Αντιδράσεις για τη βραβευμένη φωτογραφία του Don McCullin: «Ελληνοκύπριοι τη χρησιμοποιούν για προπαγάνδα»

Αντιδράσεις για τη βραβευμένη φωτογραφία του Don McCullin: «Ελληνοκύπριοι τη χρησιμοποιούν για προπαγάνδα»

Η εικόνα μιας καταρρακωμένης Τουρκοκύπριας που θρηνεί το θάνατο του συζύγου της στα χέρια Ελληνοκυπρίων στρατιωτών το 1964 πρόσφερε στο φωτογράφο σερ Ντον ΜακΚάλιν το πρώτο βραβείο της Παγκόσμιας Φωτογραφίας Τύπου.

Ωστόσο, 56 χρόνια μετά από τη στιγμή εκείνου του ιστορικού κλικ, καταγγέλλεται πως η φωτογραφία κυκλοφορεί στα ελληνοκυπριακά social media με τον ισχυρισμό πως τραβήχτηκε κατά την τουρκική εισβολή στο νησί, το 1974.   Η Νεβτσιχάν Ολουσούμ πέθανε το 2018. Όμως, ο γιος της Κουμπιλάι καταγγέλλει πως η επαναδημοσίευσή της με ψευδή στοιχεία είναι «προσβολή στη μνήμη της μητέρας μου… Αυτή η φωτογραφία έχει ταξιδέψει τον κόσμο, οπότε πραγματικά ενοχλεί εμένα και την οικογένειά μου που ακόμα την καταχρώνται για προπαγάνδα».  

H φωτογραφία με την ψευδή ημερομηνία κυκλοφόρησε στα social media της Nepomak, μιας οργάνωσης με έδρα τη Βρετανία νέων Ελληνοκυπρίων που ζουν στο εξωτερικό, και το Instagram της Σοφίας Χατζηπαντελή, ενός μοντέλου με 442.000 followers.   Μετά τις αντιδράσεις, η Nepomak τελικά αφαίρεσε τη φωτογραφία ενώ η Χατζηπαντελή πρόσθεσε διευκρίνιση πως πρόκειται για Τουρκοκυπρια γυναίκα. Ανέφερε δε, πως «ως περήφανη Κύπρια, είναι σημαντικό να κατανοούμε και να αναγνωρίζουμε πως ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, πρέπει να ενωθούμε και να συνεχίσουμε να διδάσκουμε τον υπόλοιπο κόσμο την ιστορία μας, καλή και κακή».

Ο ΜακΚάλιν κατέγραψε το συγκεκριμένο στιγμιότυπο τη στιγμή που η Ολουσούμ ανακάλυψε πως ο σύζυγός της, Νιγιαζί Κουμαρτζί, είχε πέσει νεκρός αμυνόμενος για το χωριό τους, στα βορειοδυτικά του νησιού, σε επίθεση από τον κυπριακό στρατό.   «Ήμουν εννιά ετών, η αδερφή μου ήταν έξι όταν σκοτώθηκε ο πατέρας μας. Δεν το ξέραμε τότε, όμως η μάνα μας ήταν έγκυος στο μικρότερο αδερφό μας. Ο πατέρας μου σκοτώθηκε χωρίς να γνωρίζει πως θα αποκτούσε κι άλλο ένα παιδί» αναφέρει ο 65χρονος, σήμερα, γιος.

«Κάθε φορά που βλέπω αυτή τη φτογραφία, μεταφέρομαι στη στιγμή που συνέβη. Προσπαθώ να παρηγορήσω τη μαμά μου και να διαχειριστώ την είδηση του θανάτου του πατέρα μου. Για να είμαι ειλικρινής, δεν αντέχω να βλέπω εκείνη τη φωτογραφία» προσθέτει.   Με πληροφορίες από The Times

Πηγή: www.lifo.gr

328

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση