Συζητήθηκε το αίτημα της Γαλλίας για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αφρική

Συζητήθηκε το αίτημα της Γαλλίας για αποστολή Ελλήνων στρατιωτών στην Αφρική

Θετικά φαίνεται πως αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τη συμμετοχή Ελλήνων στρατιωτών σε στρατιωτικές επεμβάσεις της Γαλλίας στην Αφρική, αίτημα που συζητήθηκε στις συναντήσεις που είχε σήμερα στην Αθήνα η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Ζήτησα από τον Έλληνα ομόλογό μου να εξετάσει τη συστράτευση, σε σημαντικό επίπεδο, των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επί του εδάφους στην Αφρική», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός και πρόσθεσε πως «η υποψηφιότητα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Παρέμβασης εξετάζεται με ενδιαφέρον από τη Γαλλία και από το Κολέγιο των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας». Φαίνεται πως η ελληνική στρατιωτική αποστολή στην Αφρική θα προκύψει μέσα από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης» μιας και η κυβέρνηση ζήτησε την ένταξη της Ελλάδας σε αυτή.

Όπως είπε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την προοπτική εξέλιξης των Ευρωπαϊκών Αμυντικών Πρωτοβουλιών και τη συμμετοχή των χωρών μας σε αυτές, με ιδιαίτερη έμφαση στη «Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation – PESCO)», καθώς επίσης και στη γαλλικής έμπνευσης, «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης (European Intervention Initiative – EI2)», της οποίας θέλουμε να γίνουμε κι εμείς ενεργό μέλος».

Η «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Επέμβασης» είναι ένας μηχανισμός στρατιωτικών επεμβάσεων όπως άλλωστε ευθέως εμφάνιζε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Le Figaro» η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας. Έλεγε χαρακτηριστικά τον Ιούνιο του 2018 η Φλοράνς Παρλί πως «εάν χρειαζόταν να διεξαγάγουμε μια επιχείρηση παρόμοια με τη «Σερβάλ» στο Μαλί το 2013, θα θέλαμε να μπορούμε να τη φέρουμε σε πέρας με τη συμμετοχή πολλών ακόμη χωρών», αλλά «οι χρόνοι λήψης αποφάσεων στο πλαίσιο της ΕΕ είναι ακόμη πολύ αργοί, λαμβανομένης υπόψη της επείγουσας φύσης που μπορεί να έχει μια κρίσιμη κατάσταση σε μια χώρα όπου οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι παίζεται ένα κρίσιμο διακύβευμα για την ασφάλειά τους».

Το όλο θέμα σχετίζεται με την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Ήδη η Ελλάδα στηρίζει με τις φρεγάτες «Σπέτσαι» και «Ψαρά» το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», ενώ σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό «η συνεργασία θα επεκταθεί και στον εναέριο χώρο και σας επιβεβαιώνω την παρουσία των γαλλικών αεροσκαφών “Rafale” στην Ελλάδα, τον ερχόμενο Μάιο, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2020»». Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς ο Ν. Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως συζητήθηκε «η προμήθεια σύγχρονων φρεγατών τύπου “Belhαrra”, η τεχνική υποστήριξη των Α/Φ «Μιράζ» και των Ε/Π ΝΗ-90».

Σε ό,τι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο και τα πολεμικά πλοία της Γαλλίας η Φλοράνς Παρλί δήλωσε πως βρίσκονται εκεί «για να ανταποκριθούμε στην ανάγκη αποτρεπτικής παρουσίας ώστε να αποφύγουμε τη διεξαγωγή επιχειρήσεων γεωτρήσεων σε ζώνες που δεν είναι αναγνωρισμένες ως τουρκικές ζώνες».

Πηγή:https://www.902.gr

33

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση