Κινητοποιήσεις για μια «λιγότερο φιλελεύθερη κοινωνική πολιτική»

Κινητοποιήσεις για μια «λιγότερο φιλελεύθερη κοινωνική πολιτική»

Διαδηλώσεις κατά της κοινωνικής πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν οργάνωσαν τα γαλλικά συνδικάτα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, απαιτώντας μια «λιγότερο φιλελεύθερη πολιτική». Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κοινωνική πολιτική δεν είναι πεταμένα λεφτά, αλλά επένδυση.

Στις πορείες μετέχουν μισθωτοί, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, σιδηροδρομικοί, πυροσβέστες.

Στη Ρεν, όπου μετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στην πορεία, ο γραμματέας του τοπικού τμήματος του συνδικάτου CGT δήλωσε ότι πρέπει να «επανεξισορροπηθεί η πολιτική» που ακολουθεί ο πρόεδρος Μακρόν και «τείνει προς ένα αγγλοσαξονικό σύστημα».

Περίπου 40.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία στη Μασσαλία, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αν και η αστυνομία μιλά για μόλις 5.300. Όπως δήλωσε η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), Σεσίλ Μπαρόν, που μετείχε στην πορεία, βγαίνει «εκτός εαυτού» όταν βλέπει να «δίνονται όλο και περισσότερα μερίσματα στους μετόχους, και την πληρώνουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι άνεργοι.

Από την πλευρά το μέλος του συνδικάτου FO, Ζερόμ Καμπντεβέλ, στο Περπινιάν, όπου περίπου 1.500 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, τόνισε: «Η επένδυση στον κοινωνικό τομέα δεν είναι πεταμένα λεφτά, είναι επένδυση».

Ωστόσο δεν ήταν ικανοποιημένος από τη συμμετοχή του κόσμου.

Στη Λιόν, ο 65χρονος συνταξιούχος Φρανσουά Μανουγκάλ, πρώην τεχνικός, βγήκε στον δρόμο για να διαμαρτυρηθεί για την απώλεια της αγοραστικής του δύναμης.

«Έχω χάσει 50 ευρώ τον μήνα. Πώς θα βοηθήσω στις ανάγκες των παιδιών, των εγγονών μου, που δεν έχουν δουλειά ή η δουλειά τους είναι επισφαλής;», αναρωτήθηκε.

Στο Παρίσι, η πορεία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 2 το μεσημέρι. Τα συνδικάτα CGR και FO, το οποίο θεωρείται πιο μετριοπαθές, διαδηλώνουν μαζί.

Σε ολόκληρη τη χώρα διοργανώθηκαν περίπου 100 συγκεντρώσεις.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι η παρουσία των συνταξιούχων, που βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για τις συντάξεις τους.

Πηγή: efsyn.gr

29

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση