«Φοιτητικός Δεκέμβρης» στην Αλβανία με μαζικές διαδηλώσεις

«Φοιτητικός Δεκέμβρης» στην Αλβανία με μαζικές διαδηλώσεις

Ξανά στους δρόμους, για ένατη συνεχόμενη ημέρα, βγήκαν οι φοιτητές τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Αλβανία, με βασικά αιτήματα τη μείωση των διδάκτρων και τη βελτίωση της ποιότητας σπουδών.

Την ίδια ώρα, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κάνουν λόγο για «Φοιτητικό Δεκέμβρη».

Αρχικά τις διαδηλώσεις ξεκίνησαν Μηχανικοί και Αρχιτέκτονες, διαμαρτυρόμενοι για τις επιπλέον χρεώσεις στα δίδακτρα για όσους μαθητές κόβονται σε κάποιο μάθημα. Γρήγορα όμως οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν, όπως και τα αιτήματα, λαμβάνοντας παναλβανικό χαρακτήρα.

Ανάμεσα στα ανανεωμένα αιτήματα της χθεσινής διαδήλωσης στα Τίρανα ήταν η μείωση στα δίδακτρα κατά 50%, η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, η συμμετοχή στη Διοίκηση και τις Εκλογές των Πανεπιστημίων, η βελτίωση της ποιότητας σπουδών, η εναντίωση στη διαφθορά των καθηγητών κ.ά.

Η διαδήλωση της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σε κεντρικούς δρόμους των Τιράνων, ενώ οι φοιτητές φώναξαν συνθήματα και μπροστά στο Κοινοβούλιο.

Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και μαθητές από σχολεία.

Υποχώρησε η Υπουργός Παιδείας για το επιπλέον τέλος στα δίδακτρα

Η υπουργός Παιδείας της Αλβανίας, Lindita Nikolla, δήλωσε αρχικά, ότι το πρόσθετο τέλος θα τεθεί σε εφαρμογή πιθανότατα το 2019 και θα ισχύει μόνο για φοιτητές του πρώτου έτους.

Εν τέλει, μετά από μαζική διαδήλωση των φοιτητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας πριν λίγες ημέρες, η Lindita Nikolla ανακοίνωσε ότι παίρνει πίσω το μέτρο.

«Από σήμερα, η κυβέρνηση καταργεί την απόφαση», τόνισε και συπλήρωσε πως «δεν θα υπάρξουν πρόσθετα τέλη για τους φοιτητές» που κόβονται.

Η απόφαση αυτή ήρθε μετά τις συναντήσεις της Υπουργού Παιδείας με το Κοσμήτορες και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου των Τιράνων.

Αναφορικά με τη μείωση των ίδιων των διδάκτρων κατά 50%, η Lindita Nikolla είπε ότι αυτό αποτελεί απόφαση του εκάστοτε ιδρύματος.

Πληροφορίες από tiranatimes.com μέσω alfavita.gr

98

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση