Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Στουτγκάρδης απονέμεται στον Τζούλιαν Ασάνζ

Το φετινό Βραβείο Ειρήνης της Στουτγκάρδης απονέμεται στον Τζούλιαν Ασάνζ

Στον Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των Wikileaks ο οποίος βρίσκεται φυλακισμένος εδώ και ένα χρόνο σε φυλακές του Λονδίνου, απονεμήθηκε το Βραβείο Ειρήνης της Στουτγκάρδης για το 2020. Το βραβείο απονέμεται από την οργάνωση Die Anstifter (οι υποκινητές), η οποία καλεί όχι μόνο για προστασία, αλλά και για εφαρμογή του δικαιώματος στην άνευ όρων ελευθερία της ενημέρωσης και του Τύπου.

Η Annette Ohme-Reinicke, πρόεδρος της Die Anstifter, δήλωσε ότι η σκληρή καταστολή κατά του Ασάνζ έχει στραφεί επίσης κατά της πλήρης πολιτικής ενημέρωσης για όλους.

Η Heike Hänsel, βουλευτής και αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke δήλωσε: «Είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό το βραβείο στον Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος υποφέρει λόγω της πολιτικής δίωξης από τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια εξ αιτίας του δημοσιογραφικού του έργου και τώρα κινδυνεύει να εκδοθεί εκεί. Αυτό το βραβείο είναι για την ερευνητική δημοσιογραφία και είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου. Η αναγνώριση της ειρηνευτικής και πολιτικής διάστασης του έργου του ιδρυτή των Wikileaks είναι μια πολύ σημαντική στήριξη για αυτόν. Ενώ η βρετανική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τον Τζούλιαν Ασάνζ σαν κάποιον επικίνδυνο εγκληματία και τον κρατά σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, του απονέμεται αυτός ο φόρος τιμής από την Στουγκάρδη για τις αποκαλύψεις εγκλημάτων πολέμου από τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Περιμένω από την γερμανική κυβέρνηση και την ΕΕ να σταματήσουν να εθελοτυφλούν και να προσφέρουν επιτέλους πολιτικό άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ».

Ο Ασάνζ, που βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, αναμένει την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας για να αποφασιστεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ όπου κατηγορείται για κατασκοπία, ενώ οι συνθήκες κράτησής του έχουν καταγγελθεί ως βασανιστήρια.

Η παρουσίαση του Βραβείου Ειρήνης θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο στην Στουτγκάρδη. Με αυτό το βραβείο η οργάνωση Die Anstifter τιμά ανθρώπους και το έργο τους, οι οποίοι αγωνίζονται για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το 2003, ενώ μερικοί από τους παλαιότερους νικητές του είναι: η οργάνωση Sea Watch, η Ασλί Ερντογάν, η Έμμα Γκονσάλες, ο Γιούρκεν Γκρέσλιν, ο Έντουαρντ Σνόουντεν, κ.α.

Πηγή: https://www.pressenza.com

884

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση