Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο

Νέο βίντεο εκθέτει τον ελληνικό στρατό για τον θάνατο πρόσφυγα στον Εβρο

Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture ανέλυσε ενδελεχώς τα στοιχεία και τα παρουσιάζει ● Ο φόνος του Αλ Αραμπ και του Μοχάμαντ Γκουλζάρ είναι το αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών. Ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα μια διεξοδική και διαφανής διερεύνηση», υπογράμμισε ο ερευνητής της ομάδας Στέφανος Λεβίδης.

Ενα νέο αποκαλυπτικό βίντεo για τον θάνατο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα Μοχάμαντ Αλ Αραμπ στις 2 Μαρτίου στον Εβρο έδωσε στη δημοσιότητα η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, συνέχεια του οπτικού υλικού τεκμηρίωσης που είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Μαρτίου («Βίντεο-ντοκουμέντο για νεκρό στον Εβρο», «Εφ.Συν.», 5/3/2020).

Το νέο βίντεο φωτίζει με νέα στοιχεία τις συνθήκες του θανάτου από πραγματικά πυρά το πρωί της Καθαράς Δευτέρας, όταν η Αγκυρα καλούσε πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν τα σύνορα και η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοζε το δόγμα της ασύμμετρης απειλής, αναστέλλοντας για ένα μήνα τη Σύμβαση της Γενεύης και αντιμετωπίζοντας τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σαν εισβολείς που επιβουλεύονται την εδαφική κυριαρχία της χώρας.

Το βίντεο αποτυπώνει τη διαδρομή των προσφύγων τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα και τοποθετεί τις κινήσεις τους στο ακριβές σημείο μέσα από γεωγραφικό γεωεντοπισμό πολλών βίντεο και εικόνων. Σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί κοντά στον φράχτη του Εβρου φαίνονται Ελληνες στρατιώτες με αυτόματα πυροβόλα όπλα, ενώ σε βίντεο που τραβήχτηκαν κοντά στο σημείο ακούγονται πυροβολισμοί.

Παράλληλα, τρεις αυτόπτες μάρτυρες τοποθετούν το σημείο της δολοφονίας σε απόσταση 15 – 135 μέτρων από την τοποθεσία των Ελλήνων στρατιωτών, σε μια λωρίδα γης που βρίσκεται παράλληλα με τον φράχτη.

Σημεία από την αυτοψία αναφέρουν ότι ο Αλ Αραμπ χτυπήθηκε από πραγματικά πυρά αλλά και από πλαστικές σφαίρες, ενώ Τούρκοι στρατιώτες δεν φαίνονται σε κανένα από τα βίντεο ή τις εικόνες και μαρτυρίες δεν αναφέρουν την παρουσία τους. «Πιθανότατα Ελληνες στρατιώτες είναι οι υπεύθυνοι» για τον θάνατο του Αλ Αραμπ, καταλήγει η έρευνα.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγε και η έρευνα των Forensic Architecture, Bellingcat και Lighthouse Reports και του «Spiegel» σε συνεργασία με το Pointer (KRO-NCRV) και το SKY News (βλ. «Εγκλημα στον Εβρο στις 4 Μαρτίου», «Εφ.Συν.», 9/5/2020).

«Η δολοφονία του Μοχάμαντ Αλ Αραμπ δεν πρέπει να θεωρείται μεμονωμένο περιστατικό στο πλαίσιο τού πώς η Ελλάδα και η Ε.Ε. φυλάσσουν τα σύνορα με την Τουρκία. Η Forensic Architecture ερευνά παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον Εβρο εδώ και δύο χρόνια, συνεργαζόμενη με ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή. Οι πολιτικές φύλαξης συνόρων συχνά περιλαμβάνουν συστηματική βία κατά αιτούντων ασύλου και αυτή η συμπεριφορά καλύπτεται από τη μόνιμη άρνηση από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις ότι υπάρχει τέτοια βία. Ο φόνος του Αλ Αραμπ και ο φόνος του Μοχάμαντ Γκουλζάρ είναι το αποκορύφωμα των πρακτικών αυτών. Ελπίζουμε να ξεκινήσει άμεσα μια διεξοδική και διαφανής διερεύνηση γι’ αυτόν τον φόνο», υπογράμμισε ο ερευνητής της ομάδας Στέφανος Λεβίδης.

Στη στάση της Ελλάδας, να διαψεύδει μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου την ύπαρξη νεκρού κάνοντας λόγο για fake news ή τουρκική προπαγάνδα, αναφέρθηκε η αναπληρώτρια διευθύντρια της Forensic Architecture, Χριστίνα Βαρβία, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση «υποβαθμίζει τις προσπάθειες απόδοσης ευθυνών, παραβιάζει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών προς την Ελλάδα και προωθεί μια στάση που υπολογίζει το πολιτικό όφελος περισσότερο από τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Μιλώντας στους «Financial Times», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να μιλήσει για τουρκική προπαγάνδα ή να καταφύγει στη ρητορική του εσωτερικού εχθρού, όπως άλλοι υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Εμφανίστηκε όμως να αρνείται αυτό που αποτυπώνεται στις έρευνες και στο οπτικό υλικό, δηλώνοντας ότι δεν έχει «κανένα απολύτως στοιχείο αναφορικά με ό,τι συνέβη στα σύνορα. Πάντα χρησιμοποιούμε αυτό που θεωρούμε “περιορισμένη” βία για να προστατεύσουμε τα σύνορα. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι υπήρξαν πραγματικά πυρά» και προσθέτοντας ότι «έχει ήδη γίνει έρευνα και πάλι δεν έχω περισσότερα στοιχεία».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, τέτοια έρευνα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται η ύπαρξή της.

Πηγή: https://www.efsyn.gr

 

479

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση