Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατά του ρατσισμού: “Ντρέπομαι για όσα έχουν κάνει οι λευκοί στους μαύρους”

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα κατά του ρατσισμού: “Ντρέπομαι για όσα έχουν κάνει οι λευκοί στους μαύρους”

“Όλες οι κινήσεις είναι θετικές, αλλά πρέπει να το δείξουμε με πράξεις. Δε συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Οι λευκοί πρέπει να απολογηθούν για τον ρατσισμό”.

Η Πρέμιερ Λιγκ πάτησε το κουμπί της επανεκκίνησης, και ο Γκουαρδιόλα, ως προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι, βρέθηκε μπροστά στις κάμερες για δηλώσεις, λίγο μετά την άνετη επικράτηση της ομάδας του επί της Άρσεναλ. Εκεί κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το κίνημα Black Lives Matter και τις αντίστοιχες κινήσεις-πρωτοβουλίες των παικτών.

“Πρέπει να στείλουμε χιλιάδες εκατομμύρια μηνύματα για τους μαύρους, για όσα κάναμε 400 χρόνια σε αυτούς τους αξιαγάπητους ανθρώπους. Ντρέπομαι για όσα έχουν κάνει οι λευκοί στους μαύρους. Πώς μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι είναι διαφορετικός από τους άλλους, απλά επειδή γεννήθηκε με άλλο χρώμα δέρματος; Όλες οι κινήσεις είναι θετικές, αλλά πρέπει να το δείξουμε με πράξεις. Δε θα λυθεί το πρόβλημα σε λίγες ημέρες, αλλά πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να δείξουμε ότι είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα. Δε συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα για τους μαύρους, που δεν έχουμε κάνει ως τώρα”.

 

Μετά από λίγα λεπτά έκανε παρόμοιες δηλώσεις για το ίδιο ζήτημα, λέγοντας πως οι λευκοί πρέπει να απολογηθούν για το αίσχος του ρατσισμού.

Είναι σαφές πως όλα αυτά γίνονται με την έγκριση της διοργανώτριας αρχής. Ο Γκουαρδιόλα ερωτάται σχετικά από τους δημοσιογράφους, ενώ και στην αρχή της αναμέτρησης, οι παίκτες των δύο ομάδων γονάτισαν συμβολικά, σε μια κίνηση που παραπέμπει ευθέως στο κίνημα Black Lives Matter.

Είναι επίσης σαφές πως οι διοργανώτριες αρχές ανά τον κόσμο ενδιαφέρονται για τη βιτρίνα τους, να τονώσουν το κοινωνικό τους προφίλ και πως αν δεν ενέκριναν αυτές τις κινήσεις – δηλώσεις, πιθανότατα δε θα γίνονταν. Ακόμα κι έτσι πάντως, ο Γκουαρδιόλα έχει δείξει και στο παρελθόν πως έχει το θάρρος της γνώμης για διάφορα κοινωνικά – πολιτικά ζητήματα (όπως η ανεξαρτησία της Καταλονίας), ενώ δε γίνεται να περάσει απαρατήρητη και η “σπόντα” που αφήνει: όλες αυτές οι κινήσεις είναι θετικές, χρειάζεται όμως να το δείξουμε με πράξεις.

Κι εκεί ακριβώς είναι που χωλαίνουν οι καμπάνιες της ΟΥΕΦΑ (κλοτσήστε τον ρατσισμό έξω από το ποδόσφαιρο κτλ) και άλλων αρχών, που δεν έχουν διακόψει ποτέ αγώνα για ρατσιστικά συνθήματα από τις κερκίδες. Περιμένουμε κι εμείς λοιπόν να δούμε πράξεις…

πηγή:katiousa.gr

65

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση