Σε τέσσερις χώρες θα οδηγηθούν από τη Μάλτα οι 58 μετανάστες και πρόσφυγες

Σε τέσσερις χώρες θα οδηγηθούν από τη Μάλτα οι 58 μετανάστες και πρόσφυγες

Το πλοίο «Aquarius»

Πηγή: Associated Press

Οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο πλοίο «Aquarius» θα επιβιβασθούν σε περιπολικό σκάφος σε διεθνή ύδατα και θα μεταφερθούν στη Μάλτα, η οποία στη συνέχεια θα τους στείλει σε τέσσερις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της Μάλτας.

«Η Μάλτα και η Γαλλία και πάλι επεμβαίνουν για να λύσουν ένα αδιέξοδο με μετανάστες», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ. «Με τον Εμανουέλ Μακρόν και άλλους ηγέτες θέλουμε να δείξουμε πως η πολυμερής προσέγγιση είναι δυνατή».

Οι 58 μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο «Aquarius» «θα επιβιβασθούν σε πλοίο των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας σε διεθνή ύδατα» και θα μεταφερθούν στη Μάλτα πριν σταλούν σε τέσσερα κράτη της ΕΕ, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μούσκατ Κουρτ Φαρούτζα, χωρίς να διευκρινίσει για ποιες τέσσερις χώρες πρόκειται.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιχείρηση θα πραγματοποιηθεί «μόλις καταστεί δυνατό από άποψη επιμελητείας» και πως «η κυβέρνηση της Μάλτας συμμετέχει σ’ αυτή την προσπάθεια σε καθαρά ανθρωπιστική βάση».

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Γαλλία και η Ισπανία συμφώνησαν να κατανείμουν μεταξύ τους τους 58 μετανάστες. Βάσει της συμφωνίας, η Γαλλία θα υποδεχθεί 18 από τους μετανάστες αυτούς, η Γερμανία και η Ισπανία από 15 και η Πορτογαλία 10, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τη Λισαβόνα, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο γαλλική κυβερνητική πηγή.

Σημειώνεται ότι ο Παναμάς ακύρωσε την εγγραφή του πλοίου στο νηολόγιό του και ότι, κατά συνέπεια, το «Aquarius» προς το παρόν ταξιδεύει χωρίς σημαία.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP) μέσω 902.gr

 

52

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση