Επιχείρηση «ξέπλυμα»

Επιχείρηση «ξέπλυμα»

Του Δημήτρη Τσίρκα

Δυναμικά ξεκίνησε η επιχείρηση ξεπλύματος του ενός από τους δύο δολοφόνους της κοπέλας στη Ρόδο, μαντέψτε ποιου. Σύμφωνα με κατάπτυστο άρθρο που κυκλοφορεί σε διάφορα σάιτς σήμερα, ο 21χρονος περιγράφεται σχεδόν σαν ανανήψας όσιος. Εμφανίζεται συντετριμμένος – «στα πρόθυρα νευρικής κατάρρευσης και υπό φαρμακευτική αγωγή». Εκεί που έκανε «έκλυτη ζωή, γεμάτη ξέφρενα γλέντια, γυναίκες, γυμναστήρια» τώρα παρουσιάζεται ως «ενάρετος νέος που μιλάει συνέχεια για τον Θεό και θα φέρει για πάντα μαζί του την Καινή Διαθήκη».

Όλες οι λέξεις επιλεγμένες μία προς μία για να βγάλουν από πάνω του το στίγμα του άγριου φόνου και να τον αναμορφώσουν στα μάτια του κόσμου σε άξιο οίκτου και συμπόνοιας. Ακόμη και η πρότερη κατάστασή του περιγράφεται εξευγενιστικά – ήταν «εριστικός» και όχι φυσικά, βίαιος νταής όπως τον θέλουν οι μαρτυρίες. Από την άλλη, ο συνεργός του, ο 19χρονος, παραμένει ο κακός Αλβανός που δεν δείχνει καμία μετάνοια. Η έμφαση εδώ είναι στο «Αλβανός», μια έννοια που εγκαλεί αυτόματα όλες εκείνες τις αρνητικές συνδηλώσεις που τεκμηριώνουν την αθλιότητά του.

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία διαρρέει ότι στο σίδερο με το οποίο χτύπησαν την κοπέλα βρέθηκαν μόνο τα αποτυπώματα του 19χρονου προσανατολίζοντας έτσι (και σε συνδυασμό με την παραπάνω αφήγηση) τον κόσμο να δει αποκλειστικά εκείνον ως τον δολοφόνο. Τι και αν η κοπέλα πέθανε από πνιγμό όταν και οι δύο μαζί την πέταξαν λιπόθυμη στη θάλασσα και ύστερα γύρισαν στο σπίτι για να καθαρίσουν, πάλι από κοινού, τα στοιχεία.

Στην περίπτωση του Ζακ είχαμε μια συστηματική καμπάνια δολοφονίας χαρακτήρα ώστε να εμφανιστεί το θύμα ως θύτης και άξιος της τύχης του την οποία εντελώς μόνος του προκάλεσε. Εδώ αποπειράται να εξωραϊστεί ο ένας από τους δύο δολοφόνους, αυτός που διαθέτει το «σωστό» προφίλ – Έλληνας και από «καλή» (βλέπε πλούσια) οικογένεια. Αντίθετα, ο φόνος υπόγεια πάει να χρεωθεί αποκλειστικά στον 19χρονο, όχι γιατί είναι ένα βίαιο κάθαρμα που κακομεταχειριζόταν συστηματικά και από άποψη τις γυναίκες, αλλά διότι είναι «Αλβανός».

Κάπως έτσι λοιπόν, με όπλα την ταξικότητα, τον εθνικισμό και τον ρατσισμό και με την απλόχερη βοήθεια των μήντια επιχειρείται να ξεπλυθεί ένα στυγερό έγκλημα με καθαρά σεξιστικό υπόβαθρο.

 

9.249

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση