Βία και εκμετάλλευση εις βάρος εργατριών στη Σικελία

Βία και εκμετάλλευση εις βάρος εργατριών στη Σικελία

1«Τρομακτικές συνθήκες εργασίας» για τις εργάτριες γης από τη Ρουμανία στη Σικελία έφερε η έρευνα της ιταλικής αστυνομίας. Σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία και άλλες μορφές βίας, διαπιστώθηκαν. Έχουν γίνει οκτώ συλλήψεις, ενώ ασκήθηκαν ποινικές διώξεις εναντίον 33 αγροτικών επιχειρήσεων.

Η ιταλική αστυνομία, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα του βρετανικού Observer, προχώρησε σε έρευνες και 40 επιδρομές σε αγροτικές επιχειρήσεις της Σικελίας, στην παραγωγό αγροτικών προϊόντων περιοχή της Ραγκούσα, από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, όπου διαπίστωσε ότι 227 μετανάστριες από τη Ρουμανία ήταν παγιδευμένες σε άθλιες συνθήκες εργασίες, στο όριο της σκλαβιάς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών, Αντόνιο Τσαβιόλα, μόνο δύο επιχειρήσεις βρέθηκαν να λειτουργούν τηρώντας τον νόμο.

Όπως είπε, ο ίδιος σοκαρίστηκε από αυτό που αντίκρισε στη διάρκεια των ερευνών.

Στις 38 επιχειρήσεις, οι εργάτριες ζούσαν και εργάζονταν σε άθλιες συνθήκες σε τρώγλες χωρίς θέρμανση ή νερό.

«Κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των αγροκτημάτων, που συνελήφθησαν, δεν καταλάβαιναν καν ότι έχουν παρανομήσει. Βλέπουν τους εαυτούς του σαν ευεργέτες των γυναικών αυτών, διότι τους προσέφεραν στέγη και τροφή, παραγνωρίζοντας ότι τις εκμεταλλεύονταν».

Η αστυνομική έρευνα έφερε στο φως ολόκληρο δίκτυο «στρατολόγησης» εργατριών από τη Ρουμανία, το οποίο η αστυνομία περιέγραψε ως κύκλωμα διακίνησης ανθρώπων, το οποίο πιθανώς συνδέεται με ενδοευρωπαϊκά κυκλώματα.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται μεταξύ άλλων για σεξουαλικές επιθέσεις και καταναγκαστική εργασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Observer, περίπου 5.000 Ρουμάνες στη Ραγκούσα υφίσταντο σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, εργάζονταν περί τις 12 ώρες κάθε ημέρα ακόμη και σε συνθήκες ακραίας ζέστης ή ψύχους, δεν πληρώνονταν για τη δουλειά τους, ενώ ζούσαν σε συνθήκες εξαθλίωσης, χωρίς καν τα στοιχειώδη.

Ήδη από το 2014, οι ιταλικές αρχές είχαν λάβει μέτρα για να θέσουν τέλος στης εκμετάλλευση των εργατριών από τη Ρουμανία, ωστόσο τόσο οι εισαγγελείς όσο και οι οργανώσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα υποστηρίζουν ότι τα μέτρα ήταν ανεπαρκή και ότι σε ολόκληρη τη χώρα γυναίκες και παιδιά από τη Ρουμανία υφίστανται εκμετάλλευση και αντιμετωπίζουν κινδύνους.

Πηγή: The Guardian μέσω http://www.efsyn.gr

96

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση