Η μαθητική ταινία για το προσφυγικό ελεύθερη στο YouTube

Η μαθητική ταινία για το προσφυγικό ελεύθερη στο YouTube

Μία μικρού μήκους μαθητική ταινία στην οποία μυθοπλαστικά ο Αισχύλος «συνομιλεί» με τους σημερινούς πρόσφυγες, καταγγέλλοντας τον πόλεμο και τις συνέπειές του, είναι ελεύθερη από χθες στο διαδίκτυο. Ο λόγος για τις «Ικέτιδες».

Είναι «…μία μαθητική ταινία για  την προσφυγιά και όλα όσα μας συνδέουν διαχρονικά με την έννοια του «πρόσφυγα» και του «μετανάστη», σε μια γη, σε μια περιοχή που ξέρει καλά τι σημαίνει ξεριζωμός, προσφυγιά και αλληλεγγύη.» όπως λέει στο tvxs.gr η Τζένη Σιούτη, εκπαιδευτικός, υπεύθυνη πολιτιστικής ομάδας, 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης. Προσθέτει δε ότι επέλεξαν την 12η του Οκτώβρη, ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή για  να την ανεβάσουν στο You tube  για συμβολικούς λόγους.

«Η ταινία μας έκλεισε ένα μεγάλο, πέρα από τις προσδοκίες μας είναι αλήθεια, κύκλο,  αφού απέσπασε  το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης, στο 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ EUFORIA, του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επιλέχθηκε στους φιναλίστ του SESIFF (Seoul international Extreme-Short Image & Film Festival)  προβλήθηκε σε event για το προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες καθώς και σε πολλά σχολεία στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας.» λέει η εκπαιδευτικός και εξηγεί τον στόχο των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά και τον ρόλο των εκπαιδευτικών στο δημόσιο σχολείο.

«Αποφασίσαμε το υπέροχο αυτό ταξίδι να ολοκληρωθεί με την ελεύθερη δημόσια προβολή της  στο YouTube, όπου ο καθένας και η καθεμία να μπορεί να δει και να κρίνει την προσπάθειά μας, σε συλλογικό και καλλιτεχνικό επίπεδο, να μιλήσουμε για το δράμα της σημερινής προσφυγιάς, με οδηγό τους στίχους του μεγάλου τραγωδού. Ελπίζουμε πως μέσα από αυτή την προσπάθεια, θα  δει κανείς στον αγώνα των φτωχών και κατατρεγμένων αυτού του κόσμου, για ζωή και ελευθερία, τις δικές μας προσφυγιές, θα θυμηθεί τους δικούς μας διωγμούς, τις δικές μας μεταναστεύσεις. Η ταινία όμως αυτή μαρτυρά και τον αγώνα των εκπαιδευτικών του δημόσιου σχολείου, το οποίο σήμερα συρρικνώνεται, να εγγραμματίζουν, να καλλιεργούν και να διαμορφώνουν ελεύθερους ανθρώπους και όχι ρομποτάκια για την αχόρταγη αγορά. Ελπίζουμε πως τέτοιες δράσεις θα βρίσκουν όλο και συχνότερα το δρόμο τους, δίνοντας δημιουργική διέξοδο στις ανησυχίες της νέας γενιάς, γιατί όταν η ανάγκη έκφρασης και η δημιουργία μετουσιώνονται σε ένα «όλον», με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη ζωή, τη γνώση και την ελευθερία, τότε ναι ως εκπαιδευτικός νιώθεις πως έχεις ρίξει ένα γόνιμο σπόρο για να ανθίσει κάποτε ένας καλύτερος και δικαιότερος κόσμος.»

Πηγή: https://tvxs.gr

 

126

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση