Παράνομη επαναπροώθηση από τη Σάμο

Παράνομη επαναπροώθηση από τη Σάμο

Salinia Stroux

Ήταν 3:01 π.μ. στις 29 Απριλίου, όταν χτύπησε το Alarm Phone και δόθηκε η θέση όπου βρισκόταν το σκάφος.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 3:15 π.μ., δόθηκε μια δεύτερη θέση κοντά στο Doganbey στην τουρκική ακτή στα νοτιοδυτικά της Σμύρνης. Στις 3:21, οι πρόσφυγες είχαν συλληφθεί από την τουρκική ακτοφυλακή και πέντε λεπτά αργότερα δεν απαντούσαν πλέον στα τηλέφωνά τους.

Το Alarm Phone επικοινωνούσε με τους επιβάτες στις 3 Μαΐου για να συλλέξει τις μαρτυρίες τους και τους είπαν ότι τους είχαν σταματήσει στα ελληνικά ύδατα δύο μασκοφόροι σε ένα ταχύπλοο, τους αφαίρεσαν τη βενζίνη και κινδύνευαν από πνιγμό.

Μαρτυρία από έναν επιζώντα:

«Ένα μικρό ταχύπλοο που κατευθυνόταν από την Ελλάδα προς τα εμάς, μας σταμάτησε γύρω στις 3 π.μ. Η Σάμος απείχε μόλις 15 λεπτά από τη θέση μας. Το σκάφος που πλησίαζε κοντά μας, ήταν μαύρο. Δεν είδα καμία σημαία. Ήταν σκοτεινό και φοβόμασταν. Αρχικά είχε αναμμένους τους προβολείς, αλλά πλησιάζοντας τους έσβησαν. Υπήρχαν δύο άτομα με μάσκα πάνω στο σκάφος. Νομίζω ότι φορούσαν μαύρα ρούχα. Μας φώναξαν να σταματήσουμε. Η γυναίκα μου είναι έγκυος οκτώ μηνών. Εκλαιγε. Υπήρχε κι άλλη γυναίκα έγκυος 9 μηνών. Οι μασκοφόροι κρατούσαν ένα μακρύ ραβδί με μαχαίρι. Με αυτό κατέστρεψαν τον κάδο βενζίνης μας και τον κινητήρα. Το σκάφος μας δεν μπορούσε πλέον να κινηθεί. Τα κύματα μας οδηγούσαν πίσω στην Τουρκία. Μετά από περίπου 30 λεπτά, η τουρκική ακτοφυλακή έφτασε και μας συνέλαβε. Νομίζω ότι οι δύο μασκοφόροι τους κάλεσαν. Μας μετέφεραν σε αστυνομικό τμήμα και μας κράτησαν δύο ημέρες. »

Πηγή: https://alarmphone.org

134

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση