Ψήφισμα συμπαράστασης από την ΠΟΠΟΚΠ στον Αλέξη Λιοσάτο

Ψήφισμα συμπαράστασης από την ΠΟΠΟΚΠ στον Αλέξη Λιοσάτο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΛΙΟΣΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ

Στον απόηχο των εθνικιστικών συλλαλητηρίων με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών και παίρνοντας θάρρος από το κλίμα που δημιουργήθηκε εκείνες τις μέρες, η ακροδεξιά προσπάθησε και προσπαθεί να κερδίσει έδαφος στην Ελληνική κοινωνία. Εμφάνιση οπλισμένων φασιστικών ομάδων στο συλλαλητήριο του Συντάγματος, επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες σε γειτονιές αλλά και στο κέντρο πόλεων, όπως η Θεσσαλονίκη, εμπρησμοί κοινωνικών χώρων, τρομοκρατία και απειλές σε όποιον δε συμμερίζεται τις απόψεις τους, παρουσιάζοντας τον ως εχθρό και προδότη της πατρίδας.

Ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ιδιαίτερα στις κλειστές κοινωνίες, εκμεταλλευόμενοι το πατριωτικό συναίσθημα των κατοίκων, προσπαθούν να δημιουργήσουν πολεμικό κλίμα, σπέρνοντας το μίσος και για τη γειτονική χώρα και για όποιον τολμά να αρθρώσει διαφορετικό λόγο. Η στοχοποίηση του Αλέξη Λιοσάτου από τους ακροδεξιούς κύκλους της Πτολεμαΐδας δεν είναι το πρώτο κρούσμα. Τις μέρες των συλλαλητηρίων που κυκλοφορούσαν ομάδες οπλισμένων τραμπούκων στους δρόμους της χώρας, ακολούθησαν προπηλακισμοί, απειλές και βανδαλισμοί.

Σε γκράφιτι λοιπόν εθνικιστικού περιεχομένου στο γήπεδο της πόλης, κάποιοι έγραψαν το σύνθημα: « Έθνη και Θρησκεία γεμίσατε τη γη ανθρώπινα σφαγεία». Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των «Πτολεμαίων Μακεδόνων» αλλά και του Δήμου, οι οποίοι προχώρησαν σε μηνύσεις για «προσβολή εθνικού συμβόλου» (το γκράφιτι απεικόνιζε Ελληνική σημαία) και φθορά δημόσιας περιουσίας και απειλές ότι θα τοποθετηθούν κάμερες, καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας στην πόλη.

Ο Αλέξης Λιοσάτος προχώρησε σε σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που καταδίκαζε το κλίμα αντιδημοκρατικής εκτροπής που επιχειρούσαν να δημιουργήσουν και εναντιωνόταν στην απόπειρα στοχοποίησης και τρομοκράτησης αντιεθνικιστών. Οι ακροδεξιοί διοχέτευσαν το σχόλιο στην τοπική εφημερίδα «Πτολεμαίος», μαζί με τη φωτογραφία του Α.Λ. και ακολούθησε ενορχηστρωμένος βομβαρδισμός απειλητικών μηνυμάτων κατά της ζωής, της δουλειάς και του σπιτιού του, συνοδευόμενων από ψέματα και συκοφαντίες. Αποκορύφωμα, ο βανδαλισμός της επαγγελματικής του ταμπέλας καθώς και του πατέρα του και του θυροτηλέφωνου στο ιατρείο τους.

Πολιτικές απόψεις που αναγνωρίζουν το δικαίωμα στη δική τους χώρα να κάνει το «νονό» των Βαλκανίων με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, που κραυγάζουν «ντου, να πάρουμε τα Σκόπια», δεν προέρχονται από αγνές πατριωτικές ευαισθησίες, ούτε εκφράζουν κάποιο αίσθημα δικαίου. Υποστηρίζονται από την ακροδεξιά, σε όλες της τις εκφράσεις και συνοδεύονται από ενέργειες τραμπουκισμού, απειλές και στοχοποίηση όσων έχουν διαφορετική άποψη.

Απέναντι στην απειλή των φασιστών δεν μπορούμε να βασιστούμε ούτε σε κρατικούς μηχανισμούς, ούτε στην Κυβέρνηση – αυτή και τις προηγούμενες – οι οποίοι δεν έκαναν τίποτα, όπως δεν έχουν κάνει σε καμία αντίστοιχη περίπτωση. Εξάλλου είναι η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της βίαιης φτωχοποίησης που σπρώχνει τον κόσμο στην απελπισία και το θυμό, ιδιαιτέρως τη νεολαία, δημιουργώντας το εύφορο έδαφος για φυτρώνουν «λουλούδια» όπως η Χρυσή Αυγή και άλλες φασιστικές ομάδες. Ούτε η αστυνομία με το ρόλο συγκάλυψης που έπαιξε στις περισσότερες περιπτώσεις επιθέσεων και τρομοκρατίας. Στο πρόσωπο του Α.Λ., σήμερα βάλλονται τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και οφείλουμε να κινητοποιηθούμε άμεσα για να τα υπερασπίσουμε.

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

28

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση