Πώς ένα κρούσμα κορωνοϊού στην Καρδίτσα έδωσε έναυσμα για ξενοφοβικό παραλήρημα

Πώς ένα κρούσμα κορωνοϊού στην Καρδίτσα έδωσε έναυσμα για ξενοφοβικό παραλήρημα

της Χαράς Στεργίου

Την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 στην Καρδίτσα επιβεβαιώνεται το πρώτο κρούσμα Κορονοϊού και αφορά σε μετανάστη που διαμένει στην πόλη μέσω του προγραμματος Εstia (Πρόγραμμα Στήριξης Έκτακτης Ανάγκης για την Ένταξη και τη Στέγαση) για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Πρόκειται για έναν 48χρονο άντρα από το Καμερούν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας σειράς ξενοφοβικών αντιδράσεων είναι δημοσιεύματα (πρωτοσέλιδα εφημερίδων και διαδικτυακές εφημερίδες) κυρίως του εντύπου “Η Αλήθεια” αλλά και “Ο Νέος Αγών”,  HYPERLINK «http://karditsapress.gr»karditsapress.gr μεταξύ άλλων. (Παρατίθενται οι σύνδεσμοι όπου μπορεί να διαβάσει κανείς όσα γράφονται αλλά και το οπτικό υλικό – ψηφιακά banners – των δημοσιεύσεων που αποδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον τρόπο που επικοινωνήθηκε αυτό το συμβάν.)

Μια τέτοια συγκυρία δε θα μπορούσε παρά να είναι ενδεικτική της ξενοφοβικής πραγματικότητας μιας μικρής τοπικής κοινότητας αλλά και της γενικότερης ξενοφοβικής τάσης. Ακόμη περισσότερο, η ρητορική των τοπικών ΜΜΕ φαίνεται πως ενισχύει ανάλογες αντιδράσεις, κανονικοποιεί και εγκαθιδρύει το είδος ξενοφοβικού λόγου. Για όσους βιαστούν να αποκαλέσουν τα δημοσιεύματα ως αφελή ελλείψει πολιτικής ορθότητας θα απαντούσε κανείς: μακάρι να περιοριζόταν μόνο σε αυτό. Όσο τα δημοσιεύματα του τύπου πληθαίνουν, η αναπαραγωγή ξενοφοβικού λόγου από τα τοπικά ΜΜΕ βαθαίνει τις διακρίσεις με βάση την καταγωγή, στοχοποιεί και ενισχύει κάθε ιδεοληψία περί “μιαρότητας των ξένων”, ιδιαίτερα τώρα στην πανδημική φάση, χωρίς κανένα σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Τα δημοσιεύματα αυτά είναι η πυροδότηση της σκανδάλης για την ανάδειξη ρατσιστικής λεκτικής συμπεριφοράς και ιδεοληψιών που από καιρό επικρατούν στην τοπική κοινωνία.

Τα δημοσιεύματα

Ο 48χρονος επισκέπτεται το Νοσοκομείο Καρδίτσας την Τρίτη 14 Απριλίου. Την ίδια μέρα το νοσοκομείο ειδοποιείται ότι  HYPERLINK «https://neosagon.gr/48xronos-karmeroun-karditsa-krousma-nosokomeio/» “Επίκειται η προσέλευση αλλοδαπού με πόνο στο δόντι. Ο πρώτος άνθρωπος διαφορετικού χρώματος και γλώσσας που έφτασε στο νοσοκομείο θεωρήθηκε ότι είναι ο “διαφορετικός” τον οποίον περίμεναν. Όπως προκύπτει, ένας αλλοεθνής που προτρέπεται προς εξέταση μπορεί να είναι μόνο ένας και μάλιστα χωρίς ονοματεπώνυμο. Η αναγνώρισή του δεν συνίσταται σε ονοματεπώνυμα. Όπως επίσης, αποτελεί ανθρώπινο φορτίο προς “διαχείριση” μέσω φορέων όπου η έννοια της διαχείρισης ξεπερνά την σημασία της ως συντονισμός μιας κατάστασης, ιδιαίτερα όταν κανείς δεν σε αναγνωρίζει με το όνομα σου αλλά από το χρώμα σου. Πόσο, λοιπόν, μπορεί να υποτιμηθεί η αξία της ανθρώπινης προσωπικότητας και μάλιστα στο επίπεδο του καθημερινού βίου; 

Τα δημοσιεύματα χαρακτηρίζονται από συνεχείς αναφορές και διευκρινίσεις περί καταγωγής ( HYPERLINK «https://neosagon.gr/48xronos-karmeroun-karditsa-krousma-nosokomeio/»“Ο Καμερουνέζος”,  HYPERLINK «https://neosagon.gr/48xronos-karmeroun-karditsa-krousma-nosokomeio/»“Εισαγόμενο το πρώτο κρούσμα στην Καρδίτσα”), την ξενοφοβική χρήση του λόγου, την οπτικοποίηση αυτών των υποτιμητικών φράσεων με έμφαση στην καταγωγή όπως τα ψηφιακά banner  HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3959-43-apo-to-kameroyn-se-karantina-stin-karditsa»“Καρδίτσα ή Παροικία του Καμερούν;” και  HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3950-30-atoma-taksidepsan-sto-idio-leoforeio»“30 άτομα ταξίδεψαν στο λεωφορείο με τον Αφρικανό”. Ενώ έχει πραγματοποιηθεί και η υπέρβαση του ιατρικού απορρήτου σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπου νοσοκομειακός υπάλληλος δίνει πληροφορίες και λεπτομέρειες για την επίσκεψη του ασθενούς ενισχύοντας την στοχοποίησή του.

Η επικινδυνότητα “αυτών των ανθρώπων” ( HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3949-o-allodapos-apo-to-kameroyn-emene-me-allous-6-sto-kentro-tis-karditsas»Πόσο επικίνδυνοι μπορεί να γίνουν αν δεν ελέγχει κανείς τις κινήσεις τους;), τα ερωτήματα  HYPERLINK «https://www.karditsapress.gr/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/19-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1/33408-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%80%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B5%CE%BC%CE%B1-%E2%80%93%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AE%CF%81%CE%B8%CE%B5-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%8A%CE%BF»“Πώς ταξίδεψε ένας αλλοδαπός σε άλλη πόλη εν μέσω πανδημίας και ενώ υπάρχει η σχετική απαγόρευση;”, οι γενικευμένες υπόνοιες μιαρότητας που όπως αποδεικνύεται δεν περιορίζονται στην συγκυρία της πανδημίας, καθώς και οι αναξιοπρεπείς περιγραφές ενός ανθρώπου που ανεύθυνα “περιφέρεται” σε τμήματα του νοσοκομείου, ενώ εκτελεί ιατρικές προτροπές για τις οποίες δεν φέρει καμμία απολύτως ευθύνη, μας οδηγούν να σκεφτούμε αν ένα ύποπτο κρούσμα διαφορετικής καταγωγής θα δεχόταν μια ανάλογη αντιμετώπιση. Την ίδια στιγμή ο 48χρονος δεν δύναται να απαντήσει σε όλα αυτά καθότι είναι αμφίβολο αν έχει γνώση. 

Το εχθρικό αίσθημα μεγάλου μέρους των κατοίκων, το οποίο βλέπουμε να αναπαράγεται και στα τοπικά ΜΜΕ, είναι ανησυχητικό και δεν αφορά στην περίπτωση της πανδημίας αυτής καθαυτής, η οποία ας μην ξεχνάμε ότι στάθηκε ως αφορμή για την έκδοση τέτοιων δημοσιευμάτων. Η θεώρηση των “ξένων” ως προνομιούχων που επωφελούνται παροχών σε βάρος των κατοίκων (σημειώνεται ότι τέτοια προγράμματα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης) οδηγεί παράλληλα σε απλουστεύσεις που διαπράττουν αυτά τα δημοσιογραφικά έντυπα σχετικά την ταυτότητα και τα κριτήρια των αιτούντων ασύλου καταλήγοντας τελικά στη διάδοση παραπλανητικών πληροφοριών. Μια τέτοια ρητορική, όχι μόνο ενισχύει ρατσιστικές συμπεριφορές και την καλλιέργεια του μίσους στην τοπική κοινωνία, αλλά βαθαίνει τις διακρίσεις και αν δεν γνωστοποιηθεί, οι διαστάσεις της λεκτική ξενοφοβικής αντίδραση δεν αργούν να πάρει και άλλη μορφή.

Το κοινωνικό αίσθημα, το δικαίωμα στην μετακίνηση και στην πόλη και τα ΜΜΕ

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων όπως φαίνεται επιζητά την απόδοση ευθυνών και την τιμωρία όσων επέτρεψαν μια τέτοια μετακίνηση του 48χρονου στην Αθήνα μέσω του ΚΤΕΛ Καρδίτσας και την επιστροφή του πριν μια περίπου εβδομάδα που όπως επιβεβαιώνεται είναι ελεγμένη από τις Ελληνικές Αρχές. Το βάρος κατά τους ίδιους πέφτει στον ίδιο τον ασθενή ενώ γενικεύεται σε μια επίθεση για την εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων στην Καρδίτσα.

Ήδη πριν την επιβολή των μέτρων προστασίας από τον ιό, οι διαμένοντες μετανάστες αξιολογούνται από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας ως δικαιούχοι κάποιας επιπρόσθετης ελευθερίας μετακίνησης και χρήσης των δημόσιων χώρων σαν να εξασκούν κάποια παράξενη συνήθεια της οποίας οι ίδιοι ως “γηγενείς” θεωρούν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν εξίσου, παρότι η κυκλοφορία και η απόλαυση των δημόσιων χώρων στην πόλη είναι κοινή για όλους και η απόφαση για την χρήση αυτών παραμένει στο επίπεδο της ατομικής πρωτοβουλίας. Κάτι τέτοιο απορρέει τόσο από την κοινωνική εμπειρία στην πόλη της Καρδίτσας, μαρτυρίες, απόψεις ενός μέρους κατοίκων, από τα τελευταία άρθρα τοπικών εφημερίδων — για να μη μιλήσουμε για την ανεξέλεγκτη φοβική έκφραση στα κοινωνικά δίκτυα — και κυρίως από τη δομή του κοινωνικού συναισθήματος που κανείς μπορεί να ιχνογραφήσει τη δεδομένη χρονική στιγμή και το οποίο εστιάζει σε μια εκδικητική στάση ορισμένων πολιτών με συμπλεγματικά αισθήματα ξενοφοβίας.

Για όσους διαβάσουν αυτό το κείμενο θεωρώντας ότι η χρήση ενός τέτοιου λόγου αποτελεί μια ομαλή αντίδραση νόμιμης άμυνας, και ακόμη περισσότερο προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όσο κι αν υποστηρίζουν ότι “Δεν έχουμε τίποτα με τους ανθρώπους”, την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον σκοπό και την αφορμή των δημοσιευμάτων τους, δηλαδή την δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην πόλη. Υποτιμούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων αναφέρονται — κάτι που εκτός της κατοχύρωσής του ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, και για να μιλήσουμε στην εμμονικά νομοταγή τάση της εποχής και των δημοσιευμάτων, αποτελεί και αίτημα του Ελληνικού Συντάγματος για όλους —  ενώ ενισχύουν φαινόμενα μίσους. Και αυτό μοιάζει σαν μια τρομακτική ευθύνη που καμία διάθεση για “άμυνα” δεν μπορεί να εξισορροπήσει. 

Σύνδεσμοι: 

 HYPERLINK «https://neosagon.gr/48xronos-karmeroun-karditsa-krousma-nosokomeio/»https://neosagon.gr/48xronos-karmeroun-karditsa-krousma-nosokomeio/ 

 HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3959-43-apo-to-kameroyn-se-karantina-stin-karditsa»https://www.alithianews.gr/topika/news/3959-43-apo-to-kameroyn-se-karantina-stin-karditsa 

 HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3949-o-allodapos-apo-to-kameroyn-emene-me-allous-6-sto-kentro-tis-karditsas»https://www.alithianews.gr/topika/news/3949-o-allodapos-apo-to-kameroyn-emene-me-allous-6-sto-kentro-tis-karditsas 

https://www.karditsapress.gr/ενημερωση/19-καρδιτσα/33408-καρδίτσα-απίστευτο-μπέρδεμα-–περίμεναν-αλλοδαπό-με-πονόδοντο-και-ήρθε-άλλος-με-κορωνοϊο

 HYPERLINK «https://www.alithianews.gr/topika/news/3963-vrethikan-oloi-oi-synepivates-tou-kamerounezou»https://www.alithianews.gr/topika/news/3963-vrethikan-oloi-oi-synepivates-tou-kamerounezou 

 

 

Υπογράψτε την καμπάνια.
Όχι στις πολιτικές εξόντωσης
Κλείστε τα στρατόπεδα – φυλακές!

https://www.change.org/na_kleisoun_ta_stratopeda_fylakes

664

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση