Οι διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη σε όλο τον κόσμο

Οι διαδηλώσεις της 8ης Μάρτη σε όλο τον κόσμο

Screen Shot 2018-03-11 at 10.02.03 AMτης Κατερίνας Καλλέργη

Η 8η του Μάρτη σε αντίθεση με όσα μπορεί να λέγονται δεν ήταν ποτέ απλά η γιορτή της γυναίκας .Ήταν και είναι μία μέρα υπενθύμισης των γυναικείων αγώνων καθώς και μία μέρα διεκδίκησης. Το μήνυμα αυτής της διεκδίκησης μετέδωσαν και φέτος οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο, αυτή τη φορά στέλνοντας το μήνυμα, ότι έχουν κατέβει στο δρόμο για να μείνουν. Για άλλες χώρες η κινητοποίηση ήταν απλά η κλιμάκωση μιας αναμενομένης ανόδου του κινήματος, σε άλλες όμως ήταν η πρώτη υπενθύμιση ότι οι γυναίκες ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, έχουν το θάρρος να βγουν στο δρόμο και να πουν πολύ απλά «Είμαι εδώ» .

Στην Ισπα­νία η  8η Μαρ­τί­ου έγρα­ψε ιστο­ρία, με πάνω από 5,3 εκα­τομ­μύ­ρια γυ­ναί­κες να απερ­γούν. Οι γυ­ναί­κες απεί­χαν από τους χώ­ρους δου­λειάς αλλά και από την απλή­ρω­τη ερ­γα­σία στο σπίτι. Η ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρη φε­μι­νι­στι­κή απερ­γία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με τη συμ­με­το­χή δε­κά­δων Σω­μα­τεί­ων ενώ τα δύο με­γα­λύ­τε­ρα συν­δι­κά­τα της χώρας κή­ρυ­ξαν δύωρη στάση ερ­γα­σί­ας . Επί­σης πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πάνω από 120 συ­γκε­ντρώ­σεις σε όλη τη χώρα. Γυ­ναί­κες ερ­γα­ζό­με­νες,  φοι­τή­τριες, όλων των ηλι­κιών  κα­τέ­βη­καν μαζί στους στους δρό­μους δη­μιουρ­γώ­ντας με­γα­λειώ­δη φε­μι­νι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια. Με φα­ντα­σία και δη­μιουρ­γι­κό­τη­τα έκα­ναν ορατή την πα­ρου­σία τους όλο τον Φλε­βά­ρη, ορ­γα­νώ­νο­ντας αυτή τη συ­γκλο­νι­στι­κή ημέρα. Από τα βα­σι­κά συν­θή­μα­τα που κυ­ριάρ­χη­σαν ήταν «Όταν στα­μα­τά­με εμείς, στα­μα­τά­ει ο κό­σμος όλος».

Φε­μι­νι­στι­κός παλ­μός και στην κο­ντι­νή Ιτα­λία όπου οι γυ­ναί­κες απέ­δει­ξαν κυ­ριο­λε­κτι­κά ότι χωρίς αυτές ο κό­σμος δεν κι­νεί­ται καθώς εξαι­τί­ας των απερ­γιών που είχαν διορ­γα­νω­θεί από τη φε­μι­νι­στι­κή ομάδα “Ni Una Di Menos” και με την υπο­στή­ρι­ξη των δύο με­γα­λύ­τε­ρων συν­δι­κά­των της χώρας δεν μπό­ρε­σαν  να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν  130 πτή­σεις ενώ προ­βλή­μα­τα υπήρ­ξαν σε όλο το συ­γκοι­νω­νια­κό δί­κτυο της Ρώμης. Δια­δη­λώ­σεις μι­κρό­τε­ρης ή με­γα­λύ­τε­ρης κλί­μα­κας διορ­γα­νώ­θη­καν πε­ρί­που σε 40 πό­λεις της Ιτα­λί­ας.

Στη Βρετ­τα­νία οι γυ­ναί­κες έδει­ξαν την αλ­λη­λεγ­γύη τους σε όλες εκεί­νες που αγω­νί­ζο­νται πα­γκο­σμί­ως, με συ­γκε­ντρώ­σεις στο Λον­δί­νο στο Εδιμ­βούρ­γο στο Κάρ­τιφ κ.α ενώ ει­δι­κά στο Λον­δί­νο η ημέρα πήρε τα­ξι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά καθώς συν­δέ­θη­κε με τον αγώνα των κα­θα­ρι­στη­ρί­ων για ικα­νο­ποι­η­τι­κό μισθό.

Στις ΗΠΑ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν πο­ρεί­ες σε πολ­λές με­γά­λες αλλά και μι­κρό­τε­ρες πό­λεις (Ουά­σινγ­κτον Κο­λό­μπους Σαν Φραν­σί­σκο κ.α) και ο φε­μι­νι­στι­κός αγώ­νας πα­ρέ­μει­νε συν­δε­δε­μέ­νος με την ενα­ντί­ω­ση στην πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης Τραμπ. Τα επί­δι­κα όμως ήταν πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα: από την ενα­ντί­ω­ση στον ρα­τσι­σμό μέχρι την διεκ­δί­κη­ση άδειας λόγω ασθέ­νειας και ια­τρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής πε­ρί­θαλ­ψης για όλες τις γυ­ναί­κες.

Το πνεύ­μα των φε­μι­νι­στι­κών διεκ­δι­κή­σε­ων έφτα­σε μέχρι και τις Φι­λιπ­πί­νες, όπου οι δια­δη­λώ­σεις για την Πα­γκό­σμια Ημέρα της γυ­ναί­κας  είχαν έντο­να αντι­κυ­βερ­νη­τι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά. Ο πρό­ε­δρος της Κυ­βέρ­νη­σης Rodrigo Duterte έχει χα­ρα­κτη­ρι­στεί ως ο “χει­ρό­τε­ρος κα­τα­πά­τη­σης των γυ­ναι­κεί­ων δι­καιω­μά­των στη χώρα”. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά, από την κυ­βέρ­νη­ση είχε δοθεί η εντο­λή να πυ­ρο­βο­λού­νται οι γυ­ναί­κες κομ­μου­νί­στριες στα γεν­νη­τι­κά όρ­γα­να.

Στην Ινδία από την άλλη  κα­θη­γή­τριες φοι­τή­τριες μα­θή­τριες ακόμα και σε­ξερ­γά­τριες συμ­με­τεί­χαν σε πο­ρεία μέχρι το κοι­νο­βού­λιο απαι­τώ­ντας να στα­μα­τή­σουν οι μι­σθο­λο­γι­κές δια­φο­ρές και οι δια­κρί­σεις στον χώρο ερ­γα­σί­ας ενώ ταυ­τό­χρο­να ύψω­σαν τις γρο­θιές τους ενά­ντια στην οι­κο­γε­νεια­κή βία και τις σε­ξουα­λι­κές επι­θέ­σεις.

Η αντί­θε­ση στην έμ­φυ­λη βία ήταν κοι­νός τόπος -όπως είναι λο­γι­κό- σε πολ­λές δια­δη­λώ­σεις ανά τον κόσμο:  από την Νότια Κορέα όπου οι γυ­ναί­κες χρη­σι­μο­ποί­η­σαν το κί­νη­μα του me too για να μι­λή­σουν για τη βία που υφί­στα­νται ενώ ταυ­τό­χρο­να διεκ­δι­κού­σαν να κλεί­σει η ψα­λί­δα στους μι­σθούς αντρών και γυ­ναι­κών έως το Αφ­γα­νι­στάν που παρά το κλίμα τρό­μου που επι­κρα­τεί εκα­το­ντά­δες γυ­ναί­κες δια­δή­λω­σαν διεκ­δι­κώ­ντας ασφά­λεια από τις βί­αιες επι­θέ­σεις.

Τον πιο πρω­τό­τυ­πο τρόπο να δια­δη­λώ­σουν βρή­καν οι γυ­ναί­κες στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία όπου χρη­σι­μο­ποί­η­σαν το νέο τους  δι­καί­ω­μα να κά­νουν τζό­κινγκ με­τα­τρέ­πο­ντας έτσι το άθλη­μα σε μέσο  ορα­τό­τη­τας και διεκ­δί­κη­σης.

Στην Τουρ­κία χι­λιά­δες γυ­ναί­κες βρέ­θη­καν στους δρό­μους της Ιν­στα­μπούλ της Άγκυ­ρας της Σμύρ­νης και του Μερ­σίν κρα­τώ­ντας μωβ ση­μαί­ες για να διεκ­δι­κή­σουν και αυτές όσα έχουν στε­ρη­θεί. Κε­ντρι­κό τους σύν­θη­μα ήταν “δεν φεύ­γου­με από τους δρό­μους” δη­λώ­νο­ντας την διά­θε­σή τους να μην στα­μα­τή­σουν να διεκ­δι­κούν τα δι­καιώ­μα­τά τους. Όλες οι δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν με έντο­νη αστυ­νο­μι­κή πα­ρου­σία, ενώ στην Ιν­στα­μπούλ οι δυ­νά­μεις κα­τα­στο­λής έστη­σαν οδο­φράγ­μα­τα στην πλα­τεία Ταξίμ για να μην την πλη­σιά­σει η πο­ρεία. Σύμ­φω­να με την πλατ­φόρ­μα «στα­μα­τή­στε τις δο­λο­φο­νί­ες γυ­ναι­κών» 339 γυ­ναί­κες δο­λο­φο­νή­θη­καν στην Τουρ­κία το 2017 και 76  γυ­ναί­κες τους πρώ­τους μήνες του 2018.

Στην Αρ­γε­ντι­νή από την άλλη κυ­ριάρ­χη­σε το κλίμα της φε­μι­νι­στι­κής απερ­γί­ας με ικα­νο­ποι­η­τι­κή συμ­με­το­χή. Μά­λι­στα υπήρ­ξε κά­λε­σμα σε όσες δεν μπό­ρε­σαν να απερ­γή­σουν να κά­νουν δυ­να­τό θό­ρυ­βο στις δου­λειές τους στις 11:00 για να δυ­να­μώ­σουν τις φωνές των γυ­ναι­κών. Οι δια­δη­λώ­σεις εκτός από τα τα­ξι­κά χα­ρα­κτη­ρι­στι­κά που τους έδωσε η απερ­γία απέ­κτη­σαν και χα­ρα­κτή­ρα διεκ­δί­κη­σης πε­ρισ­σό­τε­ρων ανα­πα­ρα­γω­γι­κών δι­καιω­μά­των αφού λίγες μέρες πριν είχε κα­τα­θέ­σει στη Βουλή νο­μο­σχέ­διο που νο­μι­μο­ποιού­σε την άμ­βλω­ση σε όλες τις πε­ρι­πτώ­σεις.

φωτό από τη δια­δή­λω­ση στην Ιν­δο­νη­σία

Οι δια­δη­λώ­σεις και οι απερ­γί­ες των γυ­ναι­κών για την  8 Μάρτη με δυ­να­μι­σμό, φα­ντα­σία και μα­ζι­κό­τη­τα απέ­δει­ξαν για άλλη μία φορά πως η αντί­στα­ση δεν είναι δου­λειά των ει­δι­κών αλλά των απλών κα­θη­με­ρι­νών αγω­νι­ζο­μέ­νων γυ­ναι­κών.

Πηγή: https://rproject.gr

77

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση