Πέθανε η Μακρονησιώτισσα Νίτσα Γαβριηλίδου

Πέθανε η Μακρονησιώτισσα Νίτσα Γαβριηλίδου

Σε ηλικία 94 ετών, πλήρης ημερών, έφυγε από τη ζωή, τη Δευτέρα, η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, Νίτσα Γαβριηλίδου.

Η Νίτσα Γαβριηλίδου γεννήθηκε   το 1925 στο χωριό Κοκκινιά του Κιλκίς, ήταν κόρη του ηγέτη της αγροτιάς και αρχηγού του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας (ΑΚΕ), Κώστα Γαβριηλίδη. Το 1943 οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και  ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση.

Μετά τον Δεκέμβρη του 1944 ολόκληρη η η οικογένεια Γαβριηλίδη συλλαμβάνεται και κρατείται στις φυλακές Θεμιστοκλέους έως την υπογραφή της Συμφωνίας της Βάρκιζας.

Στη συνέχεια η Νίτσα Γαβριηλίδου εργάστηκε ως ιδιαιτέρα γραμματέας στο πολιτικό γραφείο του πατέρα της στο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, έως τις μαζικές συλλήψεις του Ζέρβα, τον Ιούλη του 1947. Η ίδια συνελήφθη στις 7 Απριλίου 1947 και παρέμεινε για πολλά χρόνια εξόριστη στα στρατόπεδα της Χίου, του Τρικεριού, της Μακρονήσου και πάλι του Τρικεριού. Το 1956, διέφυγε στη Γαλλία όπου δημιούργησε οικογένεια. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985.

Διετέλεσε Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ).

Αποσπάσματα από το βιβλίο της Νίτσας «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ – Απόψε χτυπούνε τις γυναίκες» δημοσιεύσαμε στον Ημεροδρόμο ΕΔΩ

Από την εκδήλωση της ΤΟ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένη στην Ρόζα Ιμβριώτη, τον Μάη του 2017. Η ΤΟ Εκπαιδευτικών ευχαρίστησε τις συνεξόριστες της Ρόζας, την Γεωργία Ρογκάκου και τη Νίτσα Γαβριηλίδου

Η κηδεία της γίνεται σήμερα στις 15.00 στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

Πηγή: https://www.imerodromos.gr

61

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση