Τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους αποφάσισε το Σουδάν

Τον διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους αποφάσισε το Σουδάν

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν συμφώνησε να διαχωρίσει τη θρησκεία από το κράτος, τερματίζοντας 30 χρόνια ισλαμικής κυριαρχίας.

Ο πρωθυπουργός του Σουδάν Αμπντάλα Χαμντόκ και ο Αμπντέλ-Αζίζ αλ-Χίλου, αρχηγός της ομάδας ανταρτών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κινήματος, υπέγραψαν τη σχετική δήλωση στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

«Για να γίνει το Σουδάν μια δημοκρατική χώρα όπου κατοχυρώνονται τα δικαιώματα όλων των πολιτών, το σύνταγμα πρέπει να βασίζεται στην αρχή διαχωρισμού εκκλησίας και κράτους κάνοντας σεβαστό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης», αναφέρει η δήλωση.

Η συμφωνία αυτή έρχεται σχεδόν μια εβδομάδα, αφότου η κυβέρνηση ξεκίνησε μια ειρηνευτική συμφωνία με τις ανταρτικές δυνάμεις, δημιουργώντας ελπίδες για τερματισμό των συγκρούσεων που έπληξαν το Νταρφούρ και άλλα μέρη του Σουδάν υπό τον εκδιωκόμενο δικτάτορα Omar al-Bashir. Η μεγαλύτερη από τις δύο παρατάξεις στο Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης του Σουδάν, που έχει πολεμήσει ενάντια στα σουδανικά στρατεύματα, αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία που δεν θα διασφαλίζει ένα κοσμικό σύστημα.

Το Σουδάν θέλει να αφήσει πίσω του τη διεθνή απομόνωση που ξεκίνησε αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τον Μπασίρ το 1989 και οποίος εφάρμοσε μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου.

Η χώρα εξακολουθεί να τιμωρεί την ομοφυλοφιλία, με τον νόμο ωστόσο να απαγορεύει, από τον περασμένο Ιούλιο, τη θανατική ποινή.

Σύμφωνα με τη ΛΟΑΤ+ οργάνωση Bedayaa, η αλλαγή αποτελεί «ένα μεγάλο βήμα προς τη μεταρρύθμιση του συστήματος δικαιοσύνης στο Σουδάν» και ότι μπορεί «να ανοίξει τον δρόμο για νέες τροποποιήσεις».

 

Πηγή:avmag.gr

561

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση