Αθώος δράστης σεξουαλικής επίθεσης, γιατί η ανήλικη έδειχνε μεγαλύτερη

Αθώος δράστης σεξουαλικής επίθεσης, γιατί η ανήλικη έδειχνε μεγαλύτερη

Σε μια τουλάχιστον αμφιλεγόμενη απόφαση κατέληξε δικαστήριο της Μαδρίτης αναφορικά με την υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικου κοριτσιού. Ο δράστης κρίθηκε αθώος, γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, το 11χρονο θύμα έδειχνε μεγαλύτερο από την ηλικία του.

Το περιστατικό της επίθεσης σημειώθηκε το 2014, όταν το θύμα ήταν 11 ετών και ο δράστης 25 ετών. Την εποχή εκείνη το όριο για συναίνεση σε σεξουαλική συνεύρεση ήταν τα 13 χρόνια -ένα χρόνο μετά, το ηλικιακό όριο στον ισπανικό Ποινικό Κώδικα άλλαξε και έγινε τα 16 χρόνια.

Το δικαστήριο θεώρησε ότι το κοριτσάκι την εποχή εκείνη «φαινόταν μεγαλύτερο από την ηλικία του», αποδεχόμενο τους ισχυρισμούς του δράστη της επίθεσης, που είπε ότι δεν θα μπορούσε να γνωρίζει την πραγματική ηλικία της και ότι «έδειχνε μεγαλύτερη από 13 ετών».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η επίθεση έγινε στις 15 Αυγούστου 2014. Ο δράστης και το κοριτσάκι συναντήθηκαν την ώρα που έκαναν βόλτα τους σκύλους τους και δεν γνωρίζονταν από πριν.

Αφότου μίλησαν για λίγο, ο άνδρας της πρότεινε να «συνευρεθούν ερωτικά» και εκείνη -όπως η ίδια παραδέχθηκε- δέχθηκε. Αν και το κορίτσι υποστήριξε ότι του είπε την πραγματική ηλικία της, ο δράστης υποστήριξε ότι αυτό δεν έγινε ποτέ.

Κατά τη διάρκεια δικαστικής διερεύνησης της υπόθεσης ο 25χρονος υποστήριξε ότι είχε την εντύπωση ότι το κορίτσι ήταν τουλάχιστον 15 ετών, ενώ σταδιακά ανέβαζε την ηλικία, φτάνοντας στο δικαστήριο να πει ότι νόμιζε ότι το κορίτσι ήταν 19 ετών.

Το δικαστήριο, στο σκεπτικό της απόφασής του τόνισε ότι από την στιγμή που το όριο ηλικίας για συναίνεση τότε ήταν τα 13 έτη και το κορίτσι έδειχνε μεγαλύτερο από την ηλικία του, πράγμα που «επιβεβαίωσε και ο δικαστής που παρέπεμψε την υπόθεση στο δικαστήριο», ο 25χρονος δεν μπορούσε να καταδικαστεί. Επίσης, αναφέρει ότι το κορίτσι, όταν κατέθεσε στην αστυνομία και την εξέτασαν οι γιατροί, «έπεσε σε αντιφάσεις» και «φαινόταν ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν μην τη μαλώσει ο πατέρας της».

Ωστόσο, το δικαστήριο δεν έλαβε υπ’ όψιν του ιατρική γνωμάτευση που έγινε ένα χρόνο μετά το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το κορίτσι έχει αναπηρία σε βαθμό 65% λόγω διαταραχής της προσωπικότητας, γνωστικών διαταραχών και συναισθηματικής διαταραχής.

Το δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, έπειτα από έφεση στην αρχική -όμοια- απόφαση, από το Ανώτατο Δικαστήριο, που διαπίστωνε «ελλιπή αιτιολόγηση».

Η απόφαση αυτή, έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του εφετείου που απέρριψε την προσφυγή συνηγόρων 18χρονης κοπέλας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπαίθρια γιορτή τον Ιούλιο του 2016 στην Παμπλόνα, υπόθεση που προκάλεσε διαδηλώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της κοπέλας. Οι συνήγοροι της κοπέλας ζητούσαν να δικαστούν για βιασμό οι πέντε δράστες της υπόθεσης. Όπως αναφέρει η δικαστική απόφαση, οι 5 μπορεί να εκμεταλλεύθηκαν τη μέθη της, αλλά… δεν τη βίασαν.

Πηγή: El Pais, μέσω:efsyn.gr

550

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση