντρο Υποδοχής  της Μόριας στον καταυλισμό του Δήμου στον Καρα- Τεπέ.

Χτες το πρωί οι Αφγανοί πρόσφυγες επανήλθαν στην πλατεία Σαπφούς για να συζητήσουν πώς θα εξελιχθεί η διαμαρτυρία τους. Μέλη του ΚΚΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της Λαϊκής Ενότητας, του αντιεξουσιαστικού χώρου βρέθηκαν το απόγευμα και το βράδυ της Δευτέρας στην πλατεία Σαπφούς, ενώ είχε διαρρεύσει από το Facebook ότι η Αστυνομία επρόκειτο να επέμβει και να προχωρήσει σε συλλήψεις. Μάλιστα μπρος σε αυτό το ενδεχόμενο οι πρόσφυγες άρχισαν να τραγουδούν.


Παρότι ήταν εμφανώς αυξημένη η αστυνομική δύναμη με παρουσία και αστυνομικής κλούβας μπροστά από την πλατεία, η αστυνομία έμεινε απλώς στην περιοχή διαψεύδοντας το σενάριο που είχε κυκλοφορήσει. «Στηρίζουμε τον αγώνα τους και καλούμε όλο τον δημοκρατικό και προοδευτικό λαό της Λέσβου να σταθεί στο πλευρό τους με την παρουσία του στην πλατεία Σαπφούς. Καταγγέλλουμε την παρέμβαση της αστυνομίας που κάνει συνεχή εξακρίβωση στον κόσμο που βρίσκεται πάνω στην πλατεία και συνομιλεί με τους πρόσφυγες» αναφέρει ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό.

Επιστολή της  «Συνύπαρξης» στον Μουζάλα

Επιστολή στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα έστειλε η «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

Το Δ.Σ. της Συνύπαρξης στη διευρυμένη συνεδρίασή του τη Δευτέρα, εκτίμησε την επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο  Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μόριας και υποστηρίζει ότι:

–   Ο υπερπληθυσμός ήδη έχει ξεπεράσει κάθε όριο ενώ οι εκτιμήσεις που υπάρχουν δεν προβλέπουν θεαματική μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών.

–     Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας επιδεινώθηκαν δραματικά.

–  Οι εθνοτικές αντιπαραθέσεις εντείνονται λόγω και των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

–   Οι απεγνωσμένες κινητοποιήσεις προσφύγων-μεταναστών και ο συνακόλουθος κίνδυνος καταστολής είναι προ των πυλών.

–  Οι φιλότιμες προσπάθειες της Διοίκησης και των εργαζομένων στη Μόρια υπερφαλαγγίζονται από το μέγεθος και την οξύτητα του προβλήματος.

–     Οι τοπικές αρχές απουσιάζουν παντελώς.

Επίσης προσθέτει ότι «ο προγραμματισμός του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει αποδώσει έως τώρα πενιχρά και εντελώς ανεπαρκή αποτελέσματα. Η έκτακτη κατάσταση επιβάλλει στην κυβέρνηση την ανάληψη επειγουσών πρωτοβουλιών και μέτρων.

Αμεση μεταφορά στην ενδοχώρα

Και προτείνει:

–    Την άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα των ευάλωτων.

–   Την απόδοση του χώρου που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός σε επαφή με το ΚΥΤ Μόριας για την κατασκευή πρόσθετων δομών.

–    Την άμεση, με επείγουσες διαδικασίες, ενοικίαση δωματίων και ξενοδοχείων.

–  Την εξέταση κάθε άλλου πρόσφορου μέσου για τη στέγαση των προσφύγων-μεταναστών.

Τέλος, ζητούν την υπεύθυνη και ευρεία ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα επόμενα βήματα και μέτρα, ως προϋπόθεση για την ενεργητική συμβολή της στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

 

 

Τι λένε οι πρόσφυγες της Μόριας στη Διεθνή Αμνηστία- Επιβεβαιώνεται το «Ε»

«Μια ελληνική εμπόλεμη ζώνη!»


Εικόνα αρχείου

 

Επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο η Διεθνή Αμνηστία, που επισκέφτηκε τη Μόρια πρόσφατα τα δημοσιεύματα του «Ε»: Πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαμονής τους, τη στιγμή που εγείρονται φόβοι για αναβίωση των ωρών του περασμένου χειμώνα τότε που οι σκηνές βούλιαζαν κάτω από το χιόνι. Συμπλοκές ανάμεσα στους διαμένοντες στη Μόρια έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ η εξέταση των αιτημάτων ασύλου προσκρούει στην κωλυσιεργία με αποτέλεσμα ο ευάλωτος πληθυσμός να κινδυνεύει στον καταυλισμό.

Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ακόμη και στον ένατο μήνα κύησης, διαμένουν σε καλοκαιρινές σκηνές περίπου πέντε τετραγωνικών μέτρων, ενώ ανάπηροι κείτονται στο χώμα. Άλλοι, δε, όπως αναφέρει η Δήμητρα Σπαθαρίδου Συντονίστρια Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας, μετανιώνουν που άφησαν την πατρίδα τους για να βρεθούν σε μια «ελληνική εμπόλεμη ζώνη».

«Φοβούνται να πάνε τουαλέτα»

Η Διεθνής Αμνηστία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια, μετά και την επίσκεψη της κ. Σπαθαρίδου και τη συνομιλία της με πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό: «Καθημερινός είναι ο εφιάλτης των γυναικών, καθώς φοβούνται ακόμη και στην τουαλέτα να πάνε. Περιμένουν να βγει το πρώτο φως ώστε να νιώσουν πιο ασφαλείς, αφού λόγω του υπερπληθυσμού οι διαδικασίες εξέτασης του ευάλωτου πληθυσμού προχωρούν με ακόμη πιο αργό ρυθμό.»

«Είναι ότι χειρότερο έχω δει κι έχω περάσει πόλεμο» είχε δηλώσει μάλιστα η Εμίνα Τσερίμοβιτς, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις απελπιστικές συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια.

Από το HRW, μάλιστα, είχε γίνει λόγος για ακατάλληλες σκηνές που «με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που περιορίζεται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα».

Και βέβαια τα «κονδύλια»

Να σημειωθεί, πάντως, ότι τα επεισόδια του δραματικού σίριαλ διαδραματίζονται ενώ έχει ανοίξει σοβαρή συζήτηση γύρω από τα χρήματα που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για το προσφυγικό.

Στη διαχείριση των πόρων που χορηγήθηκαν για την προστασία προσφύγων στην Ελλάδα είχε εστιάσει, πριν από μερικούς μήνες, η βρετανική εφημερίδα Guardian, μέσα από ένα εκτενές ρεπορτάζ, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα 803 εκατομμύρια δολάρια αντιπροσωπεύουν το πιο μεγάλο ανθρωπιστικό πρόγραμμα στην ιστορία. Έστω ότι τα χρήματα δαπανούνταν για τις ανάγκες των πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπων που έχουν εισέλθει στην Ελλάδα από το 2015, το κόστος ανά πρόσφυγα θα διαμορφωνόταν στα 780 δολάρια. Ωστόσο, τα κονδύλια αυτά διοχετεύτηκαν για τις ανάγκες 57 χιλιάδων ατόμων εγκλωβισμένων στην Ελλάδα και με βάση αυτά τα δεδομένα, το κόστος ανά δικαιούχο θα έπρεπε να ανέρχεται στα 14.088 δολάρια», είχε επισημάνει, και ανέφερε στο ρεπορτάζ ότι ανώτερος αξιωματούχος του τμήματος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά ότι τα 70 από τα 100 δολάρια που προορίζονταν για κάθε πρόσφυγα είναι άγνωστο πού δαπανήθηκαν.

Πηγή: http://www.emprosnet.gr

90

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση