Φασίστες σε συνεργασία με την αστυνομία πίσω από την ένταση στο Τυμπάκι

Φασίστες σε συνεργασία με την αστυνομία πίσω από την ένταση στο Τυμπάκι

Μια βαθύτερη ανάλυση και διαφορετική οπτική στα γεγονότα μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών εργατών γης στο Τυμπάκι, δίνει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου. Μεταξύ άλλων κάνει λόγο για ρατσιστικές επιθέσεις εις βάρος των μεταναστών από την αρχή του καλοκαιριού και για εξαθλίωση όλων των εργαζομένων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που ήδη προκαλεί η πανδημία.
Τα μέλη του συνδικάτου αναφέρουν πως είχαν καταγγείλει από τις αρχές Ιουλίου τα περιστατικά επιθέσεων εις βάρος μεταναστών ενώ όπως αναφέρουν οι μόνοι κερδισμένοι από την ένταση είναι οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου και οι μεγαλοεξαγωγείς.

Τέλος το συνδικάτο ζητά νομιμοποίηση όλων των εργατών γης, αυξήσεις και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Με αποτροπιασμό παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες όσα συνέβησαν στο Τυμπάκι την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Αυγούστου μεταξύ ντόπιων με ρατσιστικές πεποιθήσεις και Πακιστανών εργατών και όσα συνεχίζουν να εξελίσσονται. Γεγονότα όπως το μαχαίρωμα Πακιστανού εργάτη και οι ενέδρες σε συσκευαστήριο, σε σπίτια, οι μάχες σώμα με σώμα, με αποτέλεσμα επικίνδυνους τραυματισμούς, είναι καταδικαστέα και δεν έχουν θέση στον τόπο μας.

Τα επεισόδια των προηγούμενων ημερών δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία, κάθε άλλο! Σχεδόν από την αρχή του καλοκαιριού ρατσιστικές ομάδες, επιδόθηκαν σε σειρά επιθέσεων εναντίων ανυποψίαστων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, ακόμα και μέσα στα σπίτια τους. Στις αρχές Ιουλίου είχαμε καταγγείλει ως Συνδικάτο επίσημα στο ΑΤ Μοιρών αυτή την κατάσταση και είχαμε εκφράσει το φόβο για τις διαστάσεις που θα μπορούσαν να πάρουν οι τραμπουκισμοί απέναντι σε μετανάστες που ζουν στην περιοχή.

Είναι φανερό πως οι συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού έχουν χτυπήσει βαριά τον πρωτογενή τομέα που σε ένα βαθμό διαθέτει την παραγωγή του στα ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν φέτος. Αυτή η κατάσταση πλήττει κυρίως εμάς, τους εργαζόμενους στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών που δουλεύουμε στα εργοστάσια, στα χωράφια σαν εργάτες γης και στα συσκευαστήρια. Πλήτει εξίσου τους μικρομεσαίους αγρότες που είδαν τον κόπο τους να πηγαίνει χαμένος, καθώς οι τιμές των προϊόντων τους έπεσαν κατακόρυφα. Με κατάληξη ειδικά η πλειοψηφία των μεταναστών εργατών στην περιοχή να απασχολείται περιστασιακά, με χαμηλά μεροκάματα με αποτέλεσμα να χειροτερέψουν οι έτσι και αλλιώς άθλιες συνθήκες διαβίωσης τους: να κυκλοφορούν πεινασμένοι οι περισσότεροι, να ζουν σε παραπήγματα, ή πολλοί μαζί σε μικρά σπίτια, επικίνδυνα για την υγεία τους και συνολικά για την δημόσια υγεία στην περιοχή. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση ανέχεται την σύγχρονη δουλεμπορία, προκειμένου να εξυπηρετούνται τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα της περιοχής για φτηνά εργατικά χέρια με την έμπρακτη αμφισβήτηση των Συλλογικών Συμβάσεων. Οι μετανάστες εργάτες, οι περισσότεροι χωρίς χαρτιά λόγω της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, γίνονται έρμαια στα συμφέροντα αυτά για ένα κομμάτι ψωμί.

Βέβαια από την κρίση δεν βγήκαν όλοι χαμένοι φέτος! Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου μας και οι μεγαλοεξαγωγείς βρήκαν την ευκαιρία να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους για να ρίξουν τις απαιτήσεις τους και ταυτόχρονα να πάρουν σε εξευτελιστικές τιμές τα αγροτικά προϊόντα για να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Όλα αυτά με τις πλάτες της κυβέρνησης που φρόντισε να δώσει τα πάντα στη μεγαλοεργοδοσία, ενώ άφησε τη μεγάλη μάζα του ελληνικού λαού στη μοίρα της, έρμαιο του κορονοϊού και της οικονομικής κρίσης.

Για το Συνδικάτο μας ο μικρός επιχειρηματίας που τσακίζεται από την κρίση, ο μικρομεσαίος αγρότης και ο εργαζόμενος στα συσκευαστήρια και στα θερμοκήπια, είτε έλληνας είτε ξένος, έχουν τον ίδιο αντίπαλο. Τους μεγάλους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες και τις κυβερνήσεις τους. Αυτό τον αντίπαλο υπηρετούν οι φασιστικές αντιλήψεις, η μισαλοδοξία, ο διαχωρισμός των εργατών με βάση το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και τη γλώσσα.

Δεν είναι πατριώτης όποιος λέει «να φύγουν οι ξένοι» αλλά αυτός που θέλει έλληνες και ξένοι εργάτες να παίρνουν αξιοπρεπείς μισθούς και να ζουν ανθρώπινα.

Απαιτούμε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι των κατάπτυστων επιθέσεων με μαχαίρι, πέτρες και λοστούς απέναντι σε εργάτες. Να σταματήσουν περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας απέναντι σε αθώους μετανάστες της περιοχή που καμία σχέση δεν είχαν με τα επεισόδια. Η μεροληψία που παρατηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις από μερίδα των ΜΜΕ και από τις Αρχές, το μόνο που μπορεί να καταφέρει είναι να οξύνει κι άλλο τα πνεύματα και να πολώσει περεταίρω το ήδη τεταμένο κλίμα που υπάρχει στην περιοχή.

Το Συνδικάτο μας θα συμβάλει από τη μεριά του με όλες του τις δυνάμεις ώστε να επικρατήσει η λογική, να συνεχίσουν να ζουν ομαλά Έλληνες και ξένοι εργάτες στην περιοχή, να στοχεύσουν στον κοινό τους αντίπαλο, αυτόν που φέρνει φτώχεια και δυστυχία, ξεριζωμό και εξαθλίωση. Να στοχεύσουν στην πολιτική που ενισχύει το μεγάλο κεφάλαιο σε βάρος των εργαζομένων, σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης.

Απαιτούμε:

– Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας και στην περιοχή της Μεσαράς κι έχουν αποκτήσει βιοτικούς δεσμούς.
– Απλοποίηση των διαδικασιών και κατάργηση των παραβόλων για έκδοση των νομιμοποιητικών εγγράφων των μεταναστών εργατών.
– Κανείς ανασφάλιστος. Πλήρη ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους. Ένταξη των εργατών στο ΙΚΑ-ΕΦΚΑ κι όχι στον ΟΓΑ και στο εργόσημο.
– Διακρατικές συμφωνίες για τη μεταφορά των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών εργατών στη χώρα προέλευσης τους.
– Να υπογραφούν συμβάσεις εργασίας, αυξήσεις στα μεροκάματα ψίχουλα και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους, Έλληνες και μετανάστες εργάτες. Κανείς εργαζόμενος με μισθό κάτω από 751 ευρώ.
– Μέτρα προστασίας, συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
– Την εξασφάλιση επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικό έλεγχό τους από υγειονομική επιτροπή.
– Ενίσχυση με προσωπικό και τακτικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας για τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.
– Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τους παραγωγούς και άμεσα μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος τους την περίοδο του κορονοϊού.
– Όχι στο μίσος των εθνικιστικών και των ρατσιστικών ομάδων».

Aναδημοσιεύουμε και την ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ:

Πογκρόμ της Αστυνομίας στο Τυμπάκι μετά το μαχαίρωμα μετανάστη εργάτη στο εργοστάσιο Γιαννακάκη Την Παρασκευή στις 7.10 μμ ένας μετανάστης εργάτης από το Πακιστάν μαχαιρώθηκε από έναν οδηγό που έβριζε ρατσιστικά στο εργοστάσιο Γιαννακάκη στο Τυμπάκι. Η επίθεση του προκάλεσε την αντίδραση των άλλων εργαζόμενων που παρενέβησαν και τον σταμάτησαν. Ο Τ.Α μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο ΠΕΠΑΓΝΗ όπου και νοσηλεύεται με τραύμα από μαχαίρι. Την επόμενη μέρα, εργαζόμενοι διαπίστωσαν ότι έξω από το εργοστάσιο βρίσκονταν περίπου 15 φορτηγά με τραμπούκους που είχαν όπλα, ξύλα, σίδερα και πέτρες και ήρθαν εκεί απειλώντας ότι θα σκοτώσουν τους Πακιστανούς εργάτες. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να καλέσει το αφεντικό την Αστυνομία για να μπει τέλος σε αυτήν την ενέργεια και να πάνε στα σπίτια τους. Δύο ώρες μετά τη λήξη της βάρδιας βρίσκονταν ακόμη έξω με απειλητικές διαθέσεις. Όταν οι εργάτες αποφάσισαν τελικά να βγουν ομαδικά έξω, η ομάδα τράπηκε σε φυγή πολύ γρήγορα χωρίς να υπάρξει σύγκρουση εκείνη την ώρα. Αμέσως μετά κατέφθασαν δυνάμεις της Αστυνομίας οι οποίες μαζί με πολίτες επιτέθηκαν ξυλοκοπώντας άγρια πολλούς μετανάστες εργάτες και συλλαμβάνοντας αρκετούς από αυτούς. Οι επιθέσεις αστυνομικών συνεχίστηκαν Κι την Κυριακή στο Τυμπάκι με μπλόκα στο δρόμο και εντοπισμό των εργατών με την ερώτηση “δουλεύεις στο Γιαννακάκη;”(!) Η ρατσιστική εκστρατεία στο Τυμπάκι της Αστυνομίας σε βάρος των μεταναστών εργατών έχει στο πλευρό της φασιστοειδή και ρατσιστές τραμπούκους. Το ερώτημα είναι γιατί η Αστυνομία δεν συνέλαβε τους ένοπλους τραμπούκους που στήθηκαν έξω από το εργοστάσιο με την ανοχή του εργοδότη; Στο ίδιο το εργοστάσιο, ντόπιοι και μετανάστες δουλεύουν χρόνια ολόκληρα πλάι-πλάι χωρίς ζητήματα, όπως και στο ίδιο το Τυμπάκι. Ο εργοδότης με αμοιβές 3,20 λεπτά την ώρα ξεζουμίζει κέρδη από εκατοντάδες μετανάστες εργάτες , όπως άλλωστε πολλοί άλλοι στις υπόλοιπες Μανωλάδες της υπαίθρου. Το ρατσισμό τον θρέφει η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς χαρτιά χιλιάδες μετανάστες εργάτες ενώ καταδιώκει τους πρόσφυγες παντού, ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε επιθέσεις φασιστών και μετατρέποντας την Αστυνομία σε ασύδοτη δύναμη τραμπούκων ρατσιστών. Καλούμε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και την ΑΔΕΔΥ να παρέμβουν ώστε να μπει τέλος στη ρατσιστική εργοδοτική αντιμετώπιση και τα αστυνομικά πογκρόμ. Να απαιτήσουμε τώρα χαρτιά και νομιμοποίηση για όλους τους μετανάστες εργάτες. Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες του αστυνομικού πογκρόμ. Να τιμωρηθεί ο μαχαιροβγάλτης που μαχαίρωσε τον μετανάστη εργάτη στο εργοστάσιο του Γιαννακάκη.

Πηγή: efsyn.gr

1.439

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση