Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες

Ειρηνική κατάληψη δομής από πρόσφυγες

Χτεσινή εικόνα από το Βαγιοχώρι
Διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές αποφάσεις εκδίωξής τους, για τις τεράστιες καθυστερήσεις εξέτασης των αιτημάτων ασύλου καθώς και για τη μη ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών που είναι ηλικίας δημοτικού σχολείου ● Ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Γρεβενά αλλά και κινήσεις αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη.

H πρώτη κατάληψη δομής από πρόσφυγες έγινε χθες στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης. Εκδιώκοντας όλους τους ανθρώπους των υπηρεσιών (ΔΟΜ, ΜΚΟ, εκπαιδευτικούς) που δραστηριοποιούνται στη δομή, οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται πρώτα για τις κυβερνητικές αποφάσεις εκδίωξης από τη δομή όσων πήραν άσυλο, για τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις των διαδικασιών εξέτασης των άλλων αιτημάτων ασύλου, αλλά και για τη μη ένταξη στην εκπαιδευτική διαδικασία των παιδιών που είναι ηλικίας δημοτικού σχολείου. Δεν υπήρξε καμιά ένταση, στον καταυλισμό εισήλθε μόνο γιατρός του ΕΟΔΥ για να εξετάσει γυναίκα που είχε πρόβλημα υγείας και η αστυνομία παρακολουθούσε διακριτικά τον χώρο.

Στο Βαγιοχώρι βρίσκονται αυτή τη στιγμή 770 άτομα, στην πλειονότητά τους αφγανικής καταγωγής, καθώς και Σύροι, Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί. Οι 150 -κυρίως μονογονεϊκές οικογένειες- με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά θα πρέπει να αρχίσουν να αποχωρούν τη Δευτέρα αφού έχουν πάρει άσυλο και η αγωνία τους για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη μπροστά στο ενδεχόμενο να ξαναβρεθούν άστεγοι σε δρόμους και πλατείες.

Οι υπόλοιποι 620 δηλώνουν πολύ θυμωμένοι διότι η καθυστέρηση των διαδικασιών εξέτασης του αιτήματος για άσυλο είναι τέτοια που για πολλούς το ραντεβού εξέτασης έχει οριστεί για το… 2022! Διατυπώνονται και πολλά παράπονα για τη συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ασύλου.

Ανεμβολίαστα παιδιά

Πρόβλημα υπάρχει επίσης με κάποια από τα εκατοντάδες παιδιά (είναι πάνω από 200 αυτά του καταυλισμού) που παραμένουν ανεμβολίαστα από τον ΕΟΔΥ και παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους αρμόδιους. Μεγαλύτερο είναι το εκπαιδευτικό ζήτημα διότι, ενώ περίπου 50 παιδιά πηγαίνουν κανονικά στο γυμνάσιο και λειτουργεί το νηπιαγωγείο εντός της δομής, 120 παιδιά δεν πηγαίνουν στο δημοτικό διότι μέχρι τώρα υπήρχε πρόβλημα για το οίκημα που θα τα στέγαζε.

Βρέθηκε η λύση να ανοίξει ξανά το κλειστό δημοτικό σχολείο της Νυμφόπετρας, αλλά, παρά την αρχική συνηγορία του δήμου, υπήρξαν υπόγειες αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες που δεν συμφωνούσαν με μια τέτοια εξέλιξη – με τα γνωστά επιχειρήματα ακροδεξιάς κοπής. Εχει λοιπόν ενδιαφέρον πώς πρόκειται να διαχειριστεί αυτά τα δεδομένα ο διοικητής της δομής Γιώργος Τσαούσης, ο οποίος θυμίζουμε ότι ως δικηγόρος ασχολούμενος με το μεταναστευτικό εδώ και πολλά χρόνια είναι ίσως ο μόνος σχετικός με το πρόβλημα από τους 32 συνολικά νέους διοικητές των προσφυγικών δομών.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση βρίσκει διαρκώς μπροστά της τα αγκάθια που έσπειρε η ίδια όλο το προηγούμενο διάστημα. Τα τελευταία αντιπροσφυγικά μηνύματα εστάλησαν από τα Γρεβενά. Την αντίθεσή του στην προοπτική έλευσης νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών στους ξενώνες και στα ξενοδοχεία του ορεινού όγκου των Γρεβενών εξέφρασε, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Δασταμάνης, δηλώνοντας ότι «δεν θα δεχτούμε ούτε έναν πρόσφυγα παραπάνω».

Είχε προηγηθεί ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γιάτσιος που στον ίδιο τόνο έλεγε πως «η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί καθώς η ροή προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας είναι ανεξέλεγκτη και δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση περιορισμού των ελεύσεών τους».

Στην αντίθετη κατεύθυνση, μεγάλη κινητικότητα υπάρχει τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη Θεσσαλονίκη από ομάδες και συλλογικότητες που ασχολούνται με το προσφυγικό και ετοιμάζονται, όπως μπορούν, για να αντιμετωπίσουν πιθανό κύμα ανέστιων προσφύγων μετά την εξαγγελία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ότι θα εκδιωχθούν από δομές και σπίτια του προγράμματος «Εστία». Εχουν ήδη προγραμματιστεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από δομές μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Πηγή:https://www.efsyn.gr/

35

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση