Είπα να μή μιλήσω…..αλλά φτάνει κόμπος στο χτένι…

Είπα να μή μιλήσω…..αλλά φτάνει κόμπος στο χτένι…

1…είπα να μή μιλήσω…..αλλά φτάνει κόμπος στο χτένι…
Κλείνω σχεδόν ένα μήνα εργασίας στο hot spot. Διάστημα ικανοποιητικό για να σας μεταφέρω το κλίμα εργασίας και την συνεργασία μου με άλλους.
Όταν πήγα αρχές του μήνα, (είμαι μέσω προγράμματος ΟΑΕΔ, με 495 μισθό, σαν βοηθός δασκάλου παρότι η ειδικότητά μου είναι δάσκαλος απόφοιτος παιδαγωγικού. Δεν έχω καμία επαφή με υπουργείο παιδείας, ούτε αναγνωρίζεται σαν προΰπηρεσία αυτό που κάνω) με πέταξαν σε ένα κοντέινερ για σχολείο, με ένα θρανίο, καρέκλες και ένα πίνακα. Πάλι καλά, λέω μέσα μου.
Ξεκίνησα λοιπόν με προσωπικό κόπο να μαζέψω έστω και τα στοιχειώδη για να μπορέσει να σταθεί αυτό που ονομάζουμε σχολείο. Κουβάλησα τραπέζια για να γράφουν οι μαθητές, διαμόρφωσα (όσο γινόταν…) το χώρο, βρήκα μολύβια, στιλούς, γόμες, ξύστρες, τετράδια,μαρκαδόρους για τον πίνακα, πήρα απ’το παράρτημα του υπουργείου παιδείας που βρίσκεται εκεί βιβλία του δημοτικού και ευχαριστώ θερμά τους υπαλλήλους που με βοήθησαν, καθάρισα τον χώρο, την τουαλέττα, σε συννενόηση με διαφόρους κατάφερα να βάλω ένα ταμπελάκι έξω απ’την πόρτα που λέει, σχολείο στα αραβικά και στα φαρσί με τις ώρες των μαθημάτων, και άλλα ψιλοπράγματα που βαριέμαι να τα αναφέρω.
Βρέθηκα με τα παιδία, συναδέλφους, και κοιτάξαμε τί μπορούμε να κάνουμε για να ξεκινήσει σιγά-σιγά η κατάσταση.
Κάποιος απο εμάς που είχε σπουδάσει στην Αγγλία και ”τό΄χε” το αγγλικόν, ανέλαβε την ώρα των Αγγλικών με τους υπόλοιπους, εμάς, να βοηθάμε την διδασκαλία. Το ίδιο γινόταν και στο μάθημα των ελληνικών. Η πορεία των μαθημάτων, δεν είναι καθόλου εύκολη μιάς και οι πολλοί απ’τους ανθρώπους της Ανατολής δεν μιλούν γρί αγγλικά….πόσο μάλλον ελληνικά!
Με μηδαμινή συμμετοχή στο ξεκίνημά μας, καταφέραμε να έχουμε γύρω στους 10 μαθητές και στα δυό μαθήματα και μάλιστα γυναίκες. Ξαφνιάστηκα ευχάριστα όταν είδα γυναίκες να έρχονται στο μάθημα και δεί των ελληνικών.
Με προσπάθεια, επιμονή, εξαντλητική ανάλυση και χιούμορ (δεν θα μπορούσα, αλλιώς…. καλά…έχω εξαντλήσει όλο το ρεπερτόριο των ρόλων της comedia del arte για να γίνω αντιληπτός και κυρίως κατανοητός……τί χοροπηδάω…τί γκριμάτσες κάνω για να καταλάβουν……μέχρι και διπλό λούτς κάνω, που λέει και ο Κωστάλας…..) δουλειά γίνεται όμως, με κόπο έστω! Δεν με πειράζει.
Σήμερα με περίμενε μιά δυσάρεστη έκπληξη. Τον συνάδελφο, που δίδασκε αγγλικά, τον σταμάτησε ο ΟΑΕΔ διότι ανακάλυψε ότι το πτυχίο του δεν συνάδει με το αντικείμενο που διδάσκει μετά απο 2.5 μήνες που εργάζεται εκεί. (σπούδασε κοινωνιολόγος, έκανε κάτι μεταπτυχιακά και διδακτορικά στην παιδαγωγική……δεν τα θυμάμαι καλά, πώς μου τά’πε….τέσπα..)
…βλέπεις όταν του κάνανε πρόσληψη, ο ΟΑΕΔ… έπαιζε το πουλάκι του…..κι ούτε είδε τί πτυχία καταθέτει ο άλλος…..αναντάμ παπαντάμ καταστάσεις….κοινό ελληνικό φαινόμενο…
Αυτό είχε σαν συνέπεια, σήμερα να κάνω μάθημα αγγλικών και ελληνικών με τον άλλο συνάδελφο. Όχι κάτι σπουδαίο , τα βασικά τους κάνουμε για να γίνει η ζωή τους λίγο καλύτερη και να μπορούν συννενοηθούν. Ας το κάνω και αυτό παρότι τα αγγλικά μου δεν είναι σε επίπεδο καμακίου….δεν είμαι και εξπέρ, όμως….!
Αυτό όμως που μου τι βαράει στα νεύρα είναι ότι προσπαθώ να κάνω κάτι και το ίδιο το κράτος μου βάζει τρικλοποδιές ως συνήθως….Δε φτάνει που έχει υποβιβάσει το πτυχίο μου… δεν φτάνει που δεν μου έχει ούτε κάν τον βασικό εξοπλισμό για την λειτουργία σχολείου….δε φτάνει που για να κάνω μιά δουλειά πρέπει να συννενοηθώ με τους χίλιους μύριους φορείς και Μ.Κ.Ο που όπως ευκόλως καταλαβαίνετε επικρατεί, χαύρα ελληνική…..μας αφαιρούν και έναν συνάδελφο γιατί βρήκανε…..λάκκο στη φάβα.
Μολονότι είμαι άνθρωπος που παλεύω και δεν παραιτούμαι εύκολα (κέρατο βερνικωμένο είμαι…) και δεν απογοητεύομαι εύκολα, οι συνθήκες και οι καταστάσεις με οδηγούν μαθηματικά πρός αυτή την πορεία….Δεν μπορώ να κάνω και θαύματα. Ούτε είμαι και μάγος για να αλλάξω τις καταστάσεις. Ξέρω ότι για να πετύχεις κάτι, πρέπει να επιμένεις και να διαθέσεις χρόνο και ό’τι άλλο χρειάζεται. Αλλά βρε γαμημένο κράτος δεν μπορεί να στηρίζεσαι μόνο στο φιλότιμο και τις προσπάθειες των μονάδων! ΘΕΛΩ να κάνω δουλειά και δεν μ’αφήνεις, ΘΕΛΩ να αφήσω κάτι για τους επόμενους που θα συνεχίσουν (άμα…!) και με στριμώχνεις συνεχώς…..
…Το βλέπω το έργο…. αν και δεν είναι της ιδιοσυγκρασίας μου….θα καταλήξω ένας λαπάς με τη φραπεδούμπα του, τα πόδια στο γραφείο να ξύνει τα παπάρια του για κάνα 5ώρο που με απασχολείς. Θα γίνω και γώ ένας απ’τους χιλιάδες 500ευρους……που… εργάζονται, για να΄χει να καμαρώνει η κάθε ξεφτιλισμένη-πουλημένη κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της. Εν΄προκειμένω η σαφρακιασμένη Αχτσίογλου που μου΄χει σηκώσει την παντιέρα της μείωσης της ανεργίας, το χάπατο!

Συγνώμη για το κατεβατό, αλλά μου΄χουνε τσακίσει τα νεύρα!

και κάτι σημαντικό επίσης: οι κάτοικοι του hot spot έχουν τεράστια ανάγκη σε είδη ρουχισμού και κυρίως παπουτσιών. Αν κάποιος προτίθεται να προσφέρει, πληροφορίες στο inbox!
Σοβαρά σας μιλάω, θα πιάσουν τόπο!

Δ.Ζ.

142

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση