Guardian: Οι ρατσιστικές επιθέσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις δολοφονίες στη Νέα Ζηλανδία

Guardian: Οι ρατσιστικές επιθέσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στη Μεγάλη Βρετανία μετά τις δολοφονίες στη Νέα Ζηλανδία

Ο αριθμός των επιθέσεων εναντίον των μουσουλμάνων που έγιναν σε ολόκληρη τη Βρετανία αυξήθηκε κατά 593% την εβδομάδα μετά τις δολοφονίες στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με μια έρευνα της οργάνωσης Tell Mama.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στον Guardian, 95 επιθέσεις αναφέρθηκαν στην φιλανθρωπική οργάνωση μεταξύ της 15ης Μαρτίου, της ημέρας των δολοφονιών της Νέας Ζηλανδίας και τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου. Από αυτά, 85 περιστατικά – το 89% του συνόλου – περιείχαν άμεσες αναφορές στις επιθέσεις της Νέας Ζηλανδίας.

Αυτές οι εξελίξεις προκαλούν ανησυχία στους μουσουλμάνους που θα ανέμεναν ότι οι επιθέσεις θα μειωθούν μετά τη σφαγή στο Christchurch, που καταδικάστηκε από όλον τον κόσμο.

Τις τελευταίες επτά ημέρες, οι μουσουλμάνοι στην Οξφόρδη, το Southampton και το Colindale, στο βόρειο Λονδίνο, έχουν αναφέρει ότι τους απείλησαν με όπλα. Στο Colindale την Πέμπτη, μια μητέρα περπατώντας με την κόρη της ανέφερε ότι τέσσερις νεαροί στράφηκαν εναντίον της μιμούμενοι την κατοχή όπλου. Στην Οξφόρδη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια γυναίκα που φορούσε ένα hijab είπε ότι ένας άνθρωπος έκανε θόρυβους μιμούμενος ένα όπλο.

Οι λεκτικές επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων στο Λονδίνο σε ξεχωριστά περιστατικά φέρεται να περιλαμβάνουν απειλές «πρέπει να σε πυροβολήσω», «το αξίζεις» και «οι μουσουλμάνοι πρέπει να πεθάνουν».

Επίσης παρόμοια περιστατικά αναφέρθηκαν στη Σκωτία. Ένα τζαμί δέχτηκε πίθεση.  Στο Stanwell, στο Surrey, η αστυνομία δήλωσε ότι το μαχαίρωμα ενός εφήβου ίσως σχετίζεται με ακροδεξιά τρομοκρατική επίθεση. Και στο Lancashire. Εν τω μεταξύ, στο Μπέρμιγχαμ, η αστυνομία συνεχίζει να αναζητεί όσους βρίσκονται πίσω από επιθέσεις που έγιναν σε πέντε τζαμιά.

Ο Iman Atta, διευθυντής του Tell Mama, δήλωσε:  «Οι μουσουλμάνοι στη Νέα Ζηλανδία σκοτώθηκαν και οι Βρετανοί μουσουλμάνοι αισθάνονται την οργή των φανατικών. Είναι διεστραμμένο. »

Ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων είναι πιθανόν να είναι υψηλότερος. Αναφέρονται μόνο ορισμένα περιστατικά ρατσιστικών επιθέσεων, αφού τα θύματα συχνά αισθάνονται ότι δεν υπάρχει λόγος διαμαρτυρίας.

Επίσης τα περιστατικά που απευθύνονται σε άλλες θρησκευτικές  μειονότητες δεν έχουν καταγραφεί ή συμπεριληφθεί στα αριθμητικά στοιχεία.

Μια αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών επιθέσεων καταγράφηκε επίσης από την Tell Mama και την αστυνομία αμέσως μετά την ψήφο Brexit του Ιουνίου του 2016.

Τον Ιανουάριο ο ανώτερος αξιωματικός της Βρετανίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Νιλ Μπασού, δήλωσε στον Guardian ότι φοβόταν ότι οι εντάσεις του Brexit θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων και επίσης προειδοποίησε ότι το θέμα θα μπορούσαν να το εκμεταλλευτούν ακροδεξιοί. «Η ανησυχία μου είναι η πόλωση και φοβάμαι ότι η ακροδεξιά ρητορική οδηγεί σε άνοδο των ρατσιστικών επιθέσεων», δήλωσε.

Η αστυνομία ανέφερε ότι επιπλέον αστυνομικές περιπολίες αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Βρετανίας την Παρασκευή, ειδικά γύρω από το μεσημέρι που είναι η ώρα των κυριότερων εβδομαδιαίων προσευχών για τους μουσουλμάνους.

Πηγή: https://www.theguardian.com

741

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση