Θα επιτρέψουν την είσοδο της Τλαΐμπ στο Ισραήλ

Θα επιτρέψουν την είσοδο της Τλαΐμπ στο Ισραήλ

Μεγάλες αντιδράσεις στις ΗΠΑ για τις ενέργειες Νετανιάχου-Τραμπ

Το Ισραήλ επιτρέπει τελικά την επίσκεψη της μουσουλμάνας βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρασίντα Τλαΐμπ, για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά τις μεγάλες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αρχική απόφαση του Τελ Αβίβ να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα της Τλαΐμπ και της Ιλχάν Ομάρ, με παρέμβαση και του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως ανακοινώθηκε, το Ισραήλ αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει την είσοδο της Τλάιμπ «για ανθρωπιστική επίσκεψη στη γιαγιά της» και αφότου η Ρασίντα Τλάιμπ «υποσχέθηκε να μην προβάλει την υπόθεση του μποϊκοτάζ εναντίον του Ισραήλ στη διάρκεια της παραμονής της».

Η Τλαΐμπ και η Ομάρ έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στο κίνημα BDS (αρκτικόλεξο των λέξεων Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυση και Κυρώσεις), που καλεί σε οικονομικό, πολιτιστικό ή επιστημονικό μποϊκοτάζ του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών. Το Ισραήλ έχει ψηφίσει νόμο από το 2017 που επιτρέπει την απαγόρευση εισόδου στο έδαφός του υποστηρικτών του BDS, τους οποίους καταγγέλλει ως αντισημίτες, κατηγορία που αρνούνται οι δύο βουλευτίνες.

Όπως έγινε γνωστό, η Ρασίντα Τλάιμπ έγραψε χθες στις ισραηλινές αρχές για να τους ρωτήσει αν μπορεί να επισκεφθεί την οικογένειά της και, πιο συγκεκριμένα, τη γιαγιά της, που ζει στο χωριό Μπέιτ Ουρ αλ-Φάουκα, κοντά στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία που έχω να την επισκεφθώ. Δεσμεύομαι να σεβαστώ όλους τους περιορισμούς και να μην προβάλω την υπόθεση του μποϊκοτάζ του Ισραήλ στη διάρκεια της επίσκεψής μου», γράφει.

Μεγάλες αντιδράσεις

Στο μεταξύ έχουν ενταθεί οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ, γενικά στον πολιτικό κόσμο στην Ουάσιγκτον και κυρίως στο Κόμμα των Δημοκρατικών, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται ότι χρησιμοποιεί την απόφαση του Ισραήλ για προσωπικό όφελος, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020, θέτοντας σε μακροχρόνια βάση σε κίνδυνο και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ.

Η Ιλχάν Ομάρ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί την επίσκεψή τους στα κατεχόμενα για να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «περιορίζει την ικανότητα των Αμερικανών να γνωρίσουν τόσο το Ισραήλ όσο και τα Παλαιστινιακά εδάφη».

Ενώ τόνισε ότι ο Νετανιάχου «δεν επιθυμεί να γίνουν γνωστές οι βιαιότητες και η συμπεριφορά των κατακτητών των παλαιστινιακών εδαφών, με τις οποίες ευθυγραμμίζονται ισλαμόφοβοι σαν τον Ντόναλντ Τραμπ».

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών ήταν μεγάλη η αγανάκτηση για την ενέργεια του Ισραήλ, με τον επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, να δηλώνει ότι «καμία δημοκρατική χώρα δεν μπορεί να να αρνείται τον διάλογο» και ότι «πολλοί υποστηρικτές του Ισραήλ είναι πολύ απογοητευμένοι».

Από την πλευρά της η Νάνσι Πελόσι, η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου έχουν και τον έλεγχο, τόνισε ότι η άρνηση του Ισραήλ να τις δεχθεί «είναι ένδειξη αδυναμίας», ενώ οι δηλώσεις του Τραμπ «δείχνουν άγνοια, έλλειψη σεβασμού, ενώ δεν συνάδουν με τη θέση του ως προέδρου».

Η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Ελίζαμπεθ Γουόρεν, μίλησε για «ντροπιαστική» και «χωρίς προηγούμενο» ενέργεια η οποία δείχνει ότι το Ισραήλ «δεν προωθεί τη δημοκρατία».

Από την πλευρά του, ο Μπέρνι Σάντερς μίλησε αηδιαστική ενέργεια και για «έλλειψη σεβασμού στη Δημοκρατία και τις αρχές της».

Τέλος, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφιος για το χρίσμα, Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι «καμία δημοκρατία δεν πρέπει να αρνείται την είσοδο σε επισκέπτες με βάση τις ιδέες τους -ακόμη και αν διαφωνούν ουσιωδώς με τις ιδέες αυτές».

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

46

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση