Έφυγε η «χρυσαυγίτικη» ατζέντα από τη Βουλή; Το λαθρομεταναστευτικό Άδωνη και Βορίδη

Έφυγε η «χρυσαυγίτικη» ατζέντα από τη Βουλή; Το λαθρομεταναστευτικό Άδωνη και Βορίδη

Λαθρομεταναστευτικό, κλειστά κέντρα κράτησης και επαναπροωθήσεις στα άμεσα κυβερνητικά σχέδια, με πρώτη γραμμή υπεράσπισης τους Άδωνη και Βορίδη

Τα πρώτα δείγματα της αντιμεταναστευτικής και ακροδεξιάς ατζέντας που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, δόθηκαν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο. «Μεταναστευτικό» και όχι πια «προσφυγικό» είναι το ζήτημα σύμφωνα με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και πλέον είναι προφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει το πλαίσιο και να αποκλείσει όσο το δυνατόν περισσότερους κατατρεγμένους ανθρώπους, από το στάδιο της υποδοχής με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός πλαισίου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Με μεγάλη χαρά φαίνεται να υποδέχτηκαν τις κυβερνητικές εξαγγελίες για το προσφυγικό οι υπουργοί Άδωνης Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Το γνωστό «δίδυμο» που αποτελεί τον κύριο εκφραστή της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, και φαίνεται να επιβάλλει τη «γραμμή» του στις κυβερνητικές αποφάσεις, λίγες ώρες μετά το υπουργικό συμβούλιο, ελεύθεροι πια, ξεδίπλωσαν το ακροδεξιό τους ρεπερτόριο.

«Λαθρομεταναστευτικό» και μαζικές απελάσεις

Μιλώντας, λοιπόν, το πρωί της Τρίτης στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης μας ενημέρωσε πως πλέον δεν υπάρχει προσφυγικό αλλά… «λαθρομεταναστευτικό» ζήτημα, ενώ παράλληλα αποκάλυψε πως σκοπός της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις στην Τουρκία.

Στην αρχή παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα για το λεγόμενο push back, σε μια προσπάθεια να δικαιολογηθεί στο ακροδεξιό του ακροατήριο για το ότι δεν μπορεί να γυρνάει τις βάρκες πίσω. «Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», είπε, «η χώρα μας δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει μια βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, βάζοντας για παράδειγμα μια άλλη βάρκα ή ένα σκάφος μπροστά της γιατί θα ακολουθήσει διεθνής καταδίκη από τους αρμόδιους οργανισμούς».

Συνεχίζοντας όμως, έδωσε λεπτομέρειες για το τι θα ακολουθήσει μετά την ψήφιση του νόμου Χρυσοχοΐδη, περνώντας στην ουσία της πολιτικής που αναμένεται να ακολουθηθεί: «Όταν φτάνει η βάρκα και πιάνουν αυτούς τους ανθρώπους, εντός τριών ημερών θα βγαίνει η πρώτη απόφαση που θα διαχωρίζει εάν ανήκουν στο υψηλό προσφυγικό προφίλ ή στο χαμηλό. Όσοι έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ, δηλαδή περίπου το 7%, θα πηγαίνουν σε ανοιχτά κέντρα και θα συνεχίζουν τη διαδικασία για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες. Όσοι έχουν χαμηλό μεταναστευτικό προφίλ, δηλαδή το 93%, θα μπαίνουν σε κλειστού τύπου κέντρα, θα μένουν για έξι μήνες για να τελειώσει η διαδικασία του πρώτου και του δεύτερου βαθμού του αιτήματος και μετά θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία».

Όταν, μάλιστα ρωτήθηκε για το πού θα δημιουργηθούν τα «κλειστού τύπου κέντρα», απάντησε με σαφήνεια πως κάτι τέτοιο θα γίνει στα νησιά. «Μέσα σε ένα εξάμηνο θα έχουν απελαθεί όσοι είναι να απελαθούν», συνέχισε, αφήνοντας να υπονοηθεί ότι τα νέα κέντρα – φυλακές θα έχουν λίγο κόσμο καθώς, θα πρέπει να απελαθούν σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα το 93% των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά.

«Oι παράνομοι μετανάστες δε δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια»

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο του Alpha. Δήλωσε λοιπόν, σε συνέχεια του κυβερνητικού εκπροσώπου, ότι δεν υπάρχει προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό, για να έρθει να προσθέσει ότι οι παράνομοι μετανάστες δε δικαιούνται ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η ανάλυση των συγκεκριμένων ροών είναι 65% Αφγανοί, 15% από χώρες της Αφρικής, 10% από την Τυνησία, το Μαρόκο κλπ, υπάρχουν Τούρκοι που ζητούν άσυλο γιατί διώκονται από τον Ερντογάν και οι Σύροι είναι πλέον ελάχιστοι. Αυτοί λοιπόν είναι παράνομοι μετανάστες και δε δικαιούνται ανθρωπιστική προστασία. Έχουν ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά κατά την εξέταση της αιτήσεως του ασύλου, αλλά ως εκεί», είπε, για να συνεχίσει:

«Αυτό που θα πρέπει να κριθεί είναι ο ακριβής νομικός χαρακτηρισμός που θα τους δοθεί. Αν είναι πρόσφυγες ή μετανάστες. Σε περίπτωση που είναι παράνομοι μετανάστες, που αυτό δείχνει το προφίλ τους, θα πρέπει να επαναπατριστούν, άρα και ορθώς μιλάμε για μεταναστευτικό».

«Σε 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε ένα πλαίσιο στο οποίο κανείς δε γύριζε πίσω» είπε στη συνέχεια ο Μάκης Βορίδης, για να επιμείνει στη συνέχεια ότι δε δικαιούνται οι παράνομοι μετανάστες ανθρωπιστικοί βοήθεια, αλλά μόνο οι πρόσφυγες.

Για τον Βορίδη η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελείται από τη στήριξη που τους παρέχεται μέσα από τη στέγαση και τη σίτιση, η οποία δε φαίνεται να προβλέπεται για τον «παράνομο μετανάστη» ο οποίος θα πρέπει να πάει σε κλειστά κέντρα, τα οποία με μεγάλη χαρά υποδέχτηκε, για να προσχωρήσει ταχέως η διαδικασία επαναπατρισμού του.

Αφού υποστήριξε ότι σήμερα όλοι ισχυρίζονται ότι είναι πρόσφυγες και ζητούν άσυλο, διαβεβαίωσε πως πλέον θα γίνεται ο διαχωρισμός και ο καθένας θα παίρνει τον δρόμο του. Όσοι έχουν μεταναστευτικό προφίλ, θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και αφού απορριφθεί η αίτηση τους όπως προεξόφλησε, μέσα σε μερικές ημέρες αντί για οκτώ μήνες που διαρκούσε η διαδικασία επί ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα επαναπατρίζονται με βάση της συμφωνίας της ΕΕ στην Τουρκία και στη χώρα από όπου ήρθαν, αφού πρώτα οδηγηθούν στα κλειστά κέντρα. Εάν επιθυμεί να κάνει δεύτερη προσφυγή, αυτή αντί για δύο χρόνια θα ολοκληρώνεται σε εννέα μήνες, ωστόσο, η δυνατότητα αίτησης ακύρωσης δε θα αναστέλλει τη διαδικασία επαναπατρισμού, όπως πρόσθεσε.

Πηγή:https://www.koutipandoras.gr
90

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση