«Εσείς θα μπορούσατε να τρώτε μόνο 2-3 άγευστα φαγητά; Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια;»

«Εσείς θα μπορούσατε να τρώτε μόνο 2-3 άγευστα φαγητά; Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια;»

φωτο από προηγούμενη αποχή φαγητού στον Ελαιώνα

φωτο από προηγούμενη αποχή φαγητού στον Ελαιώνα

Η πρώτη φράση που μας είπαν όταν μπήκαμε μέσα στο δωματιάκι ήταν: «εσείς θα μπορούσατε να μενετε εδώ;»

«Εσείς θα μπορούσατενα τρώτε μόνο 2-3 άγευστα φαγητά; Κάθε μέρα τα ίδια και τα ίδια;»

Κι από εκείνη τη στιγμή πραγματικά δεν σταματούσαν να μιλάνε για όλα τους τα προβλήματα και για τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης τους.

Οι πρόσφυγες που μένουν στον Ελαιώνα απέχουν εδώ και βδομάδες από το φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για την πολύ κακή ποιότητα του. Μόνο οι οικογένειες που έχουν πολλά παιδιά συνεχίζουν να το παίρνουν λόγω της απόλυτης φτώχειας τους. Εξάλλου το φορτηγό που φέρνει το φαγητό παρκάρει για λίγη ώρα έξω από το στρατόπεδο και όποιος πρόλαβε πρόλαβε. Το υπόλοιπο πετιέται στα σκουπίδια. 

Όμως δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Τα χρήματα που παίρνει κάθε πρόσφυγας είναι 90€ το μήνα – και μάλιστα συνεχιζουν να τα παίρνουν γιατί εκαναν διαμαρτυρία όταν προσπάθησαν να τους τα μειώσουν. 

Με αυτά τα ελάχιστα χρήματα πρέπει , εκτος από τα προσωπικά τους είδη, να επισκευάζουν τους οικισκους τους αν πάθουν κάτι και να αγοράζουν και φιάλες υγραερίου για να μαγειρεύουν (αρχικά τους τις έδιναν δωρεάν αλλά και αυτές τους τις έκοψαν υποσχόμενοι δήθεν ότι θα τους δώσουν περισσότερα χρήματα).

Κι όσο για τους γιατρούς μας είπαν το εξής αμίμητο: ενας φιλος μας επειδή είχε πρόβλημα με τη μέση του, τού συνέστησαν από το νοσοκομείο φυσιοθεραπειες. Όταν αυτός πήγε στο γιατρό του στρατοπέδου αυτός του είπε… να κάνει γυμναστική!

Κλείνοντας να πούμε το εξής: για πρώτη φορά στην πόρτα του στρατοπέδου μας ρώτησαν που ακριβώς πάμε, μας κράτησαν τις ταυτότητες μας και σημείωσαν την ώρα εισόδου και εξόδου μας, παρά το γεγονός ότι έχουμε άδεια να μπαίνουμε μέσα ως εθελοντες του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών. 

Φαίνεται πως όσο χειροτερεύουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων τόσο λιγότερο θέλουν να έχουν αυτοί επαφή με τον έξω κόσμο. Τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα τους περάσει!!

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»

667

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση