«O Tζούλιαν Ασανζ δε θα βγει ζωντανός από τη φυλακή»

«O Tζούλιαν Ασανζ δε θα βγει ζωντανός από τη φυλακή»

Την ανησυχία του, ότι ο διάσημος ακτιβιστής, Τζούλιαν Ασάνζ, δε θα βγει ζωντανός από τη βρετανική φυλακή όπου κρατείται, εξέφρασε ο πατέρας του, Τζον Σίπτον, που τον επισκέφθηκε προ διημέρου. «Πρέπει να αντιμετωπίσω την πικρή αλήθεια, ο γιός μου δεν θα βγει ζωντανός από τη φυλακή. Δεν μιλώ σαν πατέρας που ανησυχεί, απλώς αναφέρω τα δεδομένα”, είπε, μιλώντας στον Τύπο. “Ο Τζούλιαν είναι πολύ πιθανό να πεθάνει στη φυλακή, μετά από εννιά χρόνια διώξεων, γιατί αποκάλυψε την αλήθεια για εγκλήματα πολέμου».

Ο αυστραλός Τζον Σίπτον είναι ο βιολογικός πατέρας του Ασανζ, ο οποίος έχει πάρει το επίθετο του θετού του πατέρα και συζύγου της μητέρας του. Στα 89 του χρόνια σήμερα, επιδίδεται σε περιοδεία όλων των κρατών της Ευρώπης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την Βρετανία και να εμποδίσουν την έκδοση του γιού του στις ΗΠΑ.

«Αυτή είναι τώρα η δουλειά μου», λέει στην εφημερίδα Εξάμινερ της Ιρλανδίας. «Ήρθα από τη Μελβούρνη και πέρασα ένα μήνα στη Βρετανία, και είδα πως τον εμπαίζουν, ακόμη και όταν τον επισκέφθηκα. Χαλάνε ένα ραντεβού και ύστερα δεν μπορείς να πας να τον δεις πάλι για δυο εβδομάδες […] ο ίδιος ο Τζούλιαν μου ζήτησε, όταν τον είδα, να έρθω και να βοηθήσω, να μετακομίσω στη Βρετανία […] η έκθεση του ειδικού του ΟΗΕ, τα λέει όλα, καταδεικνύοντας κάθε σημάδι των σωματικών και πνευματικών βασανιστηρίων που τον υποβάλλουν».

Τις συνθήκες κράτησης του Ασάνζ, «συνθήκες καταπίεσης και απομόνωσης», και τα «ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία τον υποβάλλουν», είχε καταγγείλει πρόσφατα και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο Νηλς Μέλζερ, τονίζοντας τους κινδύνους τόσο για την υγεία του όσο και για τη ζωή του. Ο κ. Μέλζερ επισκέφθηκε τον Ασάνζ συνοδευόμενος από δύο γιατρούς, και ήταν αυστηρότατος στις μετέπειτα δηλώσεις του. Μάλιστα τάχθηκε εναντίον κάθε προσπάθειας έκδοσης του Ασανζ στις ΗΠΑ και, όταν απορρίφθηκε η έκθεσή του από τη Βρετανία, επανήλθε με νέα ανακοίνωση, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Λονδίνου ότι δικαιολογεί τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης, «ώστε ο Ασανζ να πληρώσει για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει, περί διαφθοράς και εγκλημάτων πολέμου».

Ο 48χρονος Ασανζ είχε βρει καταφύγιο, από το 2012 μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, στην πρεσβεία του Ισημερινού, στο Λονδίνο. Η σημερινή κυβέρνηση του Ισημερινού τον παρέδωσε στις Βρετανικές Αρχές. Από τότε κρατείται στην φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, σε καθεστώς πλήρους απομόνωσης 23 ώρες ημερησίως. Οι κανόνες που ισχύουν για κείνον, είναι οι ίδιοι που ισχύουν για την «αφρόκρεμα» των εγκληματιών – ισλαμιστών τρομοκρατών, καθ΄ έξιν δολοφόνων κα- που κρατούνται στη Βρετανία, στα διπλανά του κελλιά.

Το Φεβρουάριο του 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η δίκη για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, που τον κατηγορούν για κατασκοπεία και άλλα 17 αδικήματα, και του επιφυλάσσουν ποινή 175 ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις, διότι έδωσε στη δημοσιότητα στρατιωτικά και διπλωματικά τους μυστικά, για τις επιχειρήσεις τους σε Ιράκ και Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας Eλ Παϊς, ο Ασανζ παρακολουθούνταν από τη CIA καθ’ όλη τη διάρκεια της διαβίωσής του στην πρεσβεία του Ισημερινού, καθώς οι αμερικάνοι είχαν εξαγοράσει τους, από ιδιωτική εταιρία, φρουρούς της πρεσβείας, και έτσι είχαν στα χέρια τους βίντεο και ήχο από όλες τις συναντήσεις του Ασανζ, ακόμη κι αυτές με τους δικηγόρους του.

Πηγή: https://thepressproject.gr

222

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση