Bιβλιοπαρουσίαση «5 χρόνια δράσεις Political Stencil» στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Bιβλιοπαρουσίαση «5 χρόνια δράσεις Political Stencil» στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Ο χώρος του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών αποδείχτηκε μικρός σε σχέση με τον κόσμο που ήρθε για να ακούσει, να δει και να συζητήσει με την ομάδα των Political Stencil. «Ένα σύνολο ανθρώπων τυχαίας συνθεσης, που προέκυψε από μια αναγκαιότητα (κάλυψη δικαστικών εξόδων φίλου) με κοινό στοιχείο όλων μας, η τεχνική του stencil και το περιεχόμενο αυτής, το οποίο εμπεριέχει άμεσα ή έμμεσα πολιτικό μήνυμα και σχολιασμό», όπως αυτοπροσδιορίζονται.
Σε μια εξαιρετική παρουσίαση, που την παρακολουθήσαμε όλες και όλοι με κομένη την ανάσα, μας μίλησαν για το graffiti, για τις «φυλές» και τα διαφορετικά είδη του, για την ιστορία του, το παρελθόν και το παρόν. Και στη χώρα μας και παγκόσμια.
Επίσης μας παρουσίασαν την ομάδα τους, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις τους στο δημόσιο χώρο. Αφήνοντας το δικό της αποτύπωμα στους τοίχους των πόλεων από τις οποίες περνά, η ομάδα του Political Stencil έχει κάνει γκράφιτι και στένσιλ που έχουν γράψει ήδη ιστορία. Εδώ και 5 χρόνια έχουν καταφέρει μια τομή τόσο στον κόσμο του γκράφιτι όσο και στον κόσμο των πολιτικών κινημάτων. Κατάφεραν να ενώσουν αυτούς τους δύο χώρους με τέτοιο τρόπο που να αναδεικνύεται με εξαιρετικό τρόπο τόσο η καλλιτεχνική, όσο και η κοινωνικοπολιτική πτυχή των πρωτοβουλιών της.
Όπως λένε και οι ίδιοι: «Μπορεί και να μην είχαμε επισκεφθεί την Κρήτη, τα Ιωάννινα, την Θήβα ή την Πάτρα, μπορεί και να μην βολτάραμε Εξάρχεια, Κερατσίνι, Πέραμα και στις εθνικές οδούς, μπορεί και να μην κατεβαίναμε σε πορείες και κινητοποιήσεις. Μπορεί και ο Παύλος Φύσσας να μην είχε δολοφονηθεί από φασίστες, μπορεί και ο Ζακ Κωστόπουλος να μην είχε χτυπηθεί μέχρι θανάτου, μπορεί ακόμα να ζούσε και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος εάν δεν είχε δολοφονηθεί από αστυνομικό, μπορεί να ζούσε ίσως και ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Μπορεί επίσης να μην υπήρχαν πόλεμοι, φτώχεια, προσφυγιά, φασίστες, ομοφοβικοί, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι. Μπορεί και να μην ξέραμε καν τι είναι το stencil. Μπορεί και να μην υπήρχαμε τελικά σαν ομάδα. Αλλά τότε θα γράφαμε σενάρια επιστημονικής φαντασίας και θα είμασταν ο Νταρθ Βέιντερ. Έχουμε υποσχεθεί στους εαυτούς μας να συμμετάσχουμε στον πόλεμο των άστρων με τις δυνάμεις του φωτός αλλά για την ώρα βάφουμε τοίχους στο σκότος με τις δυνάμεις μας. Ελπίζουμε και με τις δικές σας.»

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς κατ’αρχήν για τις παρεμβάσεις τους: στις διαδηλώσεις, στις απεργίες, στα δημόσια (και μη) κτήρια και φυσικά για την παρουσίαση. Το βιβλίο τους «5 χρόνια δράσεις – Political Stencil» (εκδόσεις «Στο περιθώριο») περιλαμβάνει εκατοντάδες «πατήματα» της ομάδας με στένσιλ, μεγάλα νόμιμα και «παράνομα» γκράφιτι, καθώς και ατομικές παρεμβάσεις σε διαφημιστικές πινακίδες, από το 2014 μέχρι σήμερα. Περιλαμβάνει επίσης τις ατομικές δουλειές των ατόμων που έχουν περάσει ή αποτελούν ακόμη μέρος της τωρινής σύνθεσης. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα, αναζητήστε το.

Η σελίδα τους στο fb: www.facebook.com/politicalstencil

89

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση