Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για αστυνομικές αγριότητες σε προσφυγική κατασκήνωση

Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για αστυνομικές αγριότητες σε προσφυγική κατασκήνωση

Σοκ και οργή έχει προκαλέσει στη Γαλλία η αστυνομική βία που ασκήθηκε όταν δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν παράνομη προσφυγική κατασκήνωση στο Παρίσι, με αποτέλεσμα ο υπουργός Εσωτερικών να διατάξει εισαγγελική έρευνα για τα περιστατικά, τα οποία χαρακτήρισε «σοκαριστικά».

Όλα αυτά την ώρα που η γαλλική κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την «καθολική ασφάλεια», το οποίο θα καθιστά ποινικό αδίκημα την καταγραφή σε βίντεο ή φωτογραφίες αστυνομικών, αν αποδειχθεί ότι στόχο έχουν να τους βλάψουν σκόπιμα. η ρύθμιση έχει προκαλέσει την αντίδραση πολιτών και δημοσιογράφων που τονίζουν ότι έτσι θα παρεμποδίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση.

Ωστόσο το γεγονός αποκαλύφθηκε από βίντεο στα οποία οι αστυνομικοί εμφανίζονται να τραβάνε και να σκίζουν τις σκηνές των προσφύγων, να κάνουν χρήση δακρυγόνων και να κυνηγούν τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί για να καταγράψουν τα γεγονότα. Όλα αυτά ανάγκασαν τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας.

 

«Κάποιες από τις εικόνες, όπου διαλύονται οι σκηνές του παράνομου καταυλισμού, στην Πλατεία Δημοκρατίας είναι σοκαριστικές», έγραψε στο Twitter. «Ζήτησα λεπτομερή αναφορά για τα γεγονότα μέχρι αύριο το μεσημέρι. Μετά θα λάβω αποφάσεις».

 

 

Οι δυνάμεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής εστάλησαν για να απομακρύνουν τους πρόσφυγες από το κέντρο του Παρισιού, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει κατασκήνωση με τη βοήθεια της οργάνωσης Utopia 56.

Η κατασκήνωση αυτή δημιουργήθηκε αφότου την περασμένη εβδομάδα οι αρχές διέλυσαν καταυλισμό 2.000 προσφύγων και μεταναστών στο Σεν Ντενί. Από αυτούς, 450, άστεγοι πλέον, μετανάστες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Utopia (για άμεση στέγαση των μεταναστών/προσφύγων) να στηθεί διαμαρτυρία- κατάληψη με αντίσκηνα στην πλατεία Δημοκρατίας.

Το βράδυ ξεκίνησε η επιχείρηση και οι αστυνομικοί βιντεοσκοπήθηκαν να σκίζουν και να σπάνε σκηνές, με τους πρόσφυγες να πέφτουν στο έδαφος. Δημοτικοί υπάλληλοι και δικηγόροι που προσέτρεξαν σε βοήθεια έκαναν εκκλήσεις να σταματήσουν οι βιαιότητες χωρίς αποτέλεσμα.

Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Παρισιού, Ιάν Μπορσάτ, καταδίκασε τη δράση της αστυνομίας και τόνισε ότι η μόνη λύση είναι να βρεθεί στέγη για τους ανθρώπους αυτούς.

Ανάλογη διαμαρτυρία είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου πρόσφυγες έστησαν αντίσκηνα έξω από το Δημαρχείο. Τότε οι αρχές παραχώρησαν στους πρόσφυγες δωμάτια σε ξενοδοχεία από τον Δήμο Παρισιού.

 

 

Πηγή:efsyn.gr

39

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση