Όπλα εναντίον σφεντόνων στη Λωρίδα της Γάζας

Όπλα εναντίον σφεντόνων στη Λωρίδα της Γάζας

1Νέο ξέσπασμα βίας σήμερα στην αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, μία εβδομάδα αφού ο ισραηλινός στρατός μετέτρεψε σε λουτρό αίματος τη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής» χιλιάδων Παλαιστινίων.

Πολλοί πυροβολισμοί ακούστηκαν από τις ισραηλινές θέσεις, με διεθνή μέσα να αναφέρουν ότι τραυματίστηκαν περίπου δώδεκα άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε κοντινό νοσοκομείο.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πυροβόλησε τρία άτομα στα πόδια, επειδή οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες κι έκαψαν ελαστικά αυτοκινήτων.

Οι συγκεντρωμένοι επιδιώκουν ότι ο πυκνός μαύρος καπνός από τη φωτιά θα εμποδίσει την ορατότητα των ελεύθερων σκοπευτών στη σιδερόφραχτη μεθόριο του Ισραήλ με το μαρτυρικού θύλακα.

Νωρίτερα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έφτασαν πριν τις προσευχές το μεσημέρι κατά μήκος των συνόρων, όπου ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν το πλήθος.

Μαύρο καπνός στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ | AP Photo/ Khalil Hamra

Μία 20χρονη φοιτήτρια δήλωσε ότι συμμετέχει στην κινητοποίηση για να τιμήσει εκείνους που σκοτώθηκαν στο παρελθόν. «Ναι, υπάρχει φόβος», είπε για να προσθέσει ότι «είμαστε εδώ» για να δείξουμε ότι δεν είμαστε αδύναμοι».

Η Χαμάς, που εξακολουθεί να ελέγχει τη Λωρίδα και βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιμακούμενη απόγνωση των κατοίκων της εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης και της απομόνωσης, ελπίζει ότι οι σημερινές διαδηλώσεις θα είναι μαζικές, όπως και την προηγούμενη Παρασκευή.

Συνολικά 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα, από τους οποίους οι 16 που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, και πάνω από 1.400 τραυματίστηκαν  από σφαίρες καουτσούκ, εισπνοή δακρυγόνων, αλλά και πραγματικά πυρά. Πριν τη νέα διαδήλωση, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Σήμερα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε από τη Γενεύη ότι έχει ενδείξεις ότι οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν υπερβολική χρήση βίας, έκανε λόγο για «θανατηφόρα καταστολή διαδηλωτών», και εξέφρασε την ανησυχία του για περαιτέρω κλιμάκωση.

Διαδηλωτές με σημαίες της Παλαιστίνης | AP Photo/Adel Hana
86

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση