Οι αγώνες της νεολαίας στην Ταϋλάνδη φωτίζουν το δρόμο

Οι αγώνες της νεολαίας στην Ταϋλάνδη φωτίζουν το δρόμο

Από μαζικότητα, δυναμισμό και διάρκεια χαρακτηρίζονται οι αγώνες που έχουν ξεσπάσει εδώ και μία εβδομάδα στην Ταϊλάνδη, με πρωταγωνίστρια τη νεολαία, ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση, το μοναρχικό καθεστώς, τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα και τις σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έφερε έντονα στην επιφάνεια η πανδημία.

Με εμπροσθοφυλακή το φοιτητικό κίνημα, που αγωνίζεται ενάντια στην αυταρχική κυβέρνηση και την καταστολή εδώ και τρεις μήνες, οι διαδηλώσεις διεκδικούν μεταρρυθμίσεις για περισσότερη δημοκρατία στο πολίτευμα και την κοινωνία, παραίτηση του πρωθυπουργού Πραγιούτ Τσαν-Ο- Τσα, μεταρρύθμιση της πανίσχυρης θέσης της μοναρχίας και κοινωνική πολιτική υπέρ των πληττόμενων.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης απέρριψε τις φωνές που απαιτούν να υποβάλλει την παραίτησή του, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν στην καταστολή των πολύ μαζικών συγκεντρώσεων χιλιάδων διαδηλωτών.

Αντίθετα, η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να διαλύσει τους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονταν για την απαγόρευση των συναθροίσεων που έχει επιβληθεί στη χώρα, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν υιοθετηθεί και τα οποία θα διαρκέσουν έως και 30 ημέρες.

Η κυβέρνηση επέβαλε έκτακτο διάταγμα το οποίο, εκτός της απαγόρευσης πολιτικών συναθροίσεων, απαγορεύει «τα μηνύματα στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να βλάψουν την εθνική ασφάλεια» ή «να προκαλέσουν φόβο».

Ειδικότερα, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα απαγορεύει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των πέντε ατόμων -αν έχουν πολιτικό χαρακτήρα-, καθώς και τη διάδοση ειδήσεων που θεωρείται ότι απειλούν την εθνική ασφάλεια. Παρέχει επίσης στις αρχές ευρείες εξουσίες, συμπεριλαμβανομένης της προσαγωγής και κράτησης ατόμων για μακρό χρονικό διάστημα, χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

Ήδη έχουν συλληφθεί δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ηγετικά στελέχη του κινήματος.

Παρά την αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων και την όξυνση της καταστολής εναντίον τους, οι διαδηλώσεις δεν φαίνεται να υποχωρούν και αναμένεται να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις σε μια Ταϊλάνδη, η οποία έχει ανοιχτές πληγές όσον αφορά στην οικονομία και τις συνθήκες διαβίωσης των χαμηλότερων στρωμάτων, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

 

 

Πηγή:efsyn.gr

32

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση