Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Σήμερα η μεγάλη αντιφασιστική πορεία

Έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Σήμερα η μεγάλη αντιφασιστική πορεία

Alexandros Michailidis / SOOC

Με την μεγάλη αντιφασιστική πορεία ολοκληρώνονται σήμερα οι πολυήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα. Η πορεία θα ξεκινήσει από το μνημείο του στο Κερατσίνι και θα συνεχιστεί στο κέντρο του Πειραιά. Φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις θα ζητήσουν «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί». Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Τρίτη στον πολυχώρο Λιπάσματα της Δραπετσώνας για τη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία. Η Μάγδα Φύσσα τονίζει ότι η ήττα των χρυσαυγιτών στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είναι αποτέλεσμα του αγώνα που έχει δώσει το αντιφασιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Αναφερόμενη στη στήριξη του κόσμου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «έχασα τον Παύλο και απέκτησα τόσα παιδιά».

Συμπληρώνονται έξι χρόνια από τη μέρα που ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 34χρονο Παύλο Φύσσα, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί από τους χρυσαυγίτες για την αντιφασιστική του δράση. Το απόγευμα θα κορυφωθούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τον Παύλο Φύσσα, με την καθιερωμένη αντιφασιστική πορεία από το μνημείο του Παύλου στο Κερατσίνι μέχρι το κέντρο του Πειραιά. Φορείς, συλλογικότητες, σωματεία και αντιρατσιστικές οργανώσεις θα ζητήσουν «Όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί».

Το απόγευμα της Τρίτης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη αντιφασιστική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στον πολυχώρο Λιπάσματα στη Δραπετσώνα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακώτν», διαδοχικά στη σκηνή ανέβηκαν για να παίξουν οι The Titz, No Hard Feelings, Άλλος Κόσμος, Ματούλα Ζαμάνη, Social Waste και Nightstalker. Στίχοι όπως «τώρα ο δρόμος έγραψε μια ιστορία, τη συζητάν στα καφενεία, 2013, ο δρόμος έγραψε: Παύλο, είσαι θυσία» έδωσαν τον τόνο και ηλέκτρισαν την ατμόσφαιρα.

Η εκ των δικηγόρων της Οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου, δήλωσε ότι οι φετινές εκδηλώσεις στη μνήμη του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα είναι ξεχωριστές, καθώς συνδυάζονται με την απουσία των χρυσαυγιτών από τη Βουλή και πραγματοποιούνται ενώ η δίκη έχει μπει στην τελική ευθεία.

«Φέτος βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της δίκης οπότε η σημειολογία είναι πολλαπλή και γιατί έμεινε η Χρυσή Αυγή εκτός Βουλής αλλά και γιατί θα βγει η απόφαση εντός των επόμενων μηνών όπου περιμένουμε ότι θα είναι θετική προς την κατεύθυνση που επιθυμούμε δηλαδή στη συνολική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Σε συνδυασμό με τις πρόσφατες αποφάσεις που ήταν οι πρώτες που καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές της Χρυσής Αυγής για αδικήματα που είχαν διαπράξει κατά τον χρόνο που ήταν βουλευτές θεωρούμε ότι και στη δίκη του Εφετείου θα έχουμε ένα αντίστοιχο αποτέλεσμα.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή η μέρα επειδή είναι ημέρα αφιερωμένη στον Παύλο είναι μέρα μουσικής. Είναι κάτι το οποίο τους δίνει μία σχετική παρηγοριά όταν βλέπουν νέο κόσμο να τους στηρίζει και περιμένουν κι εκείνοι το αποτέλεσμα της δίκης».

«Έχασα τον Παύλο και απέκτησα τόσα παιδιά»

Η Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, εξέφρασε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την συγκίνηση της για τη συμπαράσταση που της δείχνει ο κόσμος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχασε τον γιο της αλλά απέκτησε τόσα παιδιά που την αποκαλούν μάνα. Υπογράμμισε ότι η ήττα των χρυσαυγιτών στις τελευταίες βουλευτικές; Εκλογές είναι αποτέλεσμα του αγώνα που έχει δώσει το αντιφασιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια.

«Είναι μεγάλος πόνος για εμένα να πηγαίνω στη δίκη, δεν είναι εύκολο, όμως δεν θέλω να νιώσει κανένα παιδί ότι είναι μόνο του εκεί. Όταν εγώ ζητώ από τον κόσμο να είναι εκεί, γιατί τους αφορά όλους, δεν θέλω να είναι μόνοι τους. Όχι, βέβαια ότι τους παρέχω καμία προστασία, αλλά θέλω να νιώθουν την παρουσία μου, ότι είμαι κι εγώ εδώ και μαζί σας το περνώ όλο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι και για τους ίδιους είναι μεγάλο το κόστος και η ταλαιπωρία και το χειρότερο δεν έχουν τη στήριξη που θα έπρεπε.

(Η απουσία των χρυσαυγιτών από τη Βουλή) Είναι το αποτέλεσμα του αγώνα που όλοι έχουμε κάνει, κι εγώ μέσα σε αυτόν, για να δικαιωθεί η κοινωνία όχι εμείς. Για να μπορέσει αυτή η κοινωνία που δεν τους θέλει, που έχει υποφέρει από αυτούς, να τους δει να ξεκουμπίζονται από αυτή τη χώρα. Αυτό όμως, δεν είναι για εμάς, εμείς δικαίωση δεν θα βρούμε ποτέ, κακά τα ψέματα. Κι αν μιλήσουμε για δικαιοσύνη, δεν υπάρχει δικαιοσύνη, νομοθεσίες υπάρχουν, μόνο νόμοι. Ποιος περιμένει να βρει δικαιοσύνη όταν φτάνει να χάσει με αυτόν τον τρόπο το παιδί του; Υπάρχει κάτι που μπορεί να φέρει τον Παύλο πίσω;

Περιμένω κάθε βράδυ να ακούσω το κλειδί στην πόρτα. Δε θέλω να είμαι αχάριστη. Έχασα τον Παύλο κι απέκτησα τόσα παιδιά κι όταν περπατάω στον δρόμο κι ακούω να με φωνάζουν “μάνα” και να με πιάνουν από τον ώμο, αυτό είναι για εμένα συγκλονιστικό».

Πηγή: https://thepressproject.gr

61

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση