Τζο Μπάιντεν για αστυνομική βία – “Να τους πυροβολούν στα πόδια κι όχι στην καρδιά”

Τζο Μπάιντεν για αστυνομική βία – “Να τους πυροβολούν στα πόδια κι όχι στην καρδιά”

Να πυροβολούν … με προσοχή κάλεσε ουσιαστικά τους αστυνομικούς ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τη “λύση” στην αστυνομική βία βρήκε ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, μιλώντας τη Δευτέρα σε εκπροσώπους της μαύρης κοινότητας του Γουίλμινγκτον στην πολιτεία του Ντέλαγουερ. Με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις διαδηλώσεις που έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν πρότεινε οι αστυνομικοί να εκπαιδεύονται στο να πυροβολούν στα πόδια (όπου φυσικά υπάρχει η μηριαία αρτηρία που αν κοπεί έχει μοιραία κατάληξη) και όχι στην καρδιά για να μειωθούν οι απώλειες ανθρώπινων ζωών.

“Υπάρχει η ιδέα αντί να καθόμαστε να διδάξουμε στον αστυνομικό πως όταν υπάρχει κάποιο άοπλο άτομο, που έρχεται κατά πάνω τους με μαχαίρι ή κάτι άλλο, να τον πυροβολούν στο πόδι, αντί για την καρδιά. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν ν’ αλλάξουν”.

Είναι προφανές ότι οι αστυνομικοί γνωρίζουν πολύ καλά πώς και πού να σημαδεύουν κι ο λόγος που τόσο συχνά καταφεύγουν σε δολοφονική βία (που δεν περιλαμβάνει μόνο όπλα, όπως δείχνει η υπόθεση τόσο του Τζορτ Φλόιντ όσο και του Έρικ Γκάρνερ παλιότερα, που υπέστησαν πνιγμό από αστυνομικούς) είναι ακριβώς γιατί το νομοθετικό πλαίσιο τους δίνει ευρύτατα αυτή τη δυνατότητα, ενώ και οι όποιες υπερβάσεις σπανίως καταλήγουν σε δικαστικές αίθουσες, πολλώ δε μάλλον σε καταδικαστική απόφαση.

Εξάλλου ο Μπάιντεν υπήρξε επί οχτώ χρόνια αντιπρόεδρος του Μπάρακ Ομπάμα, όταν υπήρχε άπλετος χρόνος έστω και για στοιχειώδεις μεταρρυθμίσεις, που δε θα μπορούσαν βέβαια να λύσουν οριστικά το πρόβλημα, που είναι το ίδιο το σύστημα που γεννά το ρατσισμό και την εκμετάλλευση. Αντ’ αυτού είδαμε έκρηξη της δολοφονίας μαύρων κι έγχρωμων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να γεννηθεί το κίνημα Black Lives Matter. Από έναν άνθρωπο που άσκησε εξουσία και στην πραγματικότητα αποτελεί μέρος του προβλήματος είναι ακόμα πιο εξοργιστικό να ακούγονται προτροπές τύπου “να τους πυροβολείτε, αλλά με το μαλακό”.

Η στάση Μπάιντεν είναι φυσικά αποτέλεσμα της γενικότερης αμηχανίας των Δημοκρατικών απέναντι στα γεγονότα των ημερών, αφού αφενός δε θέλουν να αποξενώσουν τα πλήθη των διαδηλωτών και όσων τους στηρίζουν καθώς αποτελούν ικανότατα μέρος της εκλογικής βάσης (τουλάχιστον δυνάμει, καθώς ως γνωστόν μεγάλο μέρος των πιο αποκλεισμένων στρωμάτων δεν πηγαίνει να ψηφίσει), αφετέρου δε θέλουν να τρομάξουν και το πιο “μετριοπαθές” μεσοαστικό τους ακροατήριο.

Το στρατόπεδο του προέδρου Τραμπ εκμεταλλεύεται από την πλευρά του στο έπακρο επικοινωνιακά την επαμφοτερίζουσα τακτική και ρητορική των αντιπάλουν του, προβάλλοντας το Μπάιντεν ως “μαριονέτα ακροαριστερών” που ονειρεύονται να υπονομεύσουν το νόμο και την τάξη στις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό προβάλλουν με υστερικές κραυγές το γεγονός ότι μέλη της εκλογικής του καμπάνιας δωρίζουν χρήματα σε ομάδες που πληρώνουν εγγυήσεις συλληφθέντων στα πλαίσια των διαδηλώσεων.

Ο ίδιος ο Τραμπ παρουσίασε αυτές τις δωρέες ως “οικονομική στήριξη στο χάος που βλάπτει αθώους ανθρώπους και καταστρέφει αυτά που καλοί άνθρωποι πέρασαν τη ζωή τους για να χτίσουν”.

πηγή:.katiousa.gr

196

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση