Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τον Έβρο στην Τουρκία

Καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις από τον Έβρο στην Τουρκία

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση, Υποστήριξης Νέων και το HumanRights360 δημοσιεύουν έκθεση, στην οποία περιέχονται μαρτυρίες από ανθρώπους καταγγέλλουν ότι επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου και επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, στην Τουρκία. Οι οργανώσεις υπογραμμίζουν πως το φαινόμενο των παράνομων επαναπροωθήσεων παραμένει ιδιαίτερα συχνό, ενώ αναφέρουν ότι τα πρόσωπα που εμπλέκονται φέρουν κάποιες φορές αστυνομικό και στρατιωτικό ρουχισμό. Διαβάστε την έκθεση.

Σε έκθεση που δημοσιεύον το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση, Υποστήριξης Νέων και το HumanRights360, περιλαμβάνονται 39 μαρτυρίες προσώπων που καταγγέλλουν ότι στην προσπάθεια τους να μπουν στην Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας με την Τουρκία στην περιοχή του Έβρου, πιάστηκαν και επαναπροωθήθηκαν, κατά παράβαση του εθνικού, ενωσιακού και διεθνούς δικαίου, στην Τουρκία.

Οι οργανώσεις τονίζουν πως παρά τη σιγή και την άρνηση των αρμόδιων φορέων και αρχών, το φαινόμενο των παράνομων επαναπροωθήσεων συνεχίζεται αμείωτο. «Οι συνεχείς αναφορές που λαμβάνουμε τόσο στα γραφεία μας, όσο και στους χώρους κράτησης, προστατευτικής φύλαξης και σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, μαρτυρούν ότι το φαινόμενο των επαναπροωθήσεων, παρά τη σιγή και άρνηση των αρμοδίων φορέων και αρχών, είναι ιδιαίτερα έντονο και δεν έχει μειωθεί, παρά τις αναφορές και τις καταγγελίες που έχουν λάβει χώρα στο πρόσφατο παρελθόν».

Στις μαρτυρίες γίνεται λόγος για πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις πρακτικές «και φέρονται να ομιλούν άλλοτε την Ελληνική γλώσσα και άλλοτε γλώσσες διαφορετικής προέλευσης, ενώ φέρουν και διαφορετικό ρουχισμό – άλλοτε στρατιωτικό και άλλοτε αστυνομικό» και προσθέτουν ότι «πρόκειται εν ολίγοις για μία ανησυχητικά γενικευμένη πρακτική, συχνά συνοδευόμενη από βία, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την πολιτεία και πλήττει το κράτος δικαίου».

Πηγή:https://www.thepressproject.gr

58

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση