H ιστορία της Fatmehe

H ιστορία της Fatmehe

[Η Fatmehe] είναι προσφύγισσα από το Αφγανιστάν που την περασμένη εβδομάδα έχασε το μωρό της (αποβολή εμβρύου) στην πλατεία Βικτωρίας. Είχε φτάσει στη Λέσβο με τον σύζυγό της πριν από λίγους μήνες. Έμεναν στο camp της Μόριας, αλλά επειδή τα έγγραφα του γάμου τους δεν είχαν καταχωρηθεί επίσημα στο Ιράν, δεν τους ταυτοποίησαν ως οικογένεια. Δεν μπορούσαν να πάρουν επίσημα έγγραφα διαμονής στο Ιράν και επομένως ούτε να καταχωρηθεί επισήμως ο γάμος τους.

Η Fatemeh είναι τώρα άστεγη στην πλατεία Βικτωρίας. Στο camp της Μόριας είχε χαρακτηριστεί ως ευάλωτο άτομο και αναγνωρίστηκε ως πρόσφυγας χωρίς συνέντευξη, αλλά οι αρχές απέρριψαν την αίτηση ασύλου του συζύγου της που τώρα περιμένει την επόμενη συνέντευξη.

Την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι τραμπούκοι επιτέθηκαν στους άστεγους στην πλατεία Βικτωρίας στη μέση της νύχτας και η Fatemeh, που ήταν τρεις μήνες έγκυος, απέβαλε και έχασε το μωρό της λόγω του άγχους και του σοκ της επίθεσης.

Προσπαθεί να επανασυνδεθεί με τον σύζυγό της και είπε ότι τη βδομάδα που πέρασε προσέγγισε κάποιες οργανώσεις και δικηγόρους και μάλιστα απευθύνθηκε και στην πρεσβεία του Αφγανιστάν, αλλά μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία.

Είπε ότι υπέβαλε αίτηση για εγγραφή στο πρόγραμμα Helios, αλλά αφού δεν έχει ΑΦΜ, δεν μπορεί να νοικιάσει σπίτι ενώ, την ίδια στιγμή, προκειμένου να αποκτήσει ΑΦΜ πρέπει να προσκομίσει διεύθυνση καυοικίας.

Η Fatemeh και πολλές/οί άλλες/οι βρίσκονται σε μια άδικη και σχεδόν αδιέξοδη δοκιμασία γραφειοκρατίας. Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται το ελληνικό κράτος σε αυτούς τους ανθρώπους, είναι εγκληματικός, μια σαφής περίπτωση βασανιστηρίων.

Πηγή: fb Stop War On Migrants
173

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση