Κερκ Ντάγκλας: Lonely Are the Brave

Κερκ Ντάγκλας: Lonely Are the Brave

Του Νίνου Φένεκ Μικελίδη

«Lonely Are the Brave» («Μοναχικοί είναι οι γενναίοι») ήταν ο τίτλος μιας από τις καλύτερες ταινίες του Κερκ Ντάγκλας, που πέθανε προχτές σε ηλικία 103 χρονών. Ταινία (με ελληνικό τίτλο «Ασύλληπτος επαναστάτης») που ο ίδιος ο Ντάγκλας θεωρούσε, πολύ δίκαια, την καλύτερή του.

Μοναχικός και γενναίος ήταν πράγματι και ο ίδιος. Γιος ενός φτωχού Εβραίου ρακοσυλλέκτη (όπως έγραφε το 1988 στην αυτοβιογραφία του «The Ragman’s Son»), φτωχός σε νεαρή ηλικία, που έκανε διάφορες δουλειές (μποξέρ, γκαρσόνι που έπλενε πιάτα, διανομέας εφημερίδων και διάφορες άλλες), μοναχικός όπως ο γερασμένος καουμπόη στο γουέστερν του Ντέιβιντ Μίλερ, γενναίος απέναντι σε ένα Χόλιγουντ που αρνιόταν να αναγνωρίσει το ταλέντο του, σε μια σειρά σημαντικών ταινιών που γύρισε στη διάρκεια της εκεί καριέρας του, τη στιγμή που αρκετοί ρόλοι του – κι αναφέρω δυο από τους καλύτερους, εκείνους στις ταινίες, το «Σταυροί στο μέτωπο» του Κιούμπρικ και «Ασύλληπτος επαναστάτης» του Μίλερ – άξιζαν το Όσκαρ ερμηνείας.

Για να το απονείμουν τελικά, το 1996, το Όσκαρ παρηγοριάς για το σύνολο της προσφοράς του – βραβείο που έδωσαν και δίνουν και σε άλλους αδικημένους καλλιτέχνες τους (Τσάπλιν, Χίτσκοκ, κ.ά.)…

Αλλά και γενναίος όταν αποφάσισε μόνος του να διαλύσει και επίσημα το «κυνήγι των μαγισσών» που είχε ξεκινήσει δέκα περίπου χρόνια πιο πριν η επιτροπή του Μακάρθι, πείθοντας τον Κιούμπρικ και την εταιρία παραγωγής να αναφέρει το όνομα του μαυροπινακισμένου σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο στους τίτλους της ταινίας του, «Σπάρτακος».

Το ότι ο Τράμπο ήταν ο σεναριογράφος και στο γουέστερν «Ασύλληπτος επαναστάτης» μας λέει πολλά. Ταινία που τοποθετούσε ένα μοναχικό καουμπόη, εκπρόσωπο ενός παλιού ανεξάρτητου τρόπου ζωής και μιας παράδοσης ελευθερίας, απέναντι σε ένα υποτιθέμενο, καταστροφικό στην πραγματικότητα για το άτομο, πολιτισμό.

Κι αν ο ίδιος ο Ντάγκλας κατάφερε να επιβιώσει (γλύτωσε από έκρηξη στη διάρκεια του πολέμου, επέζησε από πτώση ελικοπτέρου, είχε βηματοδότη από το 1986 και έπαθε έμφραγμα το 1995), ο καουμπόη ήρωας του τελικά σκοτώνεται στο φινάλε ειρωνικά από μια νταλίκα όταν προσπαθεί να διασταυρώσει τον αυτοκινητόδρομο… Ένας μοναχικός καουμπόη Lonely against the system. Τώρα πια, ο Κερκ πέρασε στην άλλη πλευρά, μαζί με άλλους μοναχικούς ήρωες-σταρ της εποχής του (Μπαρτ Λάνκαστερ, Γκρέγκορι Πεκ, Στιβ ΜακΚουίν…)

Πηγή: https://www.enetpress.gr

140

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση