Καταγγέλλουν τον ΟΗΕ για στέρηση τροφής σε πρόσφυγες στη Λιβύη

Καταγγέλλουν τον ΟΗΕ για στέρηση τροφής σε πρόσφυγες στη Λιβύη

Ο Guardian αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες ● Σταματά την διανομή τροφή σε διαμετακομιστικό κέντρο του ΟΗΕ στη χώρα της Αφρικής ● Προσπάθεια εξαναγκασμού των προσφύγων να αποχωρήσουν από τον χώρο.

Καταγγελίες κατά των Ηνωμένων Εθνών για άρνηση παροχής τροφής σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που στεγάζονται σε κέντρο φιλοξενίας του ΟΗΕ στην Τρίπολη, πρωτεύουσα της Λιβύης.

Μία ομάδα περίπου 400 ανθρώπων που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις από το κέντρο κράτησης Αμπού Σαλίμ που βρίσκεται στα νότια της χώρας, έχουν μείνει χωρίς τρόφιμα εδώ και εβδομάδες.

Ανάμεσά τους βρίσκονται 100 ανήλικοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ο οποίος αναφέρει ότι «πεθαίνουν της πείνας», καθώς έχει σταματήσει η παροχή τροφής εδώ και εβδομάδες. Ο ΔΟΜ επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη θύματα, καθώς οι πρόσφυγες έχουν καταφέρει να βρουν λίγη τροφή από άλλα σημεία του κέντρου κράτησης.

Ο Guardian επισημαίνει ότι έχει δει εσωτερικά έγγραφα που δείχνουν ότι η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες σχεδιάζει να σταματήσει την παροχή τροφής για 600 πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους επιζήσαντες από βομβαρδισμούς, βασανιστήρια, καταναγκαστική εργασία και άλλες σκληρές καταστάσεις.

Η πλειονότητα έχει ήδη προσπαθήσει να φτάσει στην Ευρώπη περνώντας τη Μεσόγειο, όμως η λιβυκή ακτοφυλακή, με την αρωγή της Ε.Ε., τους επέστρεψε στην Τρίπολη.

Σε έγγραφο, που κυκλοφόρησε μεταξύ στελεχών του ΟΗΕ την Τρίτη, η υπηρεσία αναφέρει ότι θα σταματήσει σταδιακά την παροχή τροφής από τις 31 Δεκεμβρίου. Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι η πληροφορία αυτή δεν πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα πριν από τα μέσα Δεκέμβρη, όταν περισσότεροι από 230 άνθρωποι θα έχουν απελαθεί στις χώρες τους ώστε να μην υπάρξουν εντάσεις.  Μετά, το κέντρο φιλοξενίας θα πάψει να χρησιμοποιείται ως διαμετακομιστικό κέντρο μέχρι οι πρόσφυγες που θα παραμείνουν εκεί να «φύγουν οικειοθελώς».

Η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις υπηρεσίες καθαριότητας στο κέντρο, κυρίως για να «αποτραπεί ο κίνδυνος να υπάρξουν ελαττωματικές ή χαλασμένες τουαλέτες και λουτρά». Επίσης η κλινική του χώρου θα συνεχίσει να λειτουργεί.

Ενας από τους εργαζομένους του κέντρου με γνώση της κατάστασης μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας στη βρετανική ιστοσελίδα και σημειώνει ότι «Προσπαθούν να τους αναγκάσουν να φύγουν από το κέντρο στερώντας τους την τροφή. Παρακρατούν βοήθεια εσκεμμένα για να τους πιέσουν».

Η ομάδα που θα επηρεαστεί από την κατάσταση αυτή είναι 400 επιζώντες από τον βομβαρδισμό του στρατοπέδου κράτησης τις Τατζούρα (στις 3 Ιουλίου) όπου τουλάχιστον 53 πρόσφυγες και μετανάστες σκοτώθηκαν.

Μετά την αεροπορική επίθεση εκατοντάδες επιζώντες παρέμειναν στο κέντρο κράτησης και πραγματοποίησαν απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη βοήθειας. Τελικά περπάτησαν δεκάδες μίλια μέχρι να φτάσουν στις εγκαταστάσεις της Τρίπολης, όπου τους ενημέρωσαν πως οι αιτήσεις τους για αναχώρηση από τη Λιβύη δεν πρόκειται να εξεταστούν εάν δεν συμφωνήσουν να αποχωρήσουν από το συγκεκριμένο κέντρο.

Ένας από τους επιζώντες της Τατζούρα είπε στον Guardian αυτή την εβδομάδα ότι εάν τους αναγκάσουν να φύγουν θα είναι ένα «επικίνδυνο σενάριο». Οι πρόσφυγες φοβούνται ότι θα εξαναγκασθούν να ενταχθούν στις ένοπλες ομάδες που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ή ότι θα πέσουν θύματα απαγωγής από διακινητές. Άλλοι που έχουν δεχθεί την πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας να λάβουν χρήματα ώστε να αποχωρήσουν από την Τρίπολη καταγγέλλουν ότι οι πληρωμές δεν είναι αρκετές και διατρέχουν ακόμη κίνδυνο.

Ένας άνδρας από την Ερυθραία, ο οποίος πρόσφατα απελευθερώθηκε από το κέντρο κράτησης Τρικ Αλ Σίκα, πυροβολήθηκε την περασμένη εβδομάδα από άνδρες με αστυνομικές στολές που, όπως ανέφερε, προσπάθησαν να τον ληστέψουν.

«Ακόμη και τώρα δεν δίνουν τροφή, νομίζω το κάνουν επίτηδες» γράφει το μήνυμα πρόσφυγα από την Ερυθραία προς τη βρετανική εφημερίδα. «Όλοι υποφέρουν και είναι αγχωμένοι και έχουμε όλοι αποφασίσει να μείνουμε εδώ μέχρι να μας διώξουν με τη βία επειδή γιατί παραμένουμε αντιμέτωποι με trafficking, βασανιστήρια και βία» συμπλήρωσε.

Στις 11 Νοέμβρη ο Guardian έστειλε email προς το γραφείο Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες διατυπώνοντας ερωτήματα για το περιστατικό, όμως δεν έλαβε απάντηση από την υπηρεσία.

Το εσωτερικό έγγραφο του ΟΗΕ αναφέρει ότι αφού η υπηρεσία σταματήσει να χρησιμοποιεί τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ως διαμετακομιστικό κέντρο, το μέρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως «ανοιχτό κέντρο» για πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν φυλακιστεί στο παρελθόν σε κέντρα κράτησης, όμως υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια στο τραπέζι.

Αυτά περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο η λιβυκή υπηρεσία κατά της παράνομης μετανάστευσης να εισβάλει στον χώρο και να εκδιώξει με τη βία τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο, ή να μετατραπεί ο χώρες σε κέντρο κράτηση χωρίς, όμως, την εποπτεία του ΟΗΕ.

Η υπηρεσία κατά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών της «Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» της Τρίπολης, την οποία στηρίζει ο ΟΗΕ, φαινομενικά έχει υπό την εποπτεία της ένα μεγάλο δίκτυο από κέντρα κράτησης, όμως στην πραγματικότητα αυτά ελέγχονται από πολιτοφυλακές. Σε αυτά τα κέντρα έχουν υπάρξει φρικτές καταγγελίες για κακοποίηση, βιασμούς, εργασιακή εκμετάλλευση και άρνηση ιατρικής φροντίδας.

Το διαμετακομιστικό κέντρο του ΟΗΕ εγκαινιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη μετά βαΐων και κλάδων. «Το άνοιγμα αυτού του κέντρο, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, έχει τις δυνατότητες να σώσει ζωές. Προσφέρει άμεση προστασία και ασφάλεια για ευάλωτους πρόσφυγες που χρειάζονται άμεση εκκένωση και είναι μια εναλλακτική στα κέντρα κράτησης για εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Λιβύη» δήλωνε τότε ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι.

πηγή:efsyn.gr

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση