Νέο βίντεο – ντοκουμέντο για παράνομο pushback προσφύγων: «Είμαστε στο νερό, παρακαλούμε βοηθείστε μας»

Νέο βίντεο – ντοκουμέντο για παράνομο pushback προσφύγων: «Είμαστε στο νερό, παρακαλούμε βοηθείστε μας»

Ακόμα μία καταγγελλία για επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, καθώς πρόσφυγας ανέφερε πως η ακτοφυλακή χθες βράδυ κατέστρεψε τη μηχανή φουσκωτού, το οποίο βρισκόταν βόρεια της Λέσβου και πλέον, μετά από αρκετές ώρες εν πλω, κατευθύνθηκε στην Τουρκία.

Όπως φαίνεται στο βίντεο, που έστειλαν οι επιβαίνοντες, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, σε άνθρωπο με τον οποίο ήταν σε επικοινωνία, ο πρόσφυγας απεύθυνε απελπισμένη έκκληση για βοήθεια τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική ακτοφυλακή βρισκόταν κοντά τους αλλά δεν προχώρησε σε διάσωση.

«Τώρα είμαστε στο νερό», «σας παρακαλούμε βοηθήστε μας» είπε επανειλημμένα ο ίδιος.«Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε σε αυτόν τον κόσμο» πρόσθεσε. Τον κίνδυνο που διέτρεξαν οι πρόσφυγες είχε επισημάνει νωρίτερα η ανθρωπιστική οργάνωση Alarm Phone με ανάρτησή της στο Twitter και στη συνέχεια η νορβηγική ΜΚΟ Aegean Boat Report.

«Η ελληνική ακτοφυλακή φέρεται να κατέστρεψε τον κινητήρα στο σκάφος για να σταματήσει από το να φτάσει στη Λέσβο, στη συνέχεια, όπως βλέπετε στο βίντεο, την ρυμούλκησαν προς τα τουρκικά σύνορα, αφήνοντάς τους να είναι αβοήθητοι, εντελώς ανήμποροι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πρακτική είναι παράνομη και ότι συμβαίνει κάθε μέρα στα σύνορα της Ευρώπης» σημειώνει η οργάνωση.

Σε νέο βίντεο ακούγεται πρόσφυγας να αναφέρει πως σκάφη της ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής «φιλονικούν» ανοιχτά σε μικρή απόσταση από το φουσκωτό, ενώ άτομο με το οποίο οι επιβαίνοντες είναι σε επαφή έκανε λόγο και για πυρά.


Το νέο περιστατικό έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά από προηγούμενες επιχειρήσεις του Λιμενικού κατά λέμβων που μετέφεραν πρόσφυγες στις αρχές του μήνα.

178

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση