Ένας ανήλικος πρόσφυγας – ο αφανής ήρωας της φετινής απονομής των Όσκαρ

Ένας ανήλικος πρόσφυγας – ο αφανής ήρωας της φετινής απονομής των Όσκαρ

Ο Zain, ο ανήλικος πρωταγωνιστής της ταινίας της Ναντίν Λαμπάκι «Καπερναούμ», που είχε προταθεί για Όσκαρ ξενόγλωσσης, γεννήθηκε στη Συρία και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του σε μια γειτονιά της Βηρυτού.    Πέρα από την ερμηνεία του, για την οποία η σκηνοθέτις δηλώνει ότι ήταν σπαρακτική -«Δεν υπήρχε στιγμή στο γύρισμα που να μη βρίσκεται μέσα στον ρόλο και να μην είναι ο εαυτός του»-, η συμμετοχή του στην ταινία άλλαξε δραστικά τη ζωή του.

Κατ’ αρχάς, τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένεια του κατάφεραν να εξασφαλίσουν άσυλο στη βόρεια Νορβηγία. Όπως έγινε γνωστό, εκεί ήταν η πρώτη φορά που ο μικρός κοιμήθηκε σε δικό του κρεβάτι, η πρώτη φορά στη ζωή του που πήγε κανονικά στο σχολείο.

Όταν η σκηνοθέτις τον πήρε τηλέφωνο για να τον ενημερώσει ότι η ταινία τους σαρώνει στις βραβεύσεις κι ότι ήταν προτεινόμενη για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ο μικρός βρισκόταν στην τάξη του. Όπως λέει η ίδια, για λίγο ξέχασε ότι η ζωή του αγοριού μετά από χρόνια βρισκόταν σε μία κανονικότητα, αλλά και πάλι συγκινήθηκε γιατί ήταν το μήνυμα της ταινίας τέτοιο, που έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα του αγοριού και της οικογένειάς του.

Πηγή: www.lifo.gr

126

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση