Σήμερα Πέμπτη το δικαστήριο των συλληφθέντων/εισσών από την παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84

Σήμερα Πέμπτη το δικαστήριο των συλληφθέντων/εισσών από την παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84

Την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση αντι-πληροφόρησης στο δημοτικό ραδιόφωνο “Αθήνα 9.84”. Η παρέμβαση οργανώθηκε από τη συνέλευση καταλήψεων, συλλογικοτήτων, μεταναστών/-τριών, διεθνιστών/-τριών και αλληλέγγυων με τη συμμετοχή 30 συντροφισσών και συντρόφων.

Οι σύντροφοι και συντρόφισσες εισήλθαν στο στούντιο μετά από συνεννόηση, ενώ όλη η παρέμβαση διήρκεσε μισή ώρα. Στον αέρα η παρέμβαση έβγαλε λόγο περί των καταλήψεων, των μεταναστών/-τριών και της γενικής συνθήκης καταστολής και εξαθλίωσης που επικρατεί. Στην συνέχεια έπαιξε ηχογραφημένο μήνυμα το οποίο σατίριζε το καθεστώς τρομοκρατίας που επιβάλλουν. Για την σωστή καταγραφή των γεγονότων οφείλουμε να ενημερώσουμε πως κατά την διάρκεια της παρέμβασης δεν υπήρξε σύγκρουση με τους εργαζόμενους/-ες του ραδιοσταθμού. Φυσικά η στιγμή της παρέμβασης αφαιρέθηκε από το αρχείο που ανεβαίνει διαδικτυακά σε μια προσπάθεια απόκρυψης τόσο του πολιτικού περιεχομένου της παρέμβασης όσο και του ίδιου του χαρακτήρα που είχε.

 

Μετά την παρέμβαση τα συντρόφια αποχώρησαν συντεταγμένα προς τον σταθμό του Κεραμεικού. Εκεί δέχθηκαν επίθεση από ΔΙΑΣ και ΟΠΚΕ οι οποίοι με βία διέλυσαν το σώμα της παρέμβασης. Στην συνέχεια ακολούθησαν 8 προσαγωγές στην γύρω περιοχή. 7 συντρόφισσες και 1 σύντροφος προσήχθησαν, ανάμεσά τους δύο μαθήτριες. Η μία μάλιστα δέχθηκε σεξουαλική παρενόχληση από μπάτσο μέσα στο περιπολικό.

 

Στην συνέχεια οι προσαχθείσες /-ντες μεταφέρθηκαν στην ΓΑΔΑ. Εκεί υπήρξε συγκέντρωση αλληλεγγύης μέχρι τα μεσάνυχτα. Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στους/στις αλληλέγγυες με χημικά απωθώντας τους μέχρι το μετρό Αμπελοκήπων. Η συγκέντρωση συνεχίστηκε απέναντι από την ΓΑΔΑ. Μετά από ώρες ανακοινώθηκε ότι 7 από τους προσαχθέντες αντιμετωπίζουν την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, ενώ η 8η, η μία εκ των μαθητριών, αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες. Οι κατηγορίες συγκροτήθηκαν μετά από μήνυση που κατέθεσε η διοίκηση του δημοτικού ραδιοφώνου, προφανώς και με εντολές του δήμαρχου Μπακογιάννη.

 

Να σημειώσουμε πως στην συγκέντρωση παρευρέθηκαν άτομα από καθεστωτικά μέσα και από κοινοβουλευτικό κόμμα με τα οποία καμία σχέση δεν έχει η παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε μα ούτε και η συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες.

 

Η αλληλεγγύη θα νικήσει, οι απόπειρες φίμωσης των καταπιεσμένων δεν θα περάσουν, οι αγώνες μας θα τσακίσουν την κρατική καταστολή.

 

Το ηχογραφημένο αρχείο που έπαιξε στο πρόγραμμα του ραδιοσταθμού:

 

 

Τα λόγια που διαβάστηκαν κατά την παρέμβαση στο ραδιοσταθμό:

 

“Αθήνα με ακούς;

Συγγνώμη που σου ταράσσω την μίζερη καθημερινότητα.

Συγγνώμη που σου ξεκλέβω λίγο από τον χρόνο που έχεις ήδη ξεπουλήσει.

Συγγνώμη που σε κάνω να σκεφτείς αυτά που δεν θέλεις να αντιμετωπίσεις.

Αλλά σήμερα έχω φωνή και θα με ακούσεις.

Είμαι φωνή καταπιεσμένων.

Είμαι φωνή που δεν αφήνουν να ακουστεί.

Είμαι φωνή ανθρώπων που ξεριζώθηκαν από τις γειτονιές τους λόγω της αισχροκέρδειας.

Είμαι φωνή προσφυγόπουλων που έχασαν τους φίλους τους και ακόμα δεν ξέρουν το γιατί.

Είμαι φωνή καμένων δασών που θυσιάστηκαν στον βωμό του κέρδους.

Είμαι φωνή αυτών που αγωνίστηκαν ενώ όλα μοιάζαν μάταια.

Είμαι φωνή μελλοντικών γενεών που θα κληρονομήσουν δυστοπία.

Και εσύ που με ακούς σίγουρα με καταλαβαίνεις.

Καταλαβαίνεις τι είναι καταπίεση.

Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να δουλεύεις συνέχεια μόνο για να επιβιώσεις.

Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να ξεριζώνεσαι από το σπίτι σου επειδή το νοίκι είναι μεγαλύτερο από το μισθό σου.

Καταλαβαίνεις τι σημαίνει να σκοτώνεις τα όνειρα σου αργά και βασανιστικά.

Αλλά θα με ρωτήσεις γιατί στα λέω.

Θα μου πεις ότι έτσι είναι και τι να κάνουμε.

Και εγώ θα σου απαντήσω.

Θα σου πω ότι αυτά που βιώνεις είναι φτιαγμένα από ανθρώπους.

Θα σου πω ότι η κατάθλιψή σου δεν έχει λόγο να υπάρχει.

Θα σου πω ότι μαζί πετύχαμε πολλά στο παρελθόν.

Θα σου πω ότι η ζωή σου είναι πολύτιμη για να την χαραμίζεις έτσι

Θα σου πω να αγωνιστείς για να της δώσεις αξία.

Σε ευχαριστώ που με άκουσες, καλή μας τύχη.”

 

Κείμενο των συλληφθεισών/έντων του 9.84

 

Ζούμε στην εποχή της νέας κανονικότητας, τόσο στρεβλής που μπορεί να εμπεριέχει την εικόνα των ξεσπιτωμένων παιδιών από τις μεταναστευτικές καταλήψεις σαν αποκατάσταση της ομαλότητας και της τάξης. Τόσο αποκρουστικής που ενσωματώνει τους καμένους ανθρώπους στην Μόρια, σαν αποδειξη στην ιδεολογική επιχειρηματολογία του »δεν χωράνε άλλοι».

 

Την Τρίτη 01/10, κατά τη διάρκεια παρέμβασης στον δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84, δεχτήκαμε επίθεση από αστυνομικές μονάδες των ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ. Αυτή η επίθεση είχε και σαν αποτέλεσμα την προσαγωγή και εν τέλει τη σύλληψή μας. Αυτό είναι το τίμημα για μια ελάχιστη απάντηση στην κατασταλτική επιχείρηση που λαμβάνει χώρα στα Εξάρχεια και στην πλατεία Βάθης, στις γειτονιές και τα σπίτια μας.

 

Αντικείμενο της παρέμβασης που έγινε κατά τη διάρκεια της εκπομπής »Αθήνα, μ’ακους», ήταν να διαβαστεί ένα κείμενο αλληλεγγύης στους συλληφθέντες και σε όσους έχουν πληγεί από τις τελευταίες κατασταλτικές επιχειρήσεις. Σκοπός της παρέμβασης ήταν το σπάσιμο του μονοπωλίου της ενημέρωσης που έχει επιβληθεί από αυτούς που έχουν την οικονομική δυνατότητα και την πολιτική θέληση να εξαγοράσουν σχεδόν το σύνολο της εγχώριας δημοσιογραφίας. Από την κεντρική εξουσία που θέλει ακόμα και το ΑΠΕ, την πρωταρχική πηγή δηλαδή των ειδήσεων, να ελέγχεται κατ’ ευθείαν από το πρωθυπουργικό γραφείο προκειμένου να λογοκρίνονται, να διαστρεβλώνονται και να εξαφανίζονται όσες ειδήσεις ή πληροφορίες μπορούν να διαταράξουν την κοινωνική ισορροπία.

 

Για του λόγου το αληθές, σχετικά με την σχέση της εξουσίας με την αλήθεια, η σύλληψη μας πραγματοποιήθηκε μετά από μήνυση που κατέθεσε άνθρωπος του Μπακογιάννη και στην οποία καταθέτει ότι απειλήσαμε ότι θα βάλουμε φωτιά στον σταθμό εξαναγκάζοντας έτσι το προσωπικό του σταθμού να ικανοποιήσει το αίτημά μας. Βέβαια ο διευθυντής του σταθμού δέχτηκε να γίνει η παρέμβαση στον αέρα με μόνη του απαίτηση απλά να ακούσει πρώτα το ηχητικό (η οποία δεν εισακούστηκε) και δεν χρειάστηκε καμία απολύτως πίεση για να συμφωνήσει ενώ ο παρουσιαστής της εκπομπής δήλωσε δημόσια ότι δεν ασκήθηκε καμία απολύτως βία.

 

Με τη σύλληψή μας θεμελιώνεται λίγο ακόμα το ιδεολογικό οικοδόμημα που τοποθετεί μια νεφελώδη νομιμότητα, σαν ιερή αγελάδα στο βάθρο της. Μια έννοια τόσο άνευ ουσίας που θεωρεί ηθικό και δίκαιο ένας μαφιόζος-επιχειρηματίας να αγοράζει πέντε κανάλια και δέκα εφημερίδες και να τις βάζει να λένε τα ίδια πράγματα αλλά παράνομη μια τέτοια δεκάλεπτη παρέμβαση, που θεωρεί ηθικό και δίκαιο να αφήνεις ένα σπίτι να σαπίζει άδειο, αλλά παράνομο να μείνει μέσα σε αυτό ο άστεγος που κοιμάται ακριβώς απ’έξω.

 

Εμείς οι συλληφθείσες/έντες του 9.84, σαν μέλη της συνέλευσης καταλήψεων, συλλογικοτήτων, μεταναστών/-τριών, διεθνιστών/-τριών και αλληλέγγυων, έχουμε πάρει θέση στην κοινωνική σύγκρουση που λαμβάνει χώρα. Κόντρα στη ναρκισσιστική αντίληψη των νεο-ακροδεξιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην εξουσία, τίποτα δεν έχει τελειώσει. Υπάρχουν ακόμα γειτονιές που δεν είναι όλα τα σπίτια airbnb, υπάρχουν ακόμα πλατείες που δεν είναι γεμάτες τραπεζοκαθίσματα, υπάρχουν ακόμα κατειλημμένοι χώροι, και φυσικά θα υπάρχουν όσο εκφράζουν κοινωνικές ανάγκες. Αυτη είναι η ουσία του πράγματος: για αυτό ήρθαν οι μπάτσοι στα Εξάρχεια, στον 9.84, στην Βάθης, για να επιβάλλουν την πλήρη εμπορευματοποίηση της καθημερινότητας – την ομαλή κυκλοφορία του χρήματος, αυτό σημαίνει η αποκατάσταση της τάξης στα Εξάρχεια και αυτό ακριβώς αντιμαχόμαστε.

 

Eνημέρωση/Καταγγελία για την σύλληψή μου ως μαθήτρια/ανήλικη από την παρέμβαση στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84

 

Γνωστοποιώ και καταγγέλλω αυτό το περιστατικό σε σχέση με την βία και γενικότερα την κακομεταχείριση που δέχτηκα ως μαθήτρια για να θυμίσω την σύνηθες και επαναλαμβανόμενη συμπεριφορά της ελληνικής αστυνομίας στον/ην κάθε αντιστεκόμενο/η. Μιλάω ως αγωνιζόμενη και ταυτόχρονα μαθήτρια και απευθύνομαι στον/ην κάθε μαθητή/ρια που αντιστέκεται στο κράτος, αγωνίζεται ενάντια σε αυτό, φυλακίζεται, χάνει το σχολείο του και την γειτονιά του επειδή είναι μετανάστης/ρια. Η κακομεταχείριση που δέχτηκα έχει να κάνει άμεσα με το ότι οι μπάτσοι είχαν το ελεύθερο να με διαχωρίζουν και να με έχουν μόνη μου από τους υπόλοιπους λόγω της ηλικίας μου.

 

Την Τρίτη 1 Οκτώβρη μαζί με ένα σώμα περίπου 25 ατόμων πραγματοποιήσαμε μια παρέμβαση αντιπληροφόρησης στον δημοτικό σταθμό “Αθήνα 9.84” στο Γκάζι και σε συνεννόηση μαζί τους χωρίς κάποιον διαπληκτισμό, παίξαμε ένα κείμενο σε σχέση με τις εκκενώσεις καταλήψεων, το μεταναστευτικό και την εναντίωση μας με την κρατική καταστολή. Mετά το κείμενο που έπαιξε στον “αέρα” με το που βγήκαμε έξω δεχθήκαμε επίθεση πολλών μπάτσων που κατέληξε σε 8 προσαγωγές.

 

Ο μπάτσος που έπιασε εμένα έκανε την κλασσική βίαιη επίδειξη της ελληνικής αστυνομίας επάνω μου, μου βάλανε χειροπέδες και με μεταφέρανε κάνοντας χαβαλέ με υβριστικά και σεξιστικά σχόλια στο πρόσωπο μου. Μέσα στο μπατσικό δέχθηκα ενώ ήμουν με χειροπέδες σεξουαλική παρενόχληση με αρκετά χυδαία σεξιστικά σχόλια. Ο ένας από τους 2 έβαζε το χέρι του πίσω στο πόδι μου προσπαθώντας να με χαϊδέψει κατά την διάρκεια που το αμάξι έτρεχε απίστευτα πολύ οπότε η επικινδυνότητα με εμένα να προσπαθώ να αντισταθώ ήταν υψηλή.

 

Στη ΓΑΔΑ κρατηθήκαμε ένα 4ωρο περίπου χωρίς να μας ενημερώνουν για το τι συμβαίνει και τι θα γίνει με τις προσαγωγές μας. Ρώτησα αν είχαν ενημερωθεί οι γονείς μου και οι ίδιοι ισχυρίστηκαν ότι τους έχουν ενημερώσει πολύ ώρα τώρα αλλά στην πραγματικότητα δεν είχαν δεχθεί κανένα τηλεφώνημα .Ύστερα από 4 ώρες που κρατηθήκαμε, χρεωθήκαμε σύλληψη όλοι εκτός από την μία ανήλικη που αφέθηκε. Η προσαγωγή έγινε σύλληψη επειδή μία δημοτική σύμβουλος μας έκανε μήνυση με μία ολοκληρωτικά ψευδής κατηγορία ισχυριζόμενη ότι υπήρξε απειλή από εμάς κατά την παρέμβαση λέγοντας τους ότι θα τους κάψουμε αν δεν παίξουν το στικάκι, μέσω αυτή της μήνυσης διαμορφώθηκε η δεύτερη κατασκευασμένη κατηγορία μας.

 

Όλο το αστυνομικό τμήμα μου επιβεβαίωνε αρκετές ώρες μέχρι να έρθει η υπεράσπιση μου ότι θα αφεθώ το βράδυ λόγω το ότι είμαι ανήλικη. Η μεταχείριση μου και ο διαχωρισμός μου από τους/τις υπόλοιπες/ους ήταν ξεκάθαρα για να προσπαθούν να με κάνουν να μην αντιδράω και να δέχομαι ότι μου λένε για να με ανακρίνουν εύκολα χωρίς την παρουσία δικηγόρου. Στη συνέχεια αρνήθηκα να δώσω δαχτυλικά αποτυπώματα που σε σχέση με αυτό έκαναν μεγάλο θέμα πιέζοντας με να δώσω πριν επικοινωνήσω με δικηγόρο. Βρήκαν όμως τον τρόπο, αφού ύστερα ανακοινώθηκε στην μητέρα μου ότι αν δώσω δαχτυλικά αποτυπώματα θα αφεθώ το βράδυ να μείνω σπίτι μου. Αναγκασμένη πια αφού δεν μπορούσα να αποφασίζω γενικότερα για τον εαυτό μου, έδωσα. Μετά από λίγο επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ακόμη ένα ψέμα και αυτό, αφού μας ανακοινώθηκε ότι τελικά θα κρατηθώ κι εγώ κανονικά.

 

Tο βράδυ συνεχίστηκε με εμένα να τους πιέζω να μείνω στο κελί μαζί με τις υπόλοιπες κοπέλες και όχι μόνη μου στο κρατητήριο των ανηλίκων (έτσι ισχυρίστηκαν αυτοί ότι είναι ανηλίκων) που φυσικά δεν έγινε δεκτό. Μου επιβεβαίωσαν ότι δεν πρόκειται να μείνω σε κελί και ότι δεν λειτουργεί έτσι στων ανηλίκων. Mε το που ήρθε το φαγητό που έστειλαν οι αλληλέγγυοι από κάτω με κατέβασαν κατευθείαν στων ανηλίκων δίχως να με αφήσουν να φάω και να μιλήσω με τους υπόλοιπους. Προφανώς με βάλανε σε κελί τελικά και πριν φύγει ο μπάτσος που με έβαλε μέσα, μου είπε αν χρειαστώ κάτι να φωνάξω. Λίγο αργότερα άρχισα να φωνάζω αρκετή ώρα και κανείς δεν ήρθε ποτέ, δηλαδή οτιδήποτε αν μου συνέβαινε δεν θα αντιμετωπιζόταν ποτέ και κανείς δεν θα με άκουγε.

 

Η υπόθεση μου δόθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων και δικάζομαι σε έναν χρόνο από τώρα με 2 πλημμελήματα: διατάραξη οικιακής ειρήνης από κοινού και απειλή από κοινού .Τις ίδιες κατηγορίες έχουν και τα υπόλοιπα 6 άτομα απλά διαφορετικές ημερομηνίες και εισαγγελία.

 

Η κατάσταση που περάσαμε οι 7 συλληφθέντες/ισσες είναι ένα δείγμα ότι η καταστολή όλο και μεγαλώνει, αυτό που θέλουν είναι να μας τρομοκρατήσουν αλλά εμείς δεν πρόκειται να φοβηθούμε κανένα μπάτσο και κανένα κράτος.

Πηγή: athens.indymedia.org

73

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση